Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων κατοίκων και συλλόγων του 4ου διαμερίσματος Αθήνας.
To mail μας:nikosth2004@yahoo.gr
Το ιστολόγιο του περιοδικού "Μήνυμα για όλους", κατοίκων στα Σεπόλια.
(To ποτάμι στο φόντο ΔΕΝ είναι ο Κηφισσός! Δυστυχώς! Θα μπορούσε όμως να ξαναγίνει έτσι!)

18/4/08

Σχέδιο νόμου για τη μέτρηση ακτινοβολίας από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

 

Νομοσχέδιο το οποίο στόχο έχει ν' αντιμετωπίσει το θέμα των εκπομπών ακτινοβολίας από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας (και όχι μόνο), προσανατολίζεται να φέρει το υπουργείο Μεταφορών. Σύμφωνα με τον υπουργό κ. Κ. Χατζηδάκη, οι υπηρεσίες του υπουργείου επεξεργάζονται τα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου το οποίο θα κατατεθεί σύντομα στην Βουλή. Στόχος είναι, μέσα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών οδηγιών και του εθνικού θεσμικού πλαισίου, ν' αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το ζήτημα των ακτινοβολιών, κυρίως με την εισαγωγή ειδικών μονάδων μέτρησης της ακτινοβολίας. Με τον τρόπο αυτό, η ηγεσία του υπουργείου θέλει να ρίξει φως πάνω στις πραγματικές εκπομπές ακτινοβολίας των κεραιών, προκειμένου να μην αμφισβητούνται από κανένα.


«Eίναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας», είπε χθες σε συνέντευξη ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο της σύνταξης του νομοσχεδίου, θα ζητηθούν οι απόψεις όλων των ενδιαφερόμενων φορέων και κυρίως της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις ενώσεις καταναλωτών. Σύμφωνα με τον γ.γ. Επικοιννωνιών κ. Γ. Αναστασόπουλο, το σ/ν στόχο έχει την «απο-δαιμονοποίηση» της ηλεκτρομαγνητικής αντινοβολίας και κυρίως εκείνης που εκπέμπεται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Ο καταναλωτής, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα μπορεί να ελέγχει μέσω του Η/Υ την εκπεμπόμενη ακτινοβολία και να καλεί τις αρμόδιες αρχές για επικύρωση της μέτρησης. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει μια αξιόπιστη μέτρηση και μη αμφισβητίσημη.


Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι το σχέδιο νόμου χρειάζεται μερικούς μήνες ακόμη ώσπου να οριστικοποιηθεί. Παράλληλα ο υπουργός υποσχέθηκε την επιδότηση του κόστους απόκτησης και χρήσης ευρυζωνικών συνδέσεων σε όσους αγοράζουν ετήσιες κάρτες μέσων μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ). Στόχος είναι το μέτρο να ισχύσει μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, όπου οι καταναλωτές προμηθεύονται τις ετήσιες κάρτες ΜΜΜ. Ο υπουργός σημείωσε ότι το πρόγραμμα θα είναι «ουδέτερο» σε ό,τι αφορά τον πάροχο της υπηρεσίας Internet και πρόσθεσε ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη καθώς υπάρχουν δυσκολίες στην ένταξή του στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ).


Άντε, να το δούμε και τι στον κόσμο... Θα μετράμε τους μήνες να δούμε αν κάνουμε την ίδια μέτρηση με το υπουργείο Μεταφορών. Το βέβαιο είναι, πάντως πως έχουν θορυβηθεί από τις κινήσεις των πολιτών ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...