Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων κατοίκων και συλλόγων του 4ου διαμερίσματος Αθήνας.
To mail μας:nikosth2004@yahoo.gr
Το ιστολόγιο του περιοδικού "Μήνυμα για όλους", κατοίκων στα Σεπόλια.
(To ποτάμι στο φόντο ΔΕΝ είναι ο Κηφισσός! Δυστυχώς! Θα μπορούσε όμως να ξαναγίνει έτσι!)

19/8/09

Δήμος Αθήνας - για τα δημοτικά ιατρεία




Λαγός της κυβερνητικής πολιτικής και των επιλογών της Ε.Ε.
για την εμπορευματοποίηση της υγείας


Ο Δήμαρχος της Αθήνας Ν. Κακλαμάνης, έφερε κατακαλόκαιρο στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου ψήφισε μαζί με τη «μισή» παράταξη του (ΠΑΣΟΚ), πρόταση για σύσταση Δημοτικής επιχείρησης ΥΓΕΙΑΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, με στόχο την ιδιωτικοποίηση των παροχών υγείας και μάλιστα του πυρήνα τους, την πρωτοβάθμια υγεία.

Η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί ΤΟΜΗ στους σχεδιασμούς Ε.Ε. και κυβέρνησης για το πέρασμα της πρωτοβάθμιας υγείας στο Τοπικό Κράτος(ΟΤΑ) μέσω Δημοτικών Επιχειρήσεων και από εκεί με ΣΔΙΤ και προγραμματικές συμβάσεις στους μεγαλοκαπιταλιστές που εμπορεύονται την υγεία.

Στους σκοπούς της νέας Επιχείρησης, όπως αναφέρεται είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή πολιτικών, η ανάληψη δράσεων… καθώς και η παροχή υπηρεσιών κάθε είδουςσε θέματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, δημόσιας υγείας, καταπολέμησης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, παροχής ολοκληρωμένων πρωτοβάθμιων προληπτικών, διαγνωστικών θεραπευτικών και αποκαταστασιακών υπηρεσιών, η παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας,.. ακόμα και σχολικής υγείας!!!


Με λίγα λόγια, η νέα Δημοτική Επιχείρηση, αναλαμβάνει όλο τον τομέα άσκησης της πρωτοβάθμιας υγείας, αξιοποιώντας την μέχρι σήμερα υποτυπώδη υποδομή- εμπειρία και προσωπικό!!! των αντίστοιχων Δημοτικών Υπηρεσιών( ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ).

Και για να μην υπάρχουν απορίες και ερωτηματικά, το σχέδιο που ψηφίστηκε, αναφέρει παρακάτω: «..εφόσον δραστηριότητες της επιχείρησης συνδέονται με την παροχή υπηρεσιών, είναι δυνατή, με απόφαση του Δ.Σ. της επιχείρησης, η είσπραξη εύλογης αποζημίωσης από τους αποδέκτες αυτών για κάλυψη μέρους του κόστους των προσφερόμενων υπηρεσιών».

Είναι βέβαιο ότι η σύσταση της Δημοτικής Επιχείρησης θα συντείνει στον πολυκερματισμό και την διάχυση των φορέων άσκησης της υγείας, αλλά και θα συμβάλλει στη συνέχιση της υποχρηματοδότησης από τη μεριά του κράτους, μεταφέροντας το κόστος των παροχών στους αποδέκτες (εργαζόμενους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους).

Επιδιώκεται λοιπόν, από τη μια να απαλλαγεί το κράτος από το οικονομικό κόστος των υπηρεσιών που προσφέρονται μέσω των σημερινών υποδομών του και από την άλλη να παίξει ο Δήμος Αθήνας τον πολιορκητικό κριό περάσματος της πρωτοβάθμιας υγείας σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου( Δημοτικές Επιχειρήσεις).

Ένα σοβαρό ζήτημα, αποτελεί η τύχη του υπηρετούντος προσωπικού στις υπηρεσίες που ασκούν μέχρι σήμερα τις εκχωρούμενες αρμοδιότητες στην νεοϊδρυόμενη επιχείρηση.

Στο πολυσέλιδο κείμενο που κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν υπάρχει καμία αναφορά, πόσο μάλλον δέσμευση, για το μέλλον του ήδη υπηρετούντος προσωπικού.

Περισσεύει όμως η αναφορά για το νέο προσωπικό (που βέβαια θα κυριαρχούν οι μορφές μαύρης εργασίας).

