Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων κατοίκων και συλλόγων του 4ου διαμερίσματος Αθήνας.
To mail μας:nikosth2004@yahoo.gr
Το ιστολόγιο του περιοδικού "Μήνυμα για όλους", κατοίκων στα Σεπόλια.
(To ποτάμι στο φόντο ΔΕΝ είναι ο Κηφισσός! Δυστυχώς! Θα μπορούσε όμως να ξαναγίνει έτσι!)

1/10/08

ΔΗΜΟΣΙΑ - ΔΩΡΕΑΝ - ΠΑΙΔΕΙΑ (Το άλλο με τον ...Τοτό το ξέρεται;)

Διαβάζοντας κάπου ένα άρθρο για τους μαθητές  ανάμεσα στα άλλα έγραφε ότι από φέτος υπάρχει εγκύκλιος που τους υποχρεώνει να επιστρέφουν τα βιβλία στο τέλος της χρονιάς. Στην αντίθετη περίπτωση θα είναι υποχρεωμένοι να τα πληρώνουν! Επειδή δεν είχε περισσότερα στοιχεία το έψαξα.
Η εγκύκλιος είναι η 65351/Γ2 της 19/5/08. Ρωτώντας γνωστούς και φίλους έμαθα ότι στα Χανιά πήγαν σε κάποια σχολεία να το "περάσουν" αλλά λόγω των αντιδράσεων μαθητών, γονιών και καθηγητών υποχώρησαν. Δεν μπόρεσα να μάθω αν επιχειρήθηκε και αλλού να ενημερώσουν για το ...θεάρεστο αυτό μέτρο.Έτσι στα μουλωχτά! Τώρα αν όλα αυτά τα συνδυάσουμε με τις προχθεσνές δηλώσεις Στυλιανίδη για τις αλλαγές στο εξεταστικό, την εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης και τον "επαγγελματικό προσανατολισμό" μάλλον μας περιμένει ένας καυτός χειμώνας. Ή τουλάχιστον θα έπρεπε.
Σας παραθέτω έδώ σχετικό δημοσίευμα της "Καθημερινής" (27/5/08)


"Σχολικά βιβλία «δεύτερο χέρι» από του χρόνου

Στόχος, η εξοικονόμηση σημαντικών κονδυλίων

Του Αποστολου Λακασα


Βιβλίο από δεύτερο χέρι θα παίρνουν οι μαθητές από το 2008-2009. Το υπουργείο Παιδείας, σε μία προσπάθεια εξοικονόμησης κονδυλίων, ζητά από τους μαθητές να επιστρέφουν τα βιβλία σε άριστη κατάσταση έτσι ώστε να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Το μέτρο της επιστροφής θα αρχίσει μάλιστα να εφαρμόζεται από τη φετινή σχολική χρονιά. Μόνο που, καθώς οι μαθητές δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως, και θα έχουν λερώσει τα βιβλία τους, η φετινή «σοδειά» βιβλίων θα οδηγηθεί στην ανακύκλωση. Φέτος λοιπόν δεν θα τηρηθεί το «έθιμο» οι μαθητές να... γιορτάζουν το τέλος της σχολικής χρονιάς σκίζοντας ή και καίγοντας τα βιβλία τους.


Ειδικότερα, με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που εστάλη προς όλα τα γυμνάσια και τα λύκεια τονίζεται προς τους διευθυντές να ζητήσουν από τους μαθητές να επιστρέψουν τα βιβλία τους, ώστε αυτά να οδηγηθούν στην ανακύκλωση «προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα, τα οποία και θα διατεθούν στις σχολικές επιτροπές για τη βελτίωση των σχολικών υποδομών». Από τον Σεπτέμβριο, «οι διευθυντές των σχολείων πρέπει να ενημερώσουν εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές για την επιστροφή των βιβλίων σε άριστη κατάσταση. Οι μαθητές οφείλουν να διατηρούν καθαρά τα σχολικά εγχειρίδια, τα οποία θα επιστραφούν με τη λήξη του σχολικού έτους και θα διανεμηθούν στους μαθητές που θα τους διαδεχθούν. Εξαιρούνται τα σχολικά εγχειρίδια που προορίζονται για χρήση μεγαλύτερη του ενός έτους (π. χ. βιβλία Πληροφορικής, τετράδια μαθητή, κ. ά.)», συμπληρώνει η εγκύκλιος.


