Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων κατοίκων και συλλόγων του 4ου διαμερίσματος Αθήνας.
To mail μας:nikosth2004@yahoo.gr
Το ιστολόγιο του περιοδικού "Μήνυμα για όλους", κατοίκων στα Σεπόλια.
(To ποτάμι στο φόντο ΔΕΝ είναι ο Κηφισσός! Δυστυχώς! Θα μπορούσε όμως να ξαναγίνει έτσι!)

15/10/08

Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Αθηνών

Για να γνωρίσουμε καλύτερα τι είναι το Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Αθηνών να μερικά στοιχεία από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια



A.W.M.N Official Logo


Με έτος ίδρυσης το 2002 στην Αθήνα, το Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Αθηνών (Α.Μ.Δ.Α.) ή Athens Wireless Metropolitan Network (A.W.M.N.) είναι το μεγαλύτερο Ασυρματικό Κοινοτικό Δίκτυο στην Ελλάδα, το οποίο κάνοντας χρήση νέων τεχνολογιών ασύρματης δικτύωσης WiFi, συνδέει ανθρώπους και υπηρεσίες σε ένα ενιαίο δίκτυο. Τα μέλη του Α.Μ.Δ.Α. είναι κομβούχοι, που συνθέτουν ένα Μητροπολιτικό Δίκτυο στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, το οποίο είναι ανοιχτό για οποιονδήποτε θέλει να συμμετάσχει ενεργά. Πάνω από 2300 χρήστες είναι ήδη συνδεδεμένοι και περισσότεροι από 8000 έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να συνδεθούν στο εγγύς μέλλον (στοιχεία Μαΐου 2008).

Σκοποί


Κύριος σκοπός του Α.Μ.Δ.Α. είναι να προωθεί αμφίδρομα ευρυζωνικές ψηφιακές υπηρεσίες τηλεπικοινωνίας στο ευρύ κοινό, ως μία μη κερδοσκοπική δραστηριότητα, σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, ΜΚΟ, ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές και άλλα Ασυρματικά Κοινοτικά Δίκτυα στην Ελλάδα.


Οι σημαντικότεροι σκοποί του, περιλαμβάνουν:



  • Την δημιουργία, ανάπτυξη και διατήρηση ενός Ασύρματου Κοινοτικού Δικτύου το οποίο θα προσφέρει ευρυζωνικές υπηρεσίες στα μέλη του.

  • Την ανάπτυξη τεχνολογιών που βασίζονται σε ασύρματες και ψηφιακές τηλεπικοινωνίες.

  • Την εκπαίδευση του κοινού στην χρήση ασύρματων και ψηφιακών τηλεπικοινωνιών

  • Την προώθηση και ενθάρρυνση του εθελοντισμού και της ενεργούς συμμετοχής.



Γεωγραφική Εμβέλεια Δράσης


Παρότι το δίκτυο αναπτύχθηκε αρχικά στην Αθήνα οι δραστηριότητές του δεν περιορίζονται μόνο εκεί. Καλύπτει μια γεωγραφική περιοχή (110 χλμ. από τον Βορά στον Νότο και 85 χλμ. από την Ανατολή στην Δύση), όπου το Νοτιότερο σημείο είναι η Παλαιά Επίδαυρος και το βορειότερο η Νέα Αρτάκη στο νησί της Εύβοιας. Η γεωγραφική επέκταση του δικτύου επιτρέπει σε απομακρυσμένες περιοχές με χαμηλή τεχνολογική υποδομή να συνδεθούν στο Αθηναϊκό Δίκτυο, και με αυτόν τον τρόπο να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες που υπάρχουν στο κεντρικό δίκτυο. Ήδη τα νησιά Εύβοια, Αίγινα, Σαλαμίνα και περιοχές γύρω από την Αθήνα έχουν συνδεθεί στο δίκτυο και υπάρχουν σχέδια για διασύνδεση ακόμα πιο απομακρυσμένων περιοχών όπως η Πάτρα. Με την προοπτική της σύνδεσης με το Α.Μ.Δ.Α. μικρές ασύρματες "νησίδες" δημιουργούνται σε άλλες πόλεις ή νησιά με την βοήθεια του Α.Μ.Δ.Α. σε τεχνογνωσία και εξοπλισμό. Πρόσφατα το νησί της Εύβοιας συνδέθηκε στο Α.Μ.Δ.Α. και στα επόμενα βήματα είναι η διασύνδεση των ασύρματων "νησίδων" της Κορίνθου (W.N.K.), της Λαμίας και του Βόλου. Για όσες ασύρματες "νησίδες" η αμιγώς ασύρματη διασύνδεση είναι αδύνατη, επιλέγονται συγκεκριμένα σημεία τα οποία συνδέονται με συμβατικές τεχνολογίες (γρήγορες ADSL ή SDSL γραμμές) και προσφέρουν περιορισμένες υπηρεσίες (VoIP, http browsing).