Δυστυχώς εδώ, έπαιξαν πολύ άσχημο ρόλο οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των σωματείων που δρουν στο χώρο των Δημοτικών Ιατρείων, ο μεν ΣΕΔΑ ανέλαβε να διαβεβαιώνει και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι είναι υπέρ της άσκησης των παροχών υγείας από τους Δήμους, ο δε ΣΙΔΑ (σύλλογος των Ιατρών του Δήμου), απουσίασε από τη συνεδρίαση παρά το ψήφισμα της συνέλευσης των μελών του.

Θέλουμε εδώ να τονίσουμε ότι τίποτα και για κανέναν εργαζόμενο δεν είναι εξασφαλισμένο, ούτε σήμερα ούτε μελλοντικά. Κανείς δεν απάντησε στο τι θα κάνουν οι εργαζόμενοι του Δήμου , όταν οι αρμοδιότητες των υπηρεσιών που ασκούν μεταφέρονται συνολικά στην Επιχείρηση. Η μόνη δυνατότητα που υφίσταται είναι η 2+2 χρόνια απόσπαση στην Δημοτική Επιχείρηση.

Για μας, δεν έχει λήξει τίποτα, όλα είναι ανοιχτά , αρκεί οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους στο Δήμο, να βγουν από τη χειμερία νάρκη, γιατί ο Δήμος της Αθήνας όπως και σε άλλα θέματα, βγαίνει σαν …λαγός μπροστά για να ανοίξει δρόμους στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής και των κομμάτων του αντιδραστικού συνασπισμού εξουσίας.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η «παρουσία»-απουσία της ηγεσίας της ΠΟΕ -ΟΤΑ(μόνος εκπρόσωπος, ο Γραμματέας, που απλά διάβασε την απόφαση της Ε.Ε.).

Μεγάλο ερωτηματικό και η παντελής απουσία των συνδικαλιστών των ΠΑΣΚ- ΠΑΜΕ και ΑΣΚ (ακόμα και των εκλεγμένων στο Δ.Σ. της ΠΟΕ-ΟΤΑ από το Δήμο Αθήνας ,αλλά και όσων είναι εκλεγμένοι στο Δ.Σ. του ΣΕΔΑ, μια συνολική απαξίωση για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα που αφορά το σύνολο του κλάδου.. και όλων των εργαζόμενων,

«Ενεργά» παρών.. ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ σε ΠΟΕ-ΟΤΑ και Δήμο , όπου με την τοποθέτηση του ενίσχυσε τις απόψεις και τις θέσεις της εργοδοσίας,

Εμείς, ως Αγωνιστικές Κινήσεις Συσπειρώσεις, δώσαμε το παρόν, καταγγείλαμε και με ανακοίνωση το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής, απαιτώντας την ανάκληση αυτής της απόφασης, την κατοχύρωση της μόνιμης σταθερής δουλειάς των εργαζόμενων, χωρίς την αλλαγή του εργασιακού τους καθεστώτος, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, την κατοχύρωση της Δημόσιας-δωρεάν Υγείας για όλους.

Οι ασκοί του Αιόλου έχουν ανοίξει προ πολλού, κύρια με την ριζική αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, τις χιλιάδες προσλήψεις μαύρης εργασίας( μόνο στο Δήμο Αθήνας υπηρετούν περί τους 3000 με ΤΕΒΕ- stage, ανασφάλιστοι των 400-500 ευρώ), εν αναμονή της νέας φουρνιάς των 20.000 νέων ομήρων μέσω ΟΑΕΔ, με τις απολύσεις σε μια σειρά Δήμους(ΜΑΡΟΥΣΙ-ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ κ.λ.π), τις εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων, αλλά και την προετοιμασία τους να αναλάβουν από το κεντρικό κράτος τομείς, που μέχρι σήμερα ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους, όπως ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΠΡΟΝΟΙΑ , μέσω των νέων μορφωμάτων των Δημοτικών «Κοινωφελών» Επιχειρήσεων.

Παναγιώτης Κεφαλληνός

γραμματέας της Ένωσης Δ.Υ. Τεχνικών Υπηρεσιών Δ .Αθήνας

Ο Παναγιώτης είναι επίσης μέλος της συντακτικής ομάδας του “Μηνύματος για όλους”. Το κείμενό του αυτό δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΠΡΙΝ” στις 19/7/2009. Το αναδημοσιεύω θεωρώντας το σημαντικό για την ανάδειξη του ρόλου των δήμων, ιδιαίτερα της Αθήνας, σε μια εποχή που κατακτήσεις και δικαιώματα που ως τώρα τα νομίζαμε αυτονόητα καταργούνται. Είτε αυτά αφορούν τις λεγόμενες “παροχές” , δωρεάν υγεία π.χ., είτε τις εργασιακές σχέσεις.

