Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων κατοίκων και συλλόγων του 4ου διαμερίσματος Αθήνας.
To mail μας:nikosth2004@yahoo.gr
Το ιστολόγιο του περιοδικού "Μήνυμα για όλους", κατοίκων στα Σεπόλια.
(To ποτάμι στο φόντο ΔΕΝ είναι ο Κηφισσός! Δυστυχώς! Θα μπορούσε όμως να ξαναγίνει έτσι!)

10/1/08

Πρόσκληση σε συνάντηση φορέων και πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα

 

Η Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα μας προσκαλεί στην εκδήλωση που οργανώνει την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2008, ώρα 11.00 π.μ., στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, με θέμα το μέλλον του Ελαιώνα και, ειδικότερα, τη σχεδιαζόμενη επέμβαση κλίμακας με το γήπεδο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και τις εμπορικές και άλλες χρήσεις που το συνοδεύουν.


Στην εκδήλωση έχουν κληθεί να παρέμβουν με τοποθετήσεις επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς ( ΤΕΕ, ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, ΣΕΠΟΧ , οι Δικηγορικοί Σύλλογος Αθήνας Πειραιά, εκπρόσωποι Δήμων και Νομαρχίας, το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, κινήσεις πολιτών, ειδικοί επιστήμονες κ.α.).


Το πρόβλημα της υπερδόμησης του Ελαιώνα, που προωθείται με τα εμπορο-αθλητικά συγκροτήματα σήμερα στο Βοτανικό, κατά παράβαση του ΠΔ 1995(ΦΕΚ 1049Δ), με υπερδιπλασιασμό του συντελεστή δόμησης και μεγάλης έκτασης αποχαρακτηρισμούς χώρων πρασίνου, δεν αφορά μόνο τους κατοίκους της περιοχής. Αφορά όλες τις δυτικές συνοικίες και το λεκανοπέδιο Αττικής, που βρίσκονται στη δίνη της κλιματικής αλλαγής και μιας βαθιάς οικολογικής κρίσης. Δεν υπάρχουν περιθώρια νέας περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της Αττικής. Αντίθετα, απαιτούνται μεγάλης κλίμακας πράσινες αναπλάσεις και επεμβάσεις στην πόλη, δραστική μείωση της κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων, περιορισμός της ενεργειακής σπατάλης, διάδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και της οικολογικής ανανέωσης των σημερινών οικοδομών.


Η λεγόμενη ανάπλαση λειτουργεί ως σημαντική πηγή περιβαλλοντικής επιβάρυνσης σήμερα και ταυτόχρονα προοιωνίζεται την οικοδόμηση των ελεύθερων χώρων γενικότερα στην έκταση των περίπου 10.000 στρεμμάτων του Ελαιώνα. Επιπλέον, εγείρει τεράστια θέματα οικονομικής σπατάλης και διασπάθισης δημοσίου χρήματος σε όφελος μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Ήδη, το εμποροαθλητικό συγκρότημα έχει υπερτιμολογηθεί πριν καν ξεκινήσει με 63 εκατ. € , τα οποία θα πληρώσει ο αθηναϊκός λαός .


Ο Ελαιώνας με τη σημερινή του μορφή παρέχει ακόμα ορισμένες δυνατότητες δημιουργίας πνευμόνων πρασίνου για την αναζωογόνηση της Δυτικής Αττικής και συνολικά του λεκανοπεδίου. Σύμφωνα με το ΠΔ 1995, προβλέπονται 740 στρεμ. κοινοχρήστου πρασίνου στα διοικητικά όρια του Δήμου Αθηναίων και συνολικά περίπου 3.500 στρεμ., τα οποία πρέπει να αποκτηθούν με εισφορές σε γη και απαλλοτριώσεις. Τα 63 εκατ. € , που χαρίζονται, μπορούν να εξασφαλίσουν εκατοντάδες στρέμματα κοινοχρήστου πρασίνου τώρα.


Πρέπει να σταματήσει η καταστροφική προοπτική για τον Ελαιώνα. Πρέπει να επιβληθεί κατ' αρχήν η εφαρμογή των νόμων και στη συνέχεια να υλοποιηθούν τα προβλεπόμενα από το ΠΔ 1995 σχέδια για πράσινους χώρους και ιδιαίτερα για πάρκα υψηλού πρασίνου.


Η Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα μας καλεί να συζητήσουμε αυτή την προοπτική.


Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα, Ελασίδων 21 - Ρουφ - Αθήνα


email:elaionas@yahoo.gr, http://elaionas.wordpress.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...