Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων κατοίκων και συλλόγων του 4ου διαμερίσματος Αθήνας.
To mail μας:nikosth2004@yahoo.gr
Το ιστολόγιο του περιοδικού "Μήνυμα για όλους", κατοίκων στα Σεπόλια.
(To ποτάμι στο φόντο ΔΕΝ είναι ο Κηφισσός! Δυστυχώς! Θα μπορούσε όμως να ξαναγίνει έτσι!)

9/5/08

Δυο συγκεντρώσεις ενάντια σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Η πρώτη ήταν στις 8:30 σε σχολείο δίπλα στο γήπεδο του Πανιωνίου. Οι γονείς διαμαρτυρήθηκαν μαζί με τα παιδιά για την ύπαρξη κεραιών πάνω στους στύλους φωτισμού του γηπέδου που έχουν οπτική επαφή με το σχολείο καθώς και γενικά για τις κεραίες που έχουν πνίξει και αυτή τη γειτονιά. (διαβάστε το ψήφισμα). Ήταν γύρω στα 250 άτομα με όλη τη φρεσκάδα των πιτσιρικιών και τις πικέτες τους να γράφουν: «για τα λεφτά τα κάνεις όλα, για τα λεφτά δεν μ’ αγαπάς» ή « Πανιώνιε εγώ σε αγαπώ, γιατί παίζεις με την υγεία μου;». Στη συγκέντρωση μίλησε και ο βουλευτής Φώτης Κουβέλης και αυτό έχει τη σημασία του γιατί ο Δήμαρχος της Νέας Σμύρνης έχει υποστηριχθεί από τον Συνασπισμό. Ο ίδιος ο Δήμαρχος εμφανίστηκε, αλλά δεν τον άφησαν να μιλήσει κι αντίθετα τον γιουχάισαν.
Η Δεύτερη συγκέντρωση ήταν αυτή στο Δήμο του Ελληνικού. Την οργάνωνε ο ίδιος ο Δήμος και ήταν ενάντια σε μία κεραία του ΟΤΕ, σε κτίριο του ΟΤΕ για την οποία υπάρχει δικαστική απόφαση απομάκρυνσης που δεν εφαρμόζετε. Στη Συγκέντρωση μίλησε και μάλιστα πολύ καλά για το θέμα, ο Δήμαρχος του Ελληνικού Γκορτζίδης. Στη συνέχεια Χρησιμοποίησαν γερανό για να ανέβουν στην κεραία και να την κόψουν, αλλά τελικά μόλις έγινε αυτό ο ΟΤΕ άνοιξε την πόρτα και ανέβηκαν στην ταράτσα και έκοψαν τα καλώδια. Διαβάστε περισσότερα για το θέμα από το site του Δήμου του Ελληνικού και δείτε τo κάλεσμα για τη σημερινή διαμαρτυρία εδώ και το σχετικό φυλλάδιο του Δήμου εδώ. Και στις δύο διαμαρτυρίες συμμετείχαν και μέλη της Παννατικής Πρωτοβουλίας κατά των κεραιών και της ακτινοβολίας.

Και... συμπόσιο στου Χαμηλού στις 11 του Μάη για τον Προαστιακό!