Δήμος Αθήνας - για τα δημοτικά ιατρεία

dimotikaiatreia


Λαγός της κυβερνητικής πολιτικής και των επιλογών της Ε.Ε.


για την εμπορευματοποίηση της υγείας







Ο Δήμαρχος της Αθήνας  Ν. Κακλαμάνης, έφερε κατακαλόκαιρο στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου ψήφισε μαζί με τη «μισή»  παράταξη του (ΠΑΣΟΚ), πρόταση για  σύσταση  Δημοτικής επιχείρησης ΥΓΕΙΑΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, με στόχο την ιδιωτικοποίηση  των παροχών υγείας και μάλιστα  του πυρήνα τους, την πρωτοβάθμια υγεία.

Η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί ΤΟΜΗ στους σχεδιασμούς Ε.Ε. και κυβέρνησης για το πέρασμα της πρωτοβάθμιας υγείας στο Τοπικό Κράτος(ΟΤΑ) μέσω  Δημοτικών Επιχειρήσεων και από εκεί με ΣΔΙΤ και προγραμματικές συμβάσεις στους  μεγαλοκαπιταλιστές που εμπορεύονται την υγεία.

Στους σκοπούς της νέας Επιχείρησης, όπως αναφέρεται είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή πολιτικών, η ανάληψη δράσεων... καθώς και η παροχή υπηρεσιών κάθε είδους που αφορούν σε θέματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, δημόσιας υγείας, καταπολέμησης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, παροχής ολοκληρωμένων πρωτοβάθμιων προληπτικών, διαγνωστικών θεραπευτικών και αποκαταστασιακών υπηρεσιών, η παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας,.. ακόμα και σχολικής υγείας!!!



Με λίγα λόγια, η νέα Δημοτική Επιχείρηση, αναλαμβάνει όλο τον τομέα άσκησης της πρωτοβάθμιας υγείας, αξιοποιώντας την μέχρι σήμερα  υποτυπώδη υποδομή- εμπειρία και προσωπικό!!! των αντίστοιχων   Δημοτικών Υπηρεσιών(  ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ).

Και για να μην υπάρχουν απορίες και ερωτηματικά, το σχέδιο που ψηφίστηκε, αναφέρει παρακάτω: «..εφόσον δραστηριότητες της επιχείρησης συνδέονται με την παροχή υπηρεσιών, είναι δυνατή, με απόφαση του Δ.Σ. της επιχείρησης, η είσπραξη εύλογης αποζημίωσης από τους αποδέκτες αυτών για κάλυψη μέρους του κόστους των προσφερόμενων  υπηρεσιών»

Είναι βέβαιο ότι  η σύσταση  της Δημοτικής Επιχείρησης θα συντείνει στον πολυκερματισμό και την διάχυση των φορέων άσκησης της υγείας, αλλά και θα συμβάλλει στη συνέχιση της υποχρηματοδότησης από τη μεριά του κράτους, μεταφέροντας το κόστος των παροχών στους αποδέκτες (εργαζόμενους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους).

Επιδιώκεται λοιπόν, από τη μια να  απαλλαγεί το κράτος από το   οικονομικό κόστος των υπηρεσιών που προσφέρονται μέσω των σημερινών υποδομών του  και από την άλλη να παίξει  ο Δήμος Αθήνας τον πολιορκητικό κριό περάσματος της πρωτοβάθμιας υγείας    σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου( Δημοτικές  Επιχειρήσεις).

Ένα σοβαρό ζήτημα,  αποτελεί η τύχη του  υπηρετούντος προσωπικού στις υπηρεσίες που ασκούν μέχρι σήμερα τις εκχωρούμενες  αρμοδιότητες  στην νεοϊδρυόμενη επιχείρηση.

Στο πολυσέλιδο κείμενο που κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν υπάρχει καμία αναφορά, πόσο μάλλον δέσμευση,  για το μέλλον του ήδη υπηρετούντος προσωπικού.

Περισσεύει όμως η αναφορά για το νέο προσωπικό (που βέβαια θα κυριαρχούν οι  μορφές μαύρης εργασίας).

Δυστυχώς εδώ, έπαιξαν πολύ άσχημο ρόλο οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των σωματείων  που  δρουν στο χώρο των Δημοτικών Ιατρείων,  ο μεν  ΣΕΔΑ  ανέλαβε να διαβεβαιώνει και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι είναι υπέρ της άσκησης των παροχών υγείας από τους Δήμους, ο δε ΣΙΔΑ (σύλλογος των Ιατρών του Δήμου), απουσίασε από τη συνεδρίαση παρά το ψήφισμα της συνέλευσης των μελών του.