Το μέτρο της επιστροφής των βιβλίων θα ξεκινήσει από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Καταρχήν βέβαια θα δοθεί βάρος στην ανακύκλωση, ενώ φυσικά δεν θα υπάρχουν κυρώσεις για όποιον δεν διατηρεί τα βιβλία του σε... άριστη κατάσταση (Σ.Σ. πάλι καλά!). Ο στόχος είναι διττός: Η καταστροφή των βιβλίων στο τέλος της χρονιάς «αποκαλύπτει την απουσία σεβασμού στην πνευματική αξία που εμπεριέχουν τα βιβλία. Επιπλέον, γίνεται σαφές ότι οι μαθητές δεν έχουν αντιληφθεί το δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος που αποτελεί η έκδοση των σχολικών εγχειριδίων, ετησίως. Παράλληλα, καθίσταται αισθητή η έλλειψη οικολογικής παιδείας και ευαισθησίας», αναφέρει η εγκύκλιος. Ο υπ. Παιδείας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης δίνει βάρος και στην έγκαιρη προετοιμασία της σχολικής χρόνιας. Ηδη, την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, θα παραληφθούν τα πρώτα βιβλία της επόμενης χρονιάς παρουσία του κ. Στυλιανίδη."


Είδατε με τι ωραία λόγια μεθοδεύεται η κατάργηση μιας κατάκτησης, που το να παίρνουν τα παιδιά δωρεάν τα βιβλία τους το θεωρούσαμε αυτονόητο;


"απουσία σεβασμού στην πνευματική αξία που εμπεριέχουν τα βιβλία" λέει η εγκύκλιος. Τώρα μάλιστα! Με το θέμα του σεβασμού του δικαιώματος της δωρεάν παιδείας από τις κυβερνησεις τι γίνεται; Που έχουν καταντήσει το σχολείο να το βλέπουν οι μαθητές σαν αγγαρεία ή σαν κάτι δευτερεύον σε σχέση με τα φροντιστήρια. Όσο για τη πνευματική αξία των βιβλίων είναι άλλοι πιο αρμόδιοι να μιλήσουν, αλλά από ότι ξέρω ακόμη και οπαδοί των "μεταρρυθμίσεων" τα έβγαλαν ακατάλληλα.


" δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος που αποτελεί η έκδοση των σχολικών εγχειριδίων". Σε ποιούς τα λένε αυτά τώρα; Σε μας που με το που άνοιξαν τα σχολεία βάλαμε όλοι βαθιά το χέρι στη τσέπη. Και μη μας πουν ότι δεν υπάρχει χρήμα! Το παραμύθι αυτό πια δεν νομίζω ότι πιάνει, απλά έχουν άλλες προτεραιότητες οι άνθρωποι.


"η έλλειψη οικολογικής παιδείας και ευαισθησίας" ! Ιδιαίτερα στις δυτικές περιοχές της Αττικής όπου το περιβάλον είανι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, πεντακάθαρο κ.λπ. κ.λπ.. 'Όταν όμως οι μαθητές σε κάποιες περιοχές μαζί με τους υπόλοιπους κάτοικους κινητοποιούνται για το περιβάλον τότε είναι "κοπανατζήδες", "αλήτες" και ΄γω δεν ξέρω τι άλλο.


Με λίγα λόγια το φαινόμενο του σκισίματος των βιβλίων και το πέταγμα τους στο δρόμο ούτε εμένα μου αρέσει. Εγώ κάτι που με ενοχλεί είτε δεν το παίρνω είτε, αν είμαι αναγκασμένος να το παραλάβω, το πετάω κατ΄ευθείαν στους κάδους απορριμάτων.


Και σας το λέει ένας άνθρωπος που χαρακτηρίζεται ως "βιβλιοφάγος", που προσπαθεί να εμφυσήσει στα παιδιά του την αξία του διαβάσματος και της σκέψης αλλά νιώθει ως μεγαλύτερο αντίπαλό του το σχολείο.
Αιτία για αυτή τη συμπεριφορά υπάρχει. Μήπως είναι καιρός να ασχοληθούμε με αυτή, να κοιτάμε το δάσος δηλαδή αντί το δέντρο; Για να αντιστρέψουμε  σε αυτούς που πράγματι είναι υπεύθυνοι για τα χάλια των σχολείων και της εκπαίδευσης τις κατηγορίες που εκτοξεύουν στα παιδιά; Γιατί εμείς είμαστε αυτοί που παράγουν τον πλούτο ( ή αλλιώς τα ...λεφτά!) και θα έπρεπε να έχουμε λόγο για το που πάει; Γιατί το σχολείