Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων κατοίκων και συλλόγων του 4ου διαμερίσματος Αθήνας.
To mail μας:nikosth2004@yahoo.gr
Το ιστολόγιο του περιοδικού "Μήνυμα για όλους", κατοίκων στα Σεπόλια.
(To ποτάμι στο φόντο ΔΕΝ είναι ο Κηφισσός! Δυστυχώς! Θα μπορούσε όμως να ξαναγίνει έτσι!)

12/12/07

Σήμερα «μίλησε» η εργατική τάξη


Εξω από το Μουσείο, στην Πατησίων. Η συγκέντρωση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Λίγο αργότερα θα γίνει το αδιαχώρητο.


Το πανό της εφημερίδας μας "ξαπλωμένο" στην Πατησίων, στο ύψος της Ηπείρου, εκεί που δώσαμε το ραντεβού και βρεθήκαμε καμιά 25αριά ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι.


Ο Δημήτρης Νέζης ανταποκρίθηκε και έστειλε με e-mail τη φωτογραφία με το πανό μας που «τράβηξε» το πρωί στη απεργιακή συγκέντρωση. Κάντε κι εσείς το ίδιο όταν δείτε κάτι που αξίζει τον κόπο. Να δείτε που το Blog μας θα γίνει πιο ζωντανό και με τη δική σας συμμετοχή. Περιμένουμε...

Μαζευτήκαμε από το πρωί στο ΜΕΤΡΟ. Καμιά δεκαριά την αρχή, λίγοι περισσότεροι αργότερα. Στην Αττικής αλλάξαμε τρένο και μπήκαμε στον ηλεκτρικό. Ο κόσμος υπερβολικά πολύς. Σαν σαρδέλες ήμασταν μέχρι την πλ. Βικτωρίας που κατεβήκαμε.


Περάσαμε δίπλα από την κεντρική εξέδρα της συγκέντρωσης, έξω από την ΓΣΕΕ, στην πλατεία του Πεδίον του Αρεως και κατευθυνθήκαμε στο σημείο που είχαμε δώσει το δικό μας ραντεβού. Πατησίων και Ηπείρου. Περίμεναν κι άλλοι εκεί. Απλώσαμε το πανό μας. Βοήθησαν και τα παιδιά σ' αυτό σημαντικά.


Κατά τη δώδεκα και μισή ξεκινάμε. «Ξεκινάμε», τρόπος του λέγειν, γιατί ήταν τόσος πολύς ο κόσμος της συγκέντρωσης που στις 2.15 δεν είχαμε φτάσει ακόμα ούτε στο ύψους της Βερανζέρου. Και στις 3 σταματούσε η λειτουργία του ΜΕΤΡΟ. Αναγκαστικά φύγαμε.


Νομίζω ότι ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση που έγινε ποτέ στην Αθήνα. Πολύ μεγαλύτερη και από αυτή κατά του Ασφαλιστικού Γιαννίτση.


Η κυβέρνηση που σκόπιμα προσπαθεί να θολώσει τα νερά γύρω από τις τελικές της προτάσεις για το Ασφαλιστικό πήρε την πρώτη μαζική απάντησή της. Το μέγεθος της διαδήλωσης, ίσως την κάνει να ξαναδεί τις τελικές της αποφάσεις. Όχι τόσο για το περιεχόμενο της αντιασφαλιστικής επιδρομής, όσο για την τακτική που θα ακολουθήσει. Όπως και να χει όμως οι προθέσεις είναι ξεκάθαρες: Υπολογισμός της σύνταξης στο μέσο όρο της τελευταίας 10ετίας (από 5ετία που είναι σήμερα). Μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης επί του μισθού σε 60% από 80 που είναι σήμερα και 70 που προβλέπει ο ν. Ρέππα (3029/02) και οποίος θα αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά από το 2008. Μείωση των επικουρικών ώστε να μην ξεπερνάνε πουθενά το 20% της σύνταξης. Από όλα αυτά θα προκύψει μείωση της σύνταξης γύρω στο 30% απ' όσο είναι σήμερα.


Στο στόχαστρο βρίσκονται επίσης τα όρια ηλικίας και θεμελίωσης δικαιώματος συνταξιοδότησης, έτσι ώστε να αυξηθούν κατά μέσο όρο δύο με τρία χρόνια. Ιδιαίτερα σκληρό θα είναι το χτύπημα για τις γυναίκες όπου η αύξηση των ορίων θα φτάσει ακόμα και τα 10 χρόνια. Τέλος η κυβέρνηση με την ενοποίηση των ταμείων επιδιώκει να βάλει και με το νόμο χέρι στα αποθεματικά των ταμείων αφού θα μπορεί να εκταμιεύει επίσημα το 10% για να καλύπτει τρύπες και ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού και όλα αυτά κάτω από τον ψευδεπίγραφο τίτλο της άσκησης κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης.


Η πρώτη εργατική απάντηση ήταν πολύ σοβαρή. Και μάλλον θα τη λάβουν υπόψη τους.


Όσο υπάρχουν άνθρωποι...


Μπορούμε να ελπίζουμε, όσο υπάρχουν άνθρωποι που «στέκονται» δίπλα σε κείνους που αντιμετωπίζουν την πιο σκληρή πλευρά της ζωής. Ήταν πολύ όμορφο το «μάθημα» που πήραμε σήμερα. 4.150 χαμόγελα αισιοδοξίας δεν είναι και λίγα, μέσα σε ένα απόγευμα... Τα υπόλοιπα, σε πρώτη φάση, ανέλαβαν να τα φροντίσουν οι Σύλλογοι Γονέων. Μπράβο σε όσους πρωτοστάτησαν! Τα παιδιά μας πρέπει να είναι περήφανα για τους γονείς τους!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...