Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων κατοίκων και συλλόγων του 4ου διαμερίσματος Αθήνας.
To mail μας:nikosth2004@yahoo.gr
Το ιστολόγιο του περιοδικού "Μήνυμα για όλους", κατοίκων στα Σεπόλια.
(To ποτάμι στο φόντο ΔΕΝ είναι ο Κηφισσός! Δυστυχώς! Θα μπορούσε όμως να ξαναγίνει έτσι!)

10/7/08

ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ



Στο δημαρχείο της Αθήνας βρεθήκαμε σήμερα το πρωί καμιά 20αριά κάτοικοι, με αφορμή τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα του Προαστιακού, μετά τη μήνυση που κατέθεσε ο Κακλαμάνης για το γνωστό θέμα της κοπής των δέντρων.
Παραβρεθήκαμε μέλη του συλλόγου Αναγέννηση, της Επιτροπής Πολιτών καθώς και άνθρωποι που δεν είχαν σχέση με τις εως τώρα κινήσεις, που όμως ανησύχησαν βλέποντας τις εξελίξεις.




Κάποιοι από τους παρεβρισκόμενους μπήκαν μέσα για να εκθέσουν τις θέσεις μας. Ουσιαστικά δηλαδή να απαιτήσουν από το δήμαρχο και τη πλειοψηφία του δημοτικού συμβούλιου, σε εφαρμογή προγενέστερων αποφάσεών τους, να απαιτήσουν και αυτοί με τη σειρά τους το σταμάτημα των έργων και την υπογειοποίηση των γραμμών. Καθώς και, σύμφωνα και με τις προτάσεις των υπόλοιπων τριών παρατάξεων, να προσφύγει εκ νέου ο δήμος στο ΣτΕ.



Η συζήτηση κράτησε για αρκετές ώρες. Παραβρέθηκε εκπρόσωπος του ΟΣΕ, καθώς και της Ε.Π.Ι.Β.Α.ΤΗ.Σ., μιάς ένωσης πολιτών, υποτίθεται, που ασχολείται με την "αναβάθμιση" των δημόσιων συγκοινωνιών, αλλά έχοντας υιοθετήσει πλήρως τις κυβερνητικές θέσεις στρέφεται μονίμως εναντίον των κατοίκων, λειτουργώντας σα πέμπτη φάλαγγα. Οι παρουσία τους εκεί θεωρήθηκε πρόκληση από εμάς, ιδιαίτερα όταν σε μια προσπάθεια αντίπραξης, θέλησαν να κολλήσουν αφίσες (στο όνομα της δημοκρατίας δήθεν) δίπλα σε αυτές που έφερε η Αναγέννηση, η αντίδρασή μας ήταν άμεση και δεν τους επιτράπηκε η πρόκληση.
Επί της ουσίας τώρα. Η συζήτηση, όπως προείπαμε, κράτησε γύρω στις 4 ώρες. Το συμπέρασμα είναι ότι ο δήμαρχος και η πλειοψηφία του, δεν δέχτηκαν την προσφυγή στο ΣτΕ ούτε την επαναβεβαίωση των προηγούμενων αποφάσεων περί υπογειοποίησης. Το μόνο "ουσιαστικό" που βγήκε ήταν ότι ο δήμος θα προχωρήσει σε συζητήσεις με τη διοίκηση του ΟΣΕ, για να δουν "βελτιώσεις" του έργου! Κάτι που δέχτηκε και ο εκπρόσωπος του ΟΣΕ (της κυβέρνησης ουσιαστικά), λέγοντας ότι θα σταματήσουν τα έργα "προσωρινά".
Επί της ουσίας δηλαδή αυτό που ζήτησαν και επιδιώκουν είναι άλλη μια φάση αναμονής και ατέρμονων συζητήσεων, κάτι σα το κοινωνικό διάλογο, με το σταμάτημα των αντιστάσεων και αγώνων των κατοίκων. Επειδή όμως από τέτοιες συζητήσεις και αναμονές έχουμε πικρή πείρα, μιάς και κατά τη διάρκειά τους προχωρούν τα έργα και δημιουργούν τετελεσμένα, οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να εφησυχάσουν, αλλά να εντείνουν τον αγώνα τους και να απαιτήσουν την πλήρη υπογειοποίηση των γραμμών, αντί κάποιες βελτιώσεις του υφιστάμενου έργου. Αλλιώς θα έχουμε το ίδιο πρόβλημα σε "βελτιωμένη" έκδοση, δεν ζητάγαμε όμως ποτέ κάτι τέτοιο!
Ελπίζω πλέον όλοι όσοι είχαν αυταπάτες για το που ανήκει η "νομιμότητα" να έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους, ότι αν δεν βγουν οι ίδιοι οι κάτοικοι να διεκδικήσουν αυτά που είναι δικαίωμά τους δεν έχουν να περιμένουν από κανέναν τίποτα. Αυτοί είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να αντισταθεί και να ανατρέψει τα καταστροφικά σχέδια. Αυτό από μια άποψη φάνηκε και από τη σημερινή συζήτηση, όπως μου μεταφέρθηκε τουλάχιστον, όπου και δήμος και ΟΣΕ, προσπάθησαν να δείξουν ότι συνδιαλλέγονται με τους κατοίκους και ότι δεν τους αγνοούν!
Επόμενο βήμα λοιπόν θα πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν μαζική παρουσία μας στην συγκέντρωση της Τετάρτης, σαν ένα πρώτο βήμα στη παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα μας.
Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά. Αφορά τη ζωή μας, τα παιδιά μας, τη γειτονιά μας. Τέρμα πια στις αυταπάτες και στη συνδιαλλαγή με τους εκπροσώπους του συστήματος, όποιοι και αν είναι αυτοί.


Δημήτρης Ν. 10/7/08


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...