Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων κατοίκων και συλλόγων του 4ου διαμερίσματος Αθήνας.
To mail μας:nikosth2004@yahoo.gr
Το ιστολόγιο του περιοδικού "Μήνυμα για όλους", κατοίκων στα Σεπόλια.
(To ποτάμι στο φόντο ΔΕΝ είναι ο Κηφισσός! Δυστυχώς! Θα μπορούσε όμως να ξαναγίνει έτσι!)

5/3/08

Λιγότερη TV, πιο αδύνατα παιδιά

Λιγότερο παχύσαρκα και περισσότερο υγιή είναι τα παιδιά που δεν παρακολουθούν πολλή τηλεόραση, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ο Λέοναρντ Eπστιν του πολιτειακού πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και η ομάδα του ερεύνησαν εάν η προτροπή ή ο εκφοβισμός των παιδιών να ελαττώσουν την παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων τα έκανε πιο υγιή. «Η τηλεόραση σχετίζεται με την κατανάλωση γρήγορου φαγητού, τροφών και αναψυκτικών που διαφημίζονται σε αυτήν», τονίζει ο κ. Eπστιν. «Η παρακολούθηση παιδικών προγραμμάτων με διαφημίσεις φαγητών μπορεί να αυξήσει την επιλογή αυτών των τροφών από παιδιά προσχολικής ηλικίας».
Η ερευνητική ομάδα ξεκίνησε με ένα δείγμα 70 παιδιών ηλικίας 4 έως 7 ετών, τα οποία βρίσκονταν στο 25% των πιο παχύσαρκων παιδιών του πληθυσμού. Οι τηλεοράσεις και οι υπολογιστές των μισών από αυτά είχαν μια ειδική συσκευή που ελάττωνε τον χρόνο που μπορούσαν να παρακολουθήσουν τηλεόραση. Τα παιδιά μπορούσαν να επιλέξουν τι θα δουν, αλλά όχι και να ξεπεράσουν τον εβδομαδιαίο τηλεοπτικό τους χρόνο.
Οι ερευνητές μείωναν κάθε μήνα κατά 10% τον αρχικό χρόνο των 25 ωρών εβδομαδιαίως. Τα παιδιά που είχαν τους περιορισμούς είδαν 17,5 ώρες λιγότερη τηλεόραση σε σχέση με τα παιδιά που δεν είχαν κανένα περιορισμό και τα οποία είδαν 5,2 ώρες λιγότερη τηλεόραση. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως η κατανάλωση θερμίδων στο πρώτο γκρουπ έπεσε κατά 300 μονάδες, σε σχέση με το δεύτερο γκρουπ που είχε πτώση κατά 150 μονάδες. Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι η χρήση τεχνολογίας που επιτηρεί τη χρήση της τηλεόρασης από τα παιδιά δίνει τέλος στην ανάγκη των γονέων να τα επιβλέπουν και να τους θέτουν κανόνες, ενώ μειώνει τα μέτρα τιμωρίας που αναγκάζονται οι γονείς να πάρουν εάν αυτά δεν υπακούσουν.
Πηγή: The Guardian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...