Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων κατοίκων και συλλόγων του 4ου διαμερίσματος Αθήνας.
To mail μας:nikosth2004@yahoo.gr
Το ιστολόγιο του περιοδικού "Μήνυμα για όλους", κατοίκων στα Σεπόλια.
(To ποτάμι στο φόντο ΔΕΝ είναι ο Κηφισσός! Δυστυχώς! Θα μπορούσε όμως να ξαναγίνει έτσι!)

29/9/09

Αποφάσισαν την "τακτοποίηση" του Αρχαιολογικού Πάρκου!

Από το blog της Ακαδημίας Πλάτωνα:

Διαφωτιστική ήταν η εμπειρία που αποκόμισαν τα μέλη της Επιτροπής Κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνα στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας. Θέμα της ήταν:
1ον) ο χαρακτηρισμός του οικοπέδου της Νομαρχίας επί των οδών Αίμωνος-Ευκλείδου-Δημοσθένους ως χώρος σχολείου και
2ον) η έγκριση της μελέτης "πολεοδομικού ανασχεδιασμού της γειτονιάς Ακαδημίας Πλάτωνος και της περιοχής που περιβάλλει τη γειτονιά και το Αρχαιολογικό Άλσος καθώς και των διαδικασιών δημοσιοποίησης της Α΄φάσης και δημόσιας διαβούλευσης διάρκειας ενός μήνα".
Η μελέτη αυτή είχε παρουσιαστεί τμηματικά τον περασμένο Μάρτιο ΚΑΙ επιστράφηκε ως "απαράδεκτη" από τους κατοίκους. Αυτή τη φορά επιλέχθηκε να έρθει προς έγκριση σε διάρκεια προεκλογικού πυρετού, πέντε μέρες πριν τις εκλογές και ενώ οι περισσότεροι σύμβουλοι "τρέχουν" σε προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Σημείωση νο 1εν λόγω μελέτη παραδόθηκε στους δημοτικούς συμβούλους σε ψηφιακή μορφή (CD) την περασμένη Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου στις 4.00 το απόγευμα. Τη Δευτέρα στις 2.30 το μεσημέρι μπήκε προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο!

Ως κάτοικοι και πολίτες της Ακαδημίας Πλάτωνος χαιρόμαστε γιατί κερδίσαμε την πρώτη μάχη. Ο χώρος της Νομαρχίας χαρακτηρίστηκε επιτέλους ως χώρος σχολείου, όπως ακριβώς απαιτούσαμε όλη την προηγούμενη χρονιά. Σε συνδυασμό με την παραχώρηση της Διπλάρειου Σχολής στη Νομαρχία Αθηνών, θέλουμε να πιστεύουμε ότι στο εν λόγω οικόπεδο θα χτιστεί το νηπιαγωγείο που τόσο ανάγκη έχει η περιοχή μας.
Αυτό το καταφέραμε με σκληρούς αγώνες.

Την ίδια στιγμή και παρά τις αντιδράσεις και τις προτάσεις μας η δημοτική αρχή-και πιο συγκεκριμένα η πλειοψηφούσα παράταξη στο δήμο Αθήνας του Νικήτα Κακλαμάνη- επιμένει στην "τακτοποίηση" οικοπέδων πέριξ του αρχαιολογικού Πάρκου. Για αυτό και λέμε πως η σημερινή συνεδρίαση ήταν διαφωτιστική. Εξηγούμαστε.
Όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, δηλαδή οι"Η Αθήνα Αλλά-Ζει"(ΠΑΣΟΚ) "Ανοιχτή Πόλη" (ΣΥΡΙΖΑ) και "Αγωνιστική-Αριστερή-Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα" (ΚΚΕ) απείχαν ή αποχώρησαν από τη συνεδρίαση στο μείζον θέμα της Ακαδημίας Πλάτωνος. Ζητήθηκε από την πλειοψηφούσα παράταξη "Aθήνα, Πόλη της ζωής μας" (Ν.Δ-Νικήτας Κακλαμάνης)επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και το ζήτημα είναι σοβαρό, έχει τεθεί εδώ και έξι μήνες αίτημα από την αντιπολίτευση, να συζητηθεί εκτενώς και με όλα τα στοιχεία της μελέτης
στο δημοτικό συμβούλιο. Για αυτό και ζητήθηκε παράταση δέκα ημερών. Να τελειώσουν δηλαδή οι εκλογές και να έρθει προς συζήτηση η μελέτη στις 12 Οκτωβρίου στο δημοτικό συμβούλιο. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή.

