Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων κατοίκων και συλλόγων του 4ου διαμερίσματος Αθήνας.
To mail μας:nikosth2004@yahoo.gr
Το ιστολόγιο του περιοδικού "Μήνυμα για όλους", κατοίκων στα Σεπόλια.
(To ποτάμι στο φόντο ΔΕΝ είναι ο Κηφισσός! Δυστυχώς! Θα μπορούσε όμως να ξαναγίνει έτσι!)

1/1/08

Ναι, στα κινήματα πόλης


NewYear1.pps

Μια νέα χρονιά μπήκε, ας γιορτάσουμε τον ερχομό της...
 

Είναι ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο και ως τέτοιο το καταγράφουμε στο πρώτο σημείωμα της νέας χρονιάς. Σε πολλές περιοχές της Αθήνας, όπως και τη δικιά μας, αρχίζουν και δημιουργούνται επιτροπές αγώνα που παλεύουν για κοινά θέματα, όπως οι επικίνδυνες για την υγεία των κατοίκων κεραίες κινητής τηλεφωνίας, η διαφύλαξη του λιγοστού πράσινου κ.α. περιβαλλοντικά ζητήματα ή κοινωνικά θέματα όπως είναι το Ασφαλιστικό.


Είναι μια διάσταση άμεσης δημοκρατίας καθώς κανείς δεν ρωτά που «ανήκει» πολιτικά ο άλλος, αλλά μέσα από γενικές συνελεύσεις στις οποίες είναι ελεύθερος να συμμετάσχει ο καθένας που έχει στοιχειώδεις ευαισθησίες, παίρνονται αποφάσεις. Έτσι ο αγώνας των κατοίκων έχει πάρει πνοή. Κάπως έτσι δεν νιώθουμε κι εμείς που βρεθήκαμε, με αφορμή τα σχολεία των παιδιών μας, στο ίδιο μετερίζι του αγώνα;


Τέτοιου είδους συλλογικές διαδικασίες λειτουργούν ως... συγκολλητική ουσία για τυχόν κοινωνικές ρωγμές που θα υπάρξουν. Είναι παρήγορο το γεγονός να βλέπεις πλάι πλάι τον έφηβο «ίμο» να παλεύει για τον ίδιο σκοπό με έναν χέβι μέταλ τύπο και τον αναρχικό παρέα με τη «νοικοκυρά» να φτιάχνουν πανό και πλακάτ.


Κρίσιμο ζήτημα για να επιτύχει μια επιτροπή τον σκοπό δεν είναι άλλο από τη συμμετοχή, εξάλλου αυτή είναι και η ιδέα των κινημάτων. Αυτά τα κινήματα είναι οι νέες μορφές πολιτικοποίησης στις γειτονιές. Τα μέλη της επιτροπής κάνουν ότι μπορούν με ό,τι μπορούν και διαθέτουν στον τομέα της προβολής τους αγώνα και της ευαισθητοποίησης των κατοίκων. Κι εμείς έχουμε την εφημερίδα «Μήνυμα για όλους» κι αυτό Blog για άμεση και γρήγορη ενημέρωση. Ας τα «εκμεταλλευτούμε» με τον καλύτερο τρόπο το 2008.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...