Ιστορία


Το 2002, οι ADSL συνδέσεις ήταν σε πιλοτικό στάδιο και η ευρυζωνική πρόσβαση στους οικιακούς χρήστες ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Αυτό αποτέλεσε αφορμή για την ίδρυση του A.W.M.N. όπου μια παρέα ατόμων με ενδιαφέρον στις νέες τεχνολογίες και ειδικότερα στα ασύρματα δίκτυα, δημιούργησαν ένα μητροπολιτικό ασύρματο δίκτυο επιτρέποντας στους χρήστες του να έχουν γρήγορες και αμφίδρομες συνδέσεις με χαμηλό κόστος στις μεταξύ τους συνδέσεις.


Σε μικρό διάστημα ύστερα από την ίδρυση του, το A.W.M.N. άρχισε να αλλάζει μορφή και χαρακτήρα. Λόγω της ανοιχτής φιλοσοφίας του δικτύου ολοένα και περισσότεροι θέλησαν να συμμετάσχουν στο project. Πολύ σύντομα αυξήθηκε ο αριθμός των κόμβων του δικτύου και το A.W.M.N. μετεξελίχθηκε σε ένα εναλλακτικό τηλεπικοινωνιακό δίκτυο με κοινωνικό συμμετοχικό χαρακτήρα.



Κοινότητα


Λόγω της φύσης του Α.Μ.Δ.Α. μπορεί να θεωρηθεί ως ένα δίκτυο φτιαγμένο και ραμμένο για τους χρήστες του, αφού οι ίδιοι το σχεδιάζουν και το αναπτύσουν. Στην κοινότητα του Α.Μ.Δ.Α. οι διαπροσωπικές σχέσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του δικτύου και ενθαρρύνεται η ενεργή συμμετοχή στα κοινά. Από την αρχή του project, δόθηκε σημασία στο να φτιαχτεί το μη κερδοσκοπικό σωματείο του Α.Μ.Δ.Α. και να στηριχτεί η όλη προσπάθεια σε σταθερές βάσεις. Το σωματείο με πάνω από 200 ενεργά μέλη συνθέτει το επίσημο πρόσωπο του δικτύου και συντονίζει τις ομάδες εργασίας. Οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετέχει στο δίκτυο και ας μην είναι μέλος στο Σωματείο. Παρόλα αυτά είναι υποχρεωμένος να αναλάβει την ευθύνη για ομαλή λειτουργία του κόμβου του και να ακολουθεί τους βασικούς κανόνες της κοινότητας (αυτό αποτελεί ένα άτυπο κριτήριο για την επιλογή του ως άλλο άκρο σε συνδέσεις με άλλους κόμβους).


Τα μέλη του δικτύου συνθέτουν ένα μωσαϊκό ανθρώπων διαφόρων ηλικιών και υψηλού μορφωτικού επιπέδου, που περιλαμβάνει επαγγελματίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, ραδιοερασιτέχνες, φοιτητές τεχνικής κατεύθυνσης και ενθουσιώδεις των νέων τεχνολογιών.



Τεχνολογία


Ως τεχνολογική κοινότητα το Α.Μ.Δ.Α. κάνει εκτενή χρήση της ομάδας των IEEE 802.11x προτύπων και λειτουργεί στις ελεύθερες ISM μπάντες των 2,4 και 5,4 GHz. Τα τελευταία χρόνια στο Α.Μ.Δ.Α. έχει δοκιμαστεί (και αργότερα έχει περαστεί σε πραγματικές συνθήκες) εξοπλισμός από μια μεγάλη γκάμα κατασκευαστών.


Το πρωτόκολλο δρομολόγησης που χρησιμοποιείται στο δίκτυο είναι το BGP. Επίσης έχουν δοκιμαστεί νεότερα, πιο προσαρμόσιμα πειραματικά πρωτόκολλα όπως το OLSR και πολλά μέλη της κοινότητας του Α.Μ.Δ.Α. προσφέρουν feedback και κώδικα σε αρκετά Linux routing projects.


Οι ιδιοκατασκευές εξοπλισμού είναι σύνηθες φαινόμενο. Ένας μεγάλος αριθμός από workshops πραγματοποιούνται για να γίνουν τα νέα μέλη ικανά ώστε να φτιάχνουν τα δικό τους εξοπλισμό και καλώδια. Επιπρόσθετα, η κοινότητα οργανώνει σεμινάρια με σκοπό να εκπαιδεύσει επίδοξους νέους διαχειριστές πάνω σε ασύρματες τεχνολογίες, πρωτόκολλα, δρομολόγηση και Linux σε πραγματικές συνθήκες που προσφέρει ένα μεγάλης κλίμακας δίκτυο.


