Τρεις στους τέσσερις Έλληνες πιστεύουν ότι ο κόσμος θα είναι χειρότερος στο μέλλον, ένας στους 3 (ποσοστό 35%) φοβάται περισσότερο τον θάνατο, τις ασθένειες και τους τραυματισμούς στην οικογένειά του, ενώ το 34% ανησυχεί ιδιαίτερα για το περιβάλλον, την αύξηση της θερμοκρασίας κι άλλα περιβαλλοντικά θέματα. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας που διεξήγαγε η εταιρεία Gfk σε 20 ευρωπαϊκές χώρες, τις ΗΠΑ και την Ινδία. Οι ερωτήσεις αφορούσαν τους μεγαλύτερους φόβους που έχουν οι πολίτες και τι είναι αυτό που τους προκαλεί τις περισσότερες ανησυχίες για τα επόμενα χρόνια.
Σε γενικές γραμμές οι Έλληνες εκφράζουν τον προβληματισμό τους και είναι απαισιόδοξοι για μια σειρά από θέματα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των πολιτών φοβάται για τη μελλοντική του οικονομική κατάσταση. Σε διεθνές επίπεδο, η τρομοκρατία και οι πόλεμοι είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι της διεθνούς κοινότητας. Αναλυτικά, σύμφωνα με την έρευνα:
Το 35% των Ελλήνων φοβάται τον θάνατο και τις αρρώστιες με τον μεγαλύτερο φόβο να τον έχουν οι Βούλγαροι (55%), οι Σουηδοί (51%) και οι Τούρκοι (47%). Λιγότερο φόβο εκφράζουν οι Αμερικανοί (16%).
Το 24% των Ελλήνων (περίπου 1 στους 4) φοβάται μια οικονομική κρίση εξαιτίας της απώλειας εργασίας ή για κάποιο άλλο λόγο, δείχνοντας έτσι τον προβληματισμό τους για το αν θα συνεχίσουν να έχουν σταθερή θέση εργασίας τα επόμενα χρόνια. Το ποσοστό αυτό είναι το μεγαλύτερο από όλες τις χώρες της έρευνας με δεύτερη την Ουγγαρία (20%). Τον μικρότερο φόβο για τα οικονομικά τους έχουν οι Γάλλοι (5%).
Στη Δυτική Ευρώπη, οι Σουηδοί και οι Ελληνες, και οι δύο κατά 34%, είναι εκείνοι που ανησυχούν περισσότερο για το περιβάλλον, ενώ οι άνθρωποι στη Γερμανία (8%), τη Ρωσία και την Τσεχία (από 5%) εμφανίζονται ουσιαστικά αδιάφοροι για την περιβαλλοντική καταστροφή. Στις ΗΠΑ, οι άνθρωποι είναι μάλλον... ασυγκίνητοι ως προς τα περιβαλλοντικά θέματα, με μόνο το 14% να εκφράζει ανησυχίες για το ζήτημα της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη και άλλα περιβαλλοντικά θέματα.
Το 7% συνολικά (5% στην Ελλάδα) δεν αισθάνεται καλά για το μέλλον του, με το 6% (7% στην Ελλάδα) να τον απασχολούν προβλήματα που έχουν να κάνουν με παιδιά ή γονείς. Το 5% (15 στην Ελλάδα) ανησυχεί μήπως πέσουν θύμα κάποιας εγκληματικής πράξης και ένας αντίστοιχος αριθμός ανθρώπων ανησυχεί για τυχόν εργασιακά προβλήματα (12% στην Ελλάδα). Εξάλλου το 4% των ερωτηθέντων (1% στην Ελλάδα) αγχώνεται μήπως χωρίσει με τον/τη σύζυγο ή τον/τη σύντροφό του.
Μόλις 1 στους 10 Ελληνες δηλώνουν ότι δεν ανησυχούν καθόλου, ενώ το ποσοστό του συνόλου των ερωτηθέντων φτάνει το 23%. Στην Τουρκία το ποσοστό είναι 13%, στην Ινδία, το ποσοστό άγγιξε το 23%, στις ΗΠΑ το 37%, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο το ποσοστό ανήλθε στο 43%.
Το ένα τρίτο του δείγματος δήλωσαν ότι φοβούνται την τρομοκρατία ή τον πόλεμο, με την ανησυχία για τρομοκρατική επίθεση να κυριαρχεί στους φόβους των ερωτηθέντων στις περισσότερες χώρες. Στη Δυτική Ευρώπη, οι Ισπανοί και οι Γάλλοι ταλαιπωρούνται κυρίως από τέτοιους φόβους, με το 47% και το 38% αντίστοιχα να ανησυχεί για τρομοκρατική επίθεση ή πόλεμο.
Τέλος, μόνο τα δύο πέμπτα των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι αντιμετώπισαν τους προσωπικούς τους φόβους με το να μιλάνε σε οικογένεια και φίλους, αν και το ποσοστό αυτό στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη αγγίζει το 50%. Κάποιοι αντιμετωπίζουν τα προβλήματα μόνοι τους ή αναζητούν παρηγοριά σε θρησκευτικές κοινότητες. Ενώ στο σύνολο των ερωτηθέντων το 11% δήλωσε ότι η θρησκεία τους βοήθησε να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους, το ποσοστό άγγιξε το 24% στις ΗΠΑ.
Το προφίλ του Ελληνα
- Το 35% των πολιτών φοβάται τις ασθένειες, τον θάνατο, τα ατυχήματα στο οικογενειακό περιβάλλον. Συνολικά σε όλες τις χώρες είναι 33%.
- Το 10% απαντά ότι δεν ανησυχεί καθόλου ενώ σε όλες τις χώρες το ποσοστό ανεβαίνει στο 23%.
- Το 24% φοβάται για την εργασία του και τα οικονομικά του (συνολικά το 10%).
- Μόλις το 5% έχει μια γενικότερη φοβία για το μέλλον (συνολικά 7%).
- Προβλήματα με τα παιδιά ή τους γονείς τους έχει το 7% των πολιτών (συνολικά 6%).
- Το 34% δηλώνει ευαισθητοποιημένος για το περιβάλλον και το μέλλον του πλανήτη.
Εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ 10/1/2008
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου