Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων κατοίκων και συλλόγων του 4ου διαμερίσματος Αθήνας.
To mail μας:nikosth2004@yahoo.gr
Το ιστολόγιο του περιοδικού "Μήνυμα για όλους", κατοίκων στα Σεπόλια.
(To ποτάμι στο φόντο ΔΕΝ είναι ο Κηφισσός! Δυστυχώς! Θα μπορούσε όμως να ξαναγίνει έτσι!)

9/10/09

Ακαδημία Πλάτωνα, οι κάτοικοι αντιδρούν...



Ερωτήματα και αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Δήμου Αθηναίων να προχωρήσει σε συζήτηση - εξπρές σχετικά με τη Μελέτη Πολεοδομικού Ανασχεδιασμού της γειτονιάς Ακαδημία Πλάτωνος. Κάτοικοι της περιοχής επισημαίνουν ότι η Μελέτη μειώνει την έκταση του Αρχαιολογικού Αλσους στο νοτιοδυτικό τμήμα, διατηρεί την απαράδεκτη κατάσταση στο νότιο και επιχειρεί να νομιμοποιήσει τσιμεντένιες επελάσεις στα σύνορα του Αλσους.

Ταυτόχρονα, σημειώνουν ότι η ασφυκτικά μικρή χρονική διάρκεια της διαβούλευσης (μόλις ένας μήνας), αμέσως μετά τις εκλογές και την εκλογή νέας κυβέρνησης, υπονομεύει τη δυνατότητα ουσιαστικής συζήτησης. Πολύ περισσότερο όταν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο της 28ης Σεπτεμβρίου ζητώντας περισσότερο χρόνο για την ενημέρωσή τους και για τη συζήτηση με τους κατοίκους.

«Δίνουμε χρόνο»

«Αντίθετα, δίνουμε περισσότερο χρόνο για συζήτηση, γιατί αυτός ο κύκλος διαλόγου του ενός μήνα δεν προβλέπεται», λέει στην «Κ» ο κ. Χρόνης Ακριτίδης, αναπληρωτής δήμαρχος Αθηναίων. «Μετά την ολοκλήρωσή του, θα διαμορφωθεί η τελική μελέτη, που θα τεθεί στη νόμιμη διαδικασία διαβούλευσης». Το ενδιαφέρον, πάντως, είναι δικαιολογημένο. Στην Ακαδημία Πλάτωνος λειτούργησε το πρώτο πανεπιστήμιο στην ιστορία της ανθρωπότητας και αποτελεί αναμφίβολα ένα αρχαιολογικό σημείο με παγκόσμια σημασία. Κι όμως, η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων δεν έφτασε ποτέ μέχρι εκεί (αν και στα χαρτιά περιλαμβανόταν), ενώ το τελευταίο διάστημα η γειτονιά πνίγεται στις πολυώροφες πολυκατοικίες.

Αγορά ακινήτων

Η έλευση του Χρηματιστηρίου σε κοντινή απόσταση έχει δημιουργήσει στη νοτιοδυτική πλευρά μεγάλες πιέσεις από την αγορά ακινήτων, με αντικείμενο κτίρια γραφείων και τραπεζών. Γι’ αυτό η Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνος διεκδικεί μια συνολική μελέτη ανάπλασης της περιοχής, μέσα από ένα πλατύ διάλογο.

Η Μελέτη Πολεοδομικού Σχεδιασμού, που προωθεί η Δημοτική Αρχή, ισχυρίζεται ότι δημιουργεί «μια πρότυπη πολεοδομική ενότητα. Δημιουργούνται «διαδρομές» σύνδεσης, που αφορούν κυρίως πεζούς και ποδηλάτες, με σημαντικούς δημόσιους χώρους. Βελτιώνεται το μικροκλίμα και η βιοκλιματική συμπεριφορά της περιοχής με αύξηση των ελεύθερων χώρων πρασίνου, δημοσίων και ιδιωτικών και μείωση της επιφάνειας που χρησιμοποιούν τα οχήματα». Τι απαντούν οι κάτοικοι; «Προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα: Γιατί επιλέγεται η μέθοδος της τροποποίησης του σχεδίου πόλης και όχι του πολεοδομικού εργαλείου της Διαδικασίας Ανάπλασης, όπου ζητούνται εισφορές σε γη από τις μεγάλες ιδιοκτησίες; Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν οι δημόσιοι χώροι, ενώ μέχρι σήμερα χάνονται πολλοί χαρακτηρισμένοι χώροι (ως χώροι πρασίνου, άθλησης, αναψυχής κ. λπ.) λόγω έλλειψης κονδυλίων», σημειώνουν στην «Κ» οι κ. κ. Αθηνά Μερτζέλου και Δημήτρης Κατής, μέλη της Επιτροπής Κατοίκων. «Γιατί προωθείται η μείωση της έκτασης του Αρχαιολογικού Αλσους, αντί για την αναγκαία επέκταση; Γιατί δεν προβλέπονται παρεμβάσεις πρασίνου και ελεύθερων χώρων στην περιοχή που έχει χαρακτηρισθεί Βιοτεχνικό Πάρκο σε εξυγίανση και συνορεύει και με το Αλσος;», αναρωτιούνται οι κάτοικοι.

Οπως σημειώνουν, η μη επέμβαση στην περιοχή ΒΙΟΠΑ δεν επιλύει προβλήματα, όπως αυτό που έχει προκύψει με την προσπάθεια ανέγερσης πολυώροφου κτιρίου, μέσα στη ζώνη προστασίας του αρχαιολογικού χώρου, σε οικόπεδο που εξαιρέθηκε το 2000 (με υπουργό Πολιτισμού τον κ. Γ. Βουλγαράκη) από τα νέα όρια του Αρχαιολογικού Χώρου, αν και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του. Επειτα από διαμαρτυρίες των κατοίκων και επερωτήσεις στη Βουλή ανακλήθηκε η οικοδομική άδεια του κτιρίου, καθώς δεν είχε εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ υπήρχαν ασάφειες και παραλείψεις στο τοπογραφικό διάγραμμα. Ας σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο (στις ανασκαφές του οποίου βρέθηκαν αρχαιότητες που επικοινωνούν με το Αλσος) βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο και το σημείο χωροθέτησης του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών, με προφανή τον κίνδυνο υποβάθμισης του τελευταίου.

Του Γιάννη Ελαφρού
Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 09/10/2009
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...