Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων κατοίκων και συλλόγων του 4ου διαμερίσματος Αθήνας.
To mail μας:nikosth2004@yahoo.gr
Το ιστολόγιο του περιοδικού "Μήνυμα για όλους", κατοίκων στα Σεπόλια.
(To ποτάμι στο φόντο ΔΕΝ είναι ο Κηφισσός! Δυστυχώς! Θα μπορούσε όμως να ξαναγίνει έτσι!)

7/7/08

Για το λιθάνθρακα!

Ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί πολλές περιοχές στην Ελλάδα είναι η σχεδιαζόμενη κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που σαν βασικό τους κάυσιμο θα έχουν τον λιθάνθρακα. Θα κατασκευαστούν σε πολλές περιοχές και οι κάτοικοι αυτών των περοχών ανησυχούν και αντιδρούν, γιατί φοβούνται για το πως θα καταντήσουν αυτές οι περιοχές.Παράλληλα με αυτό έχει αρχίσει και μια συζήτηση για τη χρήση πυρινικής ενέργειας στη Ελλάδα. Προς το παρών, για όποιον θέλει πληρέστερη ενημέρωση, υπάρχουν(πιθανόν να υπάρχουν κι άλλοι,, αλλά αυτούς βρήκαμε) οι εξής ιστότοποι, όπου μπορεί κανείς να διαβάσει τις διακηρύξεις και τις θέσεις των κατοίκων για το μεγάλο αυτό θέμα:

Πολίτες κατά του λιθάνθρακα
http://lithanthrakas.wordpress.com/
Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον http://symparataxi.blogspot.com/
Πρωτοβουλία για τη σωτηρια του Κορινθιακού http://politeskorinthias.blogspot.com/
Συντονιστική επιτροπή αγώνα Καβάλας http://oxiallokarvounokavala.wordpress.com/
Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας http://www.oikoen.gr/

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί μια κινητοποίηση στο Κιάτο για το σχετικό θέμα:

Την Κυριακή 13/7/2008, οργανώνουμε την «ΑΠΟΒΑΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» στον κόλπο της Αντίκυρας. Θα ξεκινήσουμε από το λιμάνι του Κιάτου με ναυλωμένο καράβι χωρητικότητας 500 ατόμων (Επιβίβαση: 9.30 π.μ., Επιστροφή: 6.00 μ.μ.) και άλλα πλωτά μέσα, για να πάμε στην Αντίκυρα, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση διαμαρτυρίας για τη δημιουργία των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας, που θα αποτελειώσουν τον Κορινθιακό κόλπο. Καλούμε τους πολίτες της Κορινθίας να συμμετάσχουν στην εκδήλωση αυτή και όλους όσους έχουν δικό τους πλωτό μέσο να συνοδεύσουν το καράβι μας.



Περνάμε απέναντι για να κάνουμε γνωστό σε όλους ότι λέμε:

* ένα μεγάλο όχι στο εργοστάσιο λιθάνθρακα και στην υπερσυγκέντρωση ρυπογόνων βιομηχανιών φυσικού αερίου στον Κορινθιακό
* ένα μεγάλο όχι στην υπεραλίευση και ζητάμε άμεσο περιορισμό στις τράτες και στα συρόμενα εργαλεία
* ναι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με σεβασμό στο περιβάλλον
* ναι στις πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας
* ναι στα θαλάσσια καταφύγια.
* Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ρίχνει στον Κορινθιακό, τα απόβλητα του πλουτισμού του
* Θέλουμε τον Κορινθιακό θάλασσα ζωής και επικοινωνίας
* Θάλασσα ένωσης σκέψης και δράσης, που με την ενέργεια και τη δυναμική των αυτοοργανωμένων κατοίκων της θα μπορέσει να σωθεί και να αναδείξει την ιστορία, τα προϊόντα και τις ομορφιές της


Τα καλύτερα έρχονται

Η “Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον”, παράλληλα, ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους πολίτες της άλλης πλευράς του Κορινθιακού:

Την Κυριακή 13 Ιουλίου, υποδεχόμαστε στην Αντίκυρα, ενεργούς πολίτες από την άλλη πλευρά του Κορινθιακού, για να διαδηλώσουμε μαζί την αντίθεσή μας στις νέες ενεργειακές μονάδες που σχεδιάζονται σε Αντίκυρα και Θίσβη και απειλούν την κοινή μας ζωή.

Οι δύο περιοχές της Βοιωτίας, μετατρέπονται σε πηγές μόλυνσης για τον νομό μας και σε θανάσιμες απειλές για την κλειστή θάλασσα του Κορινθιακού. Έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση βιομηχανικών και ενεργειακών μονάδων σε δύο περιοχές που εδώ και χρόνια επιβαρύνονται από την χωρίς έλεγχο λειτουργία του Αλουμινίου της Ελλάδος στη Αντίκυρα και των Σωληνουργείων Κορίνθου στη Θίσβη και η δημιουργία μεγάλων λιμενικών εγκαταστάσεων για φορτηγά πλοία που θα μεταφέρουν πρώτες ύλες (όπως χημικά και κάρβουνο) και προϊόντα.



Εικόνες από το δικό μας τραπέζι…

Το είπαμε και το κάναμε. Μια μικρή καλοκαιρινή ανάσα, ανάμεσα στα τρεξίματα για δουλειές, ανάμεσα στον προαστιακό που κάποιοι επιθυμούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα τώρα που λείπουν ή ετοιμάζονται να φύγουν οι κάτοικοι της περιοχής στις άδειές τους...


Μια αντίσταση με χαμόγελο με λίγο κρασί ή μπύρα στην ταβέρνα της Ντίνα, κάτω στην Ακαδημία του Πλάτωνα. Οι δεκαπέντε που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση μπορούν να σας βεβαιώσουν ότι περάσαμε υπέροχα. Και οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε το αποδεικνύουν.


Ναι, μπορούμε να ζούμε σαν Άνθρωποι, να μοιραστούμε πράγματα, ιστορίες σαν καλοί φίλοι που έχουμε να πούμε και να κάνουμε πολλά στην περιοχή και στα σχολειά μας, για μας και τα παιδιά μας.


Ήταν καλή η ιδέα σου Δημήτρη του Καττή! Να το ξανακάνουμε στην πρώτη ευκαιρία. Γιατί όποιος ξέρει να ζει, μπορεί και να διεκδικεί μαχητικά μια καλύτερη ζωή.


Καλό καλοκαίρι!






 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...