Θέλουμε εδώ να τονίσουμε ότι τίποτα και για κανέναν εργαζόμενο δεν είναι εξασφαλισμένο, ούτε σήμερα ούτε μελλοντικά. Κανείς δεν απάντησε στο τι θα κάνουν οι εργαζόμενοι του Δήμου , όταν οι αρμοδιότητες των υπηρεσιών που ασκούν μεταφέρονται συνολικά στην Επιχείρηση. Η μόνη δυνατότητα που υφίσταται είναι η 2+2 χρόνια απόσπαση στην Δημοτική Επιχείρηση.

Για μας, δεν έχει λήξει τίποτα, όλα είναι ανοιχτά , αρκεί οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους στο Δήμο, να βγουν από τη χειμερία νάρκη, γιατί ο Δήμος της Αθήνας όπως και σε άλλα θέματα, βγαίνει σαν ...λαγός μπροστά για να ανοίξει δρόμους στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής και των κομμάτων του αντιδραστικού συνασπισμού εξουσίας.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η «παρουσία»-απουσία της ηγεσίας της ΠΟΕ -ΟΤΑ(μόνος εκπρόσωπος, ο Γραμματέας, που απλά διάβασε την απόφαση της Ε.Ε.).

Μεγάλο ερωτηματικό και η παντελής απουσία των συνδικαλιστών των ΠΑΣΚ- ΠΑΜΕ και ΑΣΚ (ακόμα και των εκλεγμένων στο Δ.Σ. της ΠΟΕ-ΟΤΑ από το Δήμο Αθήνας ,αλλά και όσων είναι εκλεγμένοι στο Δ.Σ. του ΣΕΔΑ,  μια συνολική απαξίωση για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα που αφορά το σύνολο του κλάδου.. και όλων των εργαζόμενων,

«Ενεργά» παρών.. ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ σε ΠΟΕ-ΟΤΑ και   Δήμο , όπου με  την τοποθέτηση του ενίσχυσε τις απόψεις και τις θέσεις  της εργοδοσίας,

Εμείς, ως Αγωνιστικές Κινήσεις Συσπειρώσεις, δώσαμε το παρόν, καταγγείλαμε και με ανακοίνωση το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής, απαιτώντας την ανάκληση αυτής της απόφασης, την κατοχύρωση της μόνιμης σταθερής δουλειάς των εργαζόμενων, χωρίς την αλλαγή του εργασιακού τους καθεστώτος, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, την κατοχύρωση της Δημόσιας-δωρεάν Υγείας για όλους.

Οι ασκοί του Αιόλου έχουν ανοίξει προ πολλού, κύρια με την ριζική αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, τις χιλιάδες προσλήψεις μαύρης εργασίας( μόνο στο Δήμο Αθήνας υπηρετούν περί τους 3000  με ΤΕΒΕ-  stage, ανασφάλιστοι  των 400-500 ευρώ), εν αναμονή της νέας φουρνιάς των 20.000 νέων ομήρων μέσω ΟΑΕΔ, με τις απολύσεις σε μια σειρά Δήμους(ΜΑΡΟΥΣΙ-ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ κ.λ.π), τις εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων, αλλά και την προετοιμασία τους να αναλάβουν από το κεντρικό κράτος τομείς, που μέχρι σήμερα ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους, όπως ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΠΡΟΝΟΙΑ , μέσω των νέων μορφωμάτων των Δημοτικών «Κοινωφελών» Επιχειρήσεων.

Παναγιώτης Κεφαλληνός

γραμματέας της Ένωσης Δ.Υ. Τεχνικών Υπηρεσιών Δ .Αθήνας

Ο Παναγιώτης είναι επίσης μέλος της συντακτικής ομάδας του "Μηνύματος για όλους". Το κείμενό του αυτό δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΠΡΙΝ" στις 19/7/2009. Το αναδημοσιεύω θεωρώντας το σημαντικό για την ανάδειξη του ρόλου των δήμων, ιδιαίτερα της Αθήνας, σε μια εποχή που κατακτήσεις και δικαιώματα που ως τώρα τα νομίζαμε αυτονόητα καταργούνται. Είτε αυτά αφορούν τις λεγόμενες "παροχές" , δωρεάν υγεία π.χ., είτε τις εργασιακές σχέσεις.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...