Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων κατοίκων και συλλόγων του 4ου διαμερίσματος Αθήνας.
To mail μας:nikosth2004@yahoo.gr
Το ιστολόγιο του περιοδικού "Μήνυμα για όλους", κατοίκων στα Σεπόλια.
(To ποτάμι στο φόντο ΔΕΝ είναι ο Κηφισσός! Δυστυχώς! Θα μπορούσε όμως να ξαναγίνει έτσι!)

3/5/08

Πιο απαισιόδοξοι από ποτέ είναι σήμερα οι Ελληνες

 

Ποτέ άλλοτε ο Έλληνας πολίτης δεν έβλεπε με τόσο γκρίζα χρώματα το μέλλον της οικονομίας του τόπου του. Μάλιστα η διάχυτη αυτή απαισιοδοξία δεν προκύπτει μόνο από την άποψη των πιο «ευάλωτων» ομάδων (χαμηλόμισθων, συνταξιούχων και ανέργων). Ευθυγραμμισμένες είναι και οι εκτιμήσεις των πιο πλούσιων συμπολιτών μας. Η κρίση πλέον έφτασε και στη δική τους πόρτα και έχουν αρχίσει να ανησυχούν όσο ποτέ άλλοτε για το τι μέλλει γενέσθαι.
Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από τα στοιχεία έρευνας που ολοκλήρωσε το ΙΟΒΕ (Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών) τον Απρίλιο για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: εμφανίζει ιστορικό χαμηλό στην αίσθηση που έχει ο πολίτης για την οικονομία, από το 1985, που ξεκίνησαν ανάλογες μετρήσεις.
Η ανησυχία είναι έντονη για το μέλλον της απασχόλησης, τις αποταμιεύσεις αλλά και για τη δυνατότητά τους να εκπληρώσουν πια τις επιθυμίες τους για να αγοράσουν σπίτι ή αυτοκίνητο. Κυρίως, όμως, το πρόβλημα επικεντρώνεται στις ανατιμήσεις, καθώς δηλώνουν ότι τους προηγούμενους μήνες γνώρισαν το οξύτερο πρόβλημα ακρίβειας της τελευταίας 20ετίας.
«Θα συνεχιστεί η ακρίβεια»
Μεγαλύτερο ακόμη και από το πογκρόμ ανατιμήσεων που προκάλεσε η εισαγωγή του ευρώ στην αγορά. Προβλέπουν μάλιστα ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί.
Τι απάντησαν λοιπόν τον Απρίλιο στην ερώτηση «πώς βλέπετε την οικονομική κατάσταση τους επόμενους 12 μήνες;» οι συμπατριώτες μας.
* Η αναλογία θετικών και αρνητικών απαντήσεων υποχώρησε στο -42, στα πιο χαμηλά επίπεδα από το 1985 οπότε υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Δηλαδή ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε τόσο μεγάλη αναλογία αρνητικών απαντήσεων. Πότε το κλίμα ήταν το καλύτερο; Το 2000, με την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Τη μεγαλύτερη ανησυχία για το μέλλον έχουν οι πιο φτωχοί πολίτες, οι υπερήλικες αλλά και οι άνεργοι.
* Το πρωτόγνωρο, όμως, είναι ότι και οι πλουσιότεροι (25% των ατόμων με τα μεγαλύτερα εισοδήματα) πρώτη φορά έχουν αρχίσει να... ιδρώνουν. Δηλώνουν ότι το επόμενο 12ημηνο θα είναι άσχημο, σε αναλογία θετικών-αρνητικών απαντήσεων -41.
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ από την Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της 4/5/2008



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...