Την Τετάρτη 12 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα της Επιτροπής Πολιτών για τον Προαστιακό. Έγινε «υπό το φως των κεριών»... περίπου μιας και η αίθουσα του κτιρίου του 4ου δημ. Διαμερίσματος δεν διέθετε φωτισμό λόγω βλάβης κάμποσο καιρό πριν. Έτσι η ημερίδα είχε και μια ρομαντική χρειά! (Ή και θρίλερ, ανάλογα πως το βλέπει κανείς!)
Το πρώτο θετικό ήταν η προσέλευση του κόσμου. Φάνηκε ότι απασχολεί τον κόσμο της γειτονιάς, παρ’ όλο που έχουν περάσει 7 χρόνια από όταν ξεκίνησε το πρόβλημα, αλλά και οι αγώνες των κατοίκων, είτε με την Αναγέννηση είτε με την Επιτροπή το τελευταίο ενάμιση χρόνο περίπου. Και πως να μη τον απασχολεί άλλωστε αφού εκτός από το ότι έγινε αφόρητη η ζωή και η κυκλοφορία στη περιοχή μας, παράλληλα αυξάνονται και τα ατυχήματα, αρκετά θανατηφόρα, το Μάρτη είχαμε πάλι δύο νεκρούς σε κάκιστες διαβάσεις από όπου το τρένο ούτε φαίνεται και ειδικά ο προαστιακός ούτε καν ακούγεται.
Το δεύτερο θετικό ήταν ότι έγινε μια καλή δουλειά από τα μέλη της επιτροπής για τις παρουσιάσεις που είχαν αναλάβει να κάνουν. Δουλειά διαφωτιστικότατη με όλα τα στοιχεία της σοβαρότητας που μας διακρίνει.
Το, κατά τη γνώμη μου, αρνητικό ήταν ότι λόγω του «φορτώματος» της διαδικασίας δεν δώθηκε η δυνατότητα να τοποθετηθούν άνθρωποι της γειτονιάς οι οποίοι πιθανόν να είχαν να μας πουν πράγματα, να κρίνουν την Επιτροπή και να προτείνουν ή ακόμη και να την πλαισιώσουν, άλλωστε μιλάγαμε και για απολογισμό της δράσης της Επιτροπής. Απολογισμός χωρίς τη δυνατότητα να τοποθετηθούν αυτοί στους οποίους απολογούμαστε τι νόημα έχει? Η διαδικασία με την παρουσίαση σλάιτς, τις τέσσερις εισηγήσεις και τους πολλούς χαιρετισμούς εκπροσώπων φορέων, δημοτικών παρατάξεων και κομμάτων κούρασε και αρκετοί αποχώρησαν πριν τη λήξη της. Το άλλο αρνητικό ήταν ότι δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα η μάζωξη αυτή ως προς το τι κάνουμε από εδώ και πέρα, παρ’ όλο που υπήρξαν και προτάσεις να μη φύγουμε χωρίς να καταληξουμε σε κάποιες κινήσεις – κινητοποιήσεις (π.χ. κ. Πορτάλιου). Έτσι μείναμε μόνο στο ενημερωτικό.
Θεωρώ ότι η δύναμη τέτοιου είδους επιτροπών και κινήσεων είναι ο κόσμος που τις στηρίζει και συμμετέχει όπου τον καλούμε. Δεν θεωρώ ότι είμαστε εκπρόσωποι αυτού του κόσμου, άλλωστε δεν μας εξέλεξε και κανείς, αλλά εκφραστές της αγωνίας του. Δεν μπορούμε να τον καλούμε, όταν και όποτε αποφασίζουμε, σε κινητοποιήσεις αλλά από την άλλη να μη του «δίνουμε» και τη δυνατότητα να εκφράζεται, να συμμετέχει πιο ενεργά και να μας κρίνει. Είναι λάθος η λογική των ημερίδων που «φοριέται» πολύ τώρα τελευταία στα λεγόμενα κινήματα πόλης όπου μαζεύονται οι «πρωτοπόροι» , οι εκπρόσωποι και ‘γω δεν ξέρω τι άλλο, λένε τα δικά τους και φεύγουν ευχαριστημένοι ότι κάτι έγινε, με το κόσμο συνήθως να μένει απ’ έξω, με το να μην αποφασίζονται παραπέρα κινηματικές ενέργειες. Μου θυμίζει λίγο τη λογική του δημοψηφίσματος για το ασφαλιστικό για να ενημερωθεί και να εκφραστεί ο λαός, λες και δεν εκφράστηκε τόσο καιρό! Αν δεν ήταν αυτός ο κόσμος, καμιά Επιτροπή, κανένας σύλλογος δεν θα μπορούσε να πετύχει τίποτα όσα δικαστήρια και προσφυγές στο ΣτΕ και να έκανε. Ήμουν, είμαι και θα είμαι πάντα της λογικής των λαϊκών συνελεύσεων, της άμεσης συμμετοχής του κόσμου των γειτονιών στα πράγματα που τον αφορούν. Δεν αμφισβητώ τις προθέσεις κανενός, απλά πιστεύω ότι θα πρέπει να λειτουργούμε πλέον με διαφορετικό τρόπο και να αποβάλουμε αρνητικές νοοτροπίες.
Δεν είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα της ενημέρωσης, όσο είναι η ανάγκη να ενταθεί ο αγώνας για να διευρύνουμε τις εως τώρα κατακτήσεις μας. Αντισταθήκαμε και σταμάτησε το έργο, συνεχίσαμε και πετύχαμε τη μερική υπογειοποίηση, αποκλύψαμε το ρόλο της δημοτικής αρχής, σπάσαμε τα νεύρα του Κακλαμάνη και όχι μόνο! Τώρα όλο αυτό το σύστημα προχωράει στον επόμενο γύρο, κατάθεσαν στο ΣτΕ (προγραμματίζεται να συζητηθεί στις 9 Μάη) η SIEMENS, η ΤΕΡΝΑ κλπ μαζί με την ΕΔΙΣΥ Α.Ε. (θυγατρική του ΟΣΕ) παρεμβάσεις κατά των προσφυγών μας και υπέρ του δημοσίου(!) για να προχωρήσει δήθεν το έργο. Παράλληλα «τρέχουν» και οι μηνύσεις κατά του Δ.Σ. της Αναγέννησης. Εμείς τι θα κάνουμε; Θα τρέχουμε πίσω από τους δικηγόρους να μαζεύουμε χαρτιά ή θα πρέπει να αποφασίσουμε και μια πιο δυναμική απάντηση από τον κόσμο;
Ήδη η Επιτροπή σαν πρώτη κίνηση, εκτιμώντας ότι λόγω και του Πάσχα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε άμεση κινητοποίηση, θα βγάλει προκύρηξη που θα μοιραστεί πλατιά στη γειτονιά όπου θα ενημερώνει τους γείτονες για τις νέες εξελίξεις, με στόχο να προγραμματιστεί κάποια συγκέντρωση. Μήπως και η Αναγέννηση θα πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση της, απέναντι στη κοινή δράση και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε από κοινού; Παρά τις διαφορές η συμφωνία μας για την υπογειοποίηση είναι δεδομένο ότι είναι κοινή! Είναι κρίμα έναν αγώνα που ξεκίμησε από αυτό το σύλλογο στο όνομα των διαφορών να τον περιορίζουμε, αν όχι να τον εγκαταλείπουμε. Αυτό φυσικά ιχύει για όλους μας, όχι μόνο για την Αναγέννηση.
Τέλος, επειδή μας χρειάζεται και αυτό, η Επιτροπή πρασανατολίζεται να διοργανώσει ....συμπόσιο (ή αλλιώς τσιμπούσι) σε ταβέρνα της γειτονιάς μας, μάλλον κατά τις 11 του Μάη. Καλό φαί, καλό κρασί και μια εναλλακτική μορφή επικοινωνίας!!!!
Δημήτρης Νέζης, μέλος της Επιροπής

Συντακτική Επιτροπή αυτή την Παρασκευή στις 7 το απόγευμα

Μια πρώτη κουβέντα
θα κάνουμε αυτή την Παρασκευή στις επτά το απόγευμα τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής της εφημερίδας «Μήνυμα για όλους» στα 144-163. Η συζήτηση θα είναι όπως πάντα ανοιχτή σε όποιον θέλει να έρθει και συνεισφέρει στην κουβέντα και τον προγραμματισμό και είναι πολύ χρήσιμη καθώς θα καθορίσουμε τη θεματολογία του τελευταίου για τη φετινή σχολική χρονιά φύλλου της εφημερίδας. καλό θα είναι να είμαστε όλοι εκεί και στην ώρα μας. Κάποιοι από το 146 έχουν χορό στις οκτώ και πρέπει να φύγουν.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...