Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων κατοίκων και συλλόγων του 4ου διαμερίσματος Αθήνας.
To mail μας:nikosth2004@yahoo.gr
Το ιστολόγιο του περιοδικού "Μήνυμα για όλους", κατοίκων στα Σεπόλια.
(To ποτάμι στο φόντο ΔΕΝ είναι ο Κηφισσός! Δυστυχώς! Θα μπορούσε όμως να ξαναγίνει έτσι!)

23/4/08

Μα δε βαριέται αυτός ο άνθρωπος να λέει τα ίδια και τα ίδια κάθε χρόνο;


Το ρεπορτάζ είναι παρμένο από τις εφημερίδες:
«Βέλη» στους εργοδότες που έδωσαν υψηλές αυξήσεις, αλλά και στην κυβέρνηση, η οποία αδυνατεί να χτυπήσει την αισχροκέρδεια, που μαστίζει την αγορά, με αποτέλεσμα να καλπάζει ο πληθωρισμός, έριξε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Νίκος Γκαργκάνας, στην ετήσια έκθεσή του για την πορεία της οικονομίας.
Μάλιστα προέβλεψε πως φέτος ο τιμάριθμος θα σπάσει κάθε ρεκόρ και θα αναρριχηθεί στο 4% σε μέσα επίπεδα.

Πέρα από τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, ο κ. Γκαργκάνας αναφέρθηκε στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 3,5% (από 4% πέρυσι) και εξέφρασε την ανησυχία του για τη διόγκωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο αποδυναμώνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, και του δημόσιου χρέους.


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Γκαργκάνας παρουσίασε, προχθες, για τελευταία φορά, έκθεση της ΤτΕ, καθώς τον Ιούνιο... συνταξιοδοτείται και η κυβέρνηση αναζητεί τον αντικαταστάτη του.


Πιο αναλυτικά, σημείωσε πως οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν σε υψηλές αυξήσεις και δεν έλαβαν υπόψη τους τον πληθωρισμό, την ανταγωνιστικότητα και την ανεργία.


Επί της ουσίας τάχθηκε υπέρ του «παγώματος» των μισθών.


Επιπλέον δεν έλειψαν οι αιχμές για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται από την κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Ανάπτυξης.


«Τα μέτρα εποπτείας της αγοράς για την αποτροπή της αισχροκέρδειας, όπως αυτά που λαμβάνονται από το υπουργείο Ανάπτυξης, αφορούν στα συμπτώματα και όχι στα αίτια του προβλήματος που συνδέονται με τη διάρθρωση των αγορών», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως τα τελευταία 30 χρόνια δεν έχει δει μία μελέτη για τη σωστή λειτουργία της αγοράς.


Στη συνέχεια σημείωσε πως δεν θα πρέπει να έχουμε την ψευδαίσθηση πως τα μέτρα μπορούν να λύσουν το πρόβλημα».


Επίσης στην έκθεσή της η ΤτΕ σημειώνει παράλληλα ότι σε αρκετές αγορές, όπου ορισμένες επιχειρήσεις κατέχουν δεσπόζουσα θέση, η επιτάχυνση του πληθωρισμού είναι μεγαλύτερη απ' ότι σε εκείνες που λειτουργούν ανταγωνιστικά.


Ο στόχος
Προβλέπεται δε πως ο πληθωρισμός θα κλείσει το 2008 στο 4% έναντι 3,5%, που ήταν η εκτίμηση του Φεβρουαρίου, αλλά και ο στόχος του οικονομικού επιτελείου.


Οι αιχμές του κ. Γκαργκάνα συνεχίστηκαν. Αναφερόμενος στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου τα τελευταία 12 χρόνια σωρευτικά κατά 51%, υπογράμμισε πως δεν ήταν αρκετή να αντιμετωπίσει τη φτώχεια και σήμερα το 13% των εργαζομένων, το 25% των συνταξιούχων και το 33% των ανέργων εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.


Απαισιόδοξη είναι η πρόβλεψη και για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος οριοθετείται στο 3,5% από 3,7% που ήταν η αμέσως προηγούμενη εκτίμηση της ΤτΕ.


Δημόσιο χρέος
Όσον αφορά στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, η ΤτΕ προβλέπει ότι μέσω της επιχειρούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι εφικτός ο στόχος για μείωσή του στο 60% του ΑΕΠ έως το 2015, όπως στοχεύει το υπουργείο Οικονομίας, και ζητεί επιπλέον μέτρα για την καλύτερη εξυπηρέτησή του.


Σύμφωνα με τον κ. Γκαργκάνα, η επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τη συνεχιζόμενη αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών από το 11,1% του ΑΕΠ πρόπερσι στο 14,1% το 2007.


Εκτιμά πως φέτος ενδέχεται να έχουμε και νέα ενίσχυση του ελλείμματος.
Συστήνει σκληρότερα μέτρα για το Ασφαλιστικό


Σκληρότερα μέτρα για το Ασφαλιστικό συστήνει ουσιαστικά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Νικ. Γκαργκάνας, καθώς θεωρεί αναποτελεσματικό τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα.


Ερωτηθείς αν «επιλύεται το πρόβλημα» απάντησε πως:


- «Θα χρειαστούν και άλλες μεταρρυθμίσεις στο μέλλον -δεν ξέρω αν θα είναι λίγες ή πολλές- για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού».


Ακόμα ο κ. Γκαργκάνας στην Εκθεση σημειώνει πως η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης και το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ-15. Ενώ τα επόμενα χρόνια θα μειωθεί ο πληθυσμός σε ηλικία απασχόλησης.


Εισηγείται, λοιπόν, ο κ. Γκαργκάνας μεγαλύτερη «ευκαμψία» στην αγορά εργασίας, με την προσέλκυση ιδίως γυναικών και ατόμων σχετικά μεγαλύτερης ηλικίας.


Επειδή είναι μικρότερη η δυνατότητα δημιουργίας θέσεων εργασίας, στην Ελλάδα το ποσοστό απασχόλησης διαμορφώθηκε στο 61,4% πέρυσι, έναντι 66,2% (μέσος όρος ΕΕ-15 το 2006).


Μάλιστα το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών είναι ακόμα πολύ χαμηλό, στο 47,9% πέρυσι (έναντι 58,7% ΕΕ-15 το 2006).


Επίσης το ποσοστό των μερικά απασχολούμενων διαμορφώθηκε σε 5,7% το 2006, έναντι 18,1% στην ΕΕ-15.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...