Το "ανακάλυψα" στο αρχείο μου. Είχαμε κάνει, τότε μια κίνηση, με πρωτοβουλία του 9ου ΤΕΕ και κατοίκων της περιοχής για το "Κοροπούλη". Και είχαμε δει κάποια στιγμή και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μπεχράκη ο οποίος είχε δει θετικά το ζήτημα και μας είχε υποσχεθεί ότι θα το έφερνε στη Διαπαραταξιακή Επιτροπή του Δήμου ώστε να εγκριθούν άμεσα τα κονδύλια για την ανάπτυξη του. Έκτοτε το θέμα μπήκε στο συρτάρι. Αγνωστο για ποιούς λόγους, πολύ γνωστούς σε μας γι' αυτό και συνεχίζουμε να τους αντιπαλεύουμε. Επιμαίνουμε να επαναφέρουμε το ζήτημα θεωρώντας ότι είναι πολύ σοβαρό καθώς στο χώρο που ήταν το εργοστάσιο Κοροπούλη τώρα, εδω και άρκετό καιρό είναι μόνο μπάζα, όπως φαίνεται καθαρά και στη φωτογραφία που δημοσιεύουμε:
Σχολεία, Φορείς και ενεργοί πολίτες των Σεπολίων εκπέμπουν SOS:
Όχι στη συνεχόμενη υποβάθμιση της γειτονιάς και της ζωής μας!
Το εργοστάσιο ‘Κοροπούλη'να γίνει χώρος Αθλητισμού,Πολιτισμού και Πρασίνου.
Προς:
- Δήμαρχο Αθηναίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη
- Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αθηναίων
- Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Αθηναίων
- Πρόεδρος ΟΝΑ κ. Νίκος Απέργη
- Πρόεδρο 4ου Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων και Διαμερισματικό Συμβούλιο - Δημοτικές Παρατάξεις
Όπως γνωρίζετε, ο χώρος των εργοστασίων Βότρυς και Κοροπούλη είναι ο μόνος ελεύθερος που έχει παραμείνει στην περιοχή, μετά από την έντονη και αλόγιστη ανοικοδόμηση των τελευταίων χρόνων λόγω του ΜΕΤΡΟ.
Ο χώρος του εργοστασίου Βότρυς έχει αγοραστεί από τον ΟΣΚ (αριθμός απόφασης μεταγραφής επισυνάπτεται), για την ανέγερση του 9ου ΤΕΕ Αθηνών, το οποίο για πέμπτη συνεχή χρονιά στεγάζεται σε κοντέϊνερς. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική νίκη τόσο των κατοίκων, όσο και του Διαμερισματικού Συμβουλίου το 2003 που με τους αγώνες τους ανέδειξαν το πρόβλημα.
Ακόμα, η σοβαρή προσπάθεια, η μελέτη και η τεκμηρίωση της ιστορικής σπουδαιότητας του εργ. Βότρυς που διεξήχθηκε από τους μαθητές και καθηγητές της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 9ου ΤΕΕ , οδήγησε στο χαρακτηρισμό του σαν διατηρητέο κτίριο με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού (την υπ' αριθμόν ΥΠΠΟ/ΔΝΣΚΑ/Γ/829/60707/1453, αρ.ΦΕΚ 1289/Β/23-08-2004). Παράλληλα έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια κατεδαφίσεως όλων των υπαρχόντων μεταλλικών στεγάστρων (υπ' αριθμόν 187/22-11-2004) και σχετική οικοδομική άδεια για την περίφραξη του χώρου (192/10-12-2004).
Δυστυχώς όμως, το ακριβώς διπλανό εργοστάσιο Κοροπούλη, ενώ είχε χαρακτηριστεί ως χώρος κοινόχρηστος (επισυνάπτουμε σχετικό έγγραφο) και είχε δεσμευθεί από το Δήμο Αθηναίων, ξαφνικά μαθαίνουμε ότι αποδεσμεύτηκε και περιέρχεται στα χέρια του επιχειρηματία Μπατατούδη με κίνδυνο να χτιστούν εκεί πολυώροφα κτίρια και να υποβαθμιστεί κι άλλο η ζωή μας. Αναλογιστείτε, δίπλα στο χώρο του μελλοντικού σχολείου και του διατηρητέου-πολιτιστικού κέντρου που οραματιζόμαστε, ποια ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα επιτρέπεται να παρεμβαίνει και σε ποια κατεύθυνση;
Ακόμη, η εταιρία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ δέσμευσε 178 περίπου στρέμματα στην περιοχή, υποσχόμενη αντισταθμιστικά οφέλη σε πράσινο. Αντί αυτού, ό,τι έχει απελευθερωθεί σε γη, (περίπου 80 στρέμματα), μετατράπηκε με πολύ γοργούς ρυθμούς σε τεράστιες πολυκατοικίες. Δέντρα κόβονται συνεχώς, πεζοδρόμια καταπατούνται, χιλιάδες αυτοκίνητα παρκάρονται άναρχα από ανθρώπους άλλων περιοχών που χρησιμοποιούν το Μετρό και τελικά η καθημερινή μας κίνηση στην περιοχή κατάντησε επικίνδυνη για τη σωματική υγεία τη δική μας αλλά και των παιδιών μας.
Δεν υπάρχει ούτε μια πλατεία, ούτε ένα πάρκο, κανένας δημόσιος χώρος για μας τους κατοίκους. Δεν είναι δυνατόν να μην αναγνωρίζετε αυτό το τεράστιο πρόβλημα ζωής και να αφήσετε να χαθούν τα 4.5 στρέμματα του εργ. Κοροπούλη για ιδιωτικά συμφέροντα. Πόσο ακόμα πλούσιος πρέπει να γίνει ο κ. Μπατατούδης ;
Ζητάμε από τη Δήμαρχο κ. Ντόρα Μπακογιάννη και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, να (ξανά)χαρακτηρίσουν άμεσα το χώρο του εγκαταλειμμένου εργοστασίου Κοροπούλη, σα χώρο Πολιτισμού,Αθλητισμού και πρασίνου. Πρέπει να πάρετε θέση για να σταματήσει αυτό το έγκλημα εις βάρος μας που μεθοδεύεται χρόνια ολόκληρα.
Τα Σεπόλια εκπέμπουν SOS! Δεν υπάρχουν περιθώρια να χαθεί αυτή η μοναδική ευκαιρία για την περιοχή μας.
Το χρωστάμε στα παιδιά που μεγαλώνουμε και στους νέους μαθητές που θέλουν ένα ανθρώπινο περιβάλλον για να αναπτύξουν τις δραστηριότητες και την προσωπικότητά τους.
Το χρωστάτε στους πολίτες των οποίων τα συμφέροντα εκπροσωπείτε και στα χρόνια που έρχονται όπου ο καθένας θα κριθεί για το έργο και την κοινωνική του προσφορά.
ΑΘΗΝΑ, 21-2-05