Το Α.Μ.Δ.Α. βασίζεται κυρίως σε ελεύθερο και ανοιχτό λογισμικό. Το GNU/Linux (η οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή του Unix) αποτελεί την κύρια επιλογή στους περισσότερους servers του δικτύου που προσφέρουν τις ολοένα αυξανόμενες υπηρεσίες τους στο δίκτυο.



Λύσεις και Υπηρεσίες


Το A.W.M.N. θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα μικρό internet από την άποψη ότι κάποιος μπορεί να συναντήσει ή να δημιουργήσει υπηρεσίες παρόμοιες με αυτές που υπάρχουν στο παγκόσμιο δίκτυο. Η κύρια διαφορά είναι ότι το internet είναι αχανές και απρόσωπο ενώ το A.W.M.N. είναι ένα δίκτυο φτιαγμένο από εμάς για εμάς. Έτσι μπορούμε να συναντήσουμε υπηρεσίες επικοινωνίας (VoIP τηλεφωνία, fora, mail servers, instant messaging applications), υπηρεσίες ανταλλαγής δεδομένων (P2P file sharing, FTP servers, video/image/audio galleries), υπηρεσίες ψυχαγωγίας (online multiplayer games, audio and video streaming), υπηρεσίες ενημέρωσης και εκπαίδευσης (online tutorials, wikis, weather forcasting) και άλλα. Το σημαντικότερο είναι ότι το εσωτερικό δίκτυο επιτρέπει αμφίδρομες γρήγορες ταχύτητες επιτρέποντας συμμετρικό upload / download. Σήμερα οι ταχύτητες κυμαίνονται από 4Μbit/s για το σύνολο client κόμβων ενος Σημείου Πρόσβασης (Access Point) έως το upper limit μιας Gigabit κάρτας ενός κόμβου με πολλαπλά backbone links των 54Mbit (true half duplex ~ 30-40Mbit) και πολλαπλές συνδέσεις από τις οποίες μπορεί να διακινήσει παράλληλα δεδομένα.


Μία από τις βασικότερες ανάγκες που κλήθηκε το Α.Μ.Δ.Α. στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας ήταν η ανάγκη της επικοινωνίας μεταξύ των συμμετεχόντων στο δίκτυο. Για αρχή δημιουργήθηκε το forum του Α.Μ.Δ.Α. όπου τα μέλη της κοινότητας μπορούσαν να ανταλλάσσουν ιδέες, να κανονίζουν συναντήσεις, να σχεδιάζουν μελλοντικές υλοποιήσεις και να συζητούν για διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Με την ανάπτυξη του δικτύου και την εξέλιξη των υπηρεσιών του προστέθηκε IP τηλεφωνία, εξειδικευμένα fora, game servers, διαμοιρασμός αρχείων, δεκάδες ιστοσελίδες μελών/κομβούχων, στατιστικά παρακολούθησης και διαχείρισης του δικτύου, μετεωρολογικοί σταθμοί, VPN servers, ραδιοφωνικοί σταθμοί και σχεδόν οποιαδήποτε υπηρεσία θα μπορούσε κάποιος να συναντήσει στο διαδίκτυο.


Πέρα από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, η κοινότητα του A.W.M.N. διαθέτει επιπλέον φυσική υπόσταση, η οποία μεταφράζεται σε βοήθεια και εκπαίδευση στα μέλη της μέσω των συναντήσεων της κοινότητας. Η τεχνογνωσία μεταφέρεται από τον έναν στο άλλο, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο την διατήρηση και την ανάπτυξη του δικτύου.



WiND project


Ως ένα μεγάλης κλίμακας δίκτυο και κοινότητα το Α.Μ.Δ.Α. είχε την ανάγκη ενός εργαλείου κεντρικής διαχείρισης ώστε να φαίνονται σημαντικές πληροφορίες των κόμβων του δικτύου. Το WiND (Wireless Nodes Database) είναι μια Web εφαρμογή σχεδιασμένη για Ασυρματικά Κοινοτικά Δίκτυα, όπως το Α.Μ.Δ.Α. και δημιουργήθηκε από μέλη της κοινότητας. Το WiND προσφέρει ένα front-ent περιβάλλον για μια βάση δεδομένων όπου αποθηκεύονται πληροφορίες σχετικά με κόμβους του δικτύου (στοιχεία επικοινωνίας, geolocation), πληροφορίες DNS, IP διευθυνσιοδότηση και μια λίστα με προσφερόμενες υπηρεσίες.



Δικτυακοί Τόποι




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...