Σημείωση Νο 2: Το δημοτικό συμβούλιο είχε μεν απαρτία αλλά τελικά το σχέδιο εγκρίθηκε από 15 μόλις, όταν σε αυτό μετέχουν 45 σύμβουλοι!

Τελικά η μελέτη παρουσιάστηκε σε μια άδεια αίθουσα στην οποία παρόντες ήταν δέκα, μετά βίας άτομα. Εν συντομία παρουσιάστηκαν οι χάρτες που μπορεί αύριο να αλλάξουν ριζικά και προς το χειρότερο τις ζωές μας.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου απέρριψε την πρόταση για αναβολή συζήτησης, λέγοντας στην αρχή (απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση) πως: "δεν πρόκειται για έγκριση αλλά για ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου". Μετά το τέλος της παρουσίασης ο ίδιος επεσήμανε πως η Α΄φάση της μελέτης ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ αλλά η ΟΡΙΣΤΙΚΗ έγκριση θα δοθεί από το δημοτικό συμβούλιο μετά το τέλος της δημόσιας διαβούλευσης. Η πλειοψηφούσα παράταξη του Νικήτα Κακλαμάνη αρνήθηκε επίσης το αίτημα που έθεσε η Επιτροπή Κατοίκων για μεγαλύτερο χρόνο δημόσιας διαβούλευσης καθώς το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, ενδιαφέρει όχι μόνο την Ακαδημία Πλάτωνος αλλά και ολόκληρη την πόλη των Αθηνών με δεδομένο ότι στην περιοχή θα χτιστεί το Νέο Μουσείο της Πόλεως.

Έγινε η επισήμανση ότι επιστημονικά και τυπικά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ο όρος του "πολεοδομικού ανασχεδιασμού". Αυτός είναι ένας εύσχημος τρόπος για να απορριφθεί το αίτημα της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ που απαιτούν οι πολίτες της Ακαδημίας Πλάτωνος. "Είναι αδιέξοδο να ακολουθήσουμε το δρόμο της ανάπλασης" στην περιοχή, ήταν το επιχείρημα των τεχνοκρατών του δήμου Αθηναίων που επιμένουν στην μελέτη "τακτοποίησης".

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Ουσιαστικά πρόκειται για τροποποίηση του σχεδίου πόλεως στη γειτονιά μας προκειμένου να ξεπεραστούν τα τυπικά προβλήματα που έχουν τα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα στους αδόμητους χώρους -φιλέτα γύρω από το Αρχαιολογικό Πάρκο. Δεν είναι τυχαίο ότι στην προ-μελέτη του περασμένου Μαρτίου δεν έχουν ακόμη στείλει τις δικές τους θέσεις ούτε το ΥΠΕΧΩΔΕ ούτε το υπουργείο Πολιτισμού.
Η πλειοψηφούσα παράταξη του δήμου Αθηναίων απέδειξε σήμερα ότι ουσιαστικά απαρνιέται την προοπτική ανάπλασης της Ακαδημίας Πλάτωνος με πρόσχημα- ακούστηκε κι αυτό κάποια στιγμή- ότι πρέπει "από τις αρχές του 2010 να αρχίσουν οι αναθέσεις!".
Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και δεν μπορεί να περάσει έτσι εύκολα. Η Ακαδημία Πλάτωνος βρίσκεται στο στόχαστρο και οι κάτοικοι οφείλουν να αντιδράσουν. Τώρα είναι η ευκαιρία να σωθεί η περιοχή. Ή να χαθεί σε ένα νέο δάσος μπετόν και 9όροφων κτιρίων. Και στη διάρκεια της "δημόσιας διαβούλευσης" αλλά και με κάθε μέσο πρέπει να αναδειχθεί η πρόταση των πολιτών για πραγματική αναβάθμιση της περιοχής προς όφελος των κατοίκων και του δημόσιου συμφέροντος.

Σημείωση Νο3. Μοναδική εξαίρεση στο κλίμα ομοφωνίας που επέδειξαν οι λίγοι παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφούσας παράταξης ήταν η Αλεξία Έβερτ η οποία επεσήμανε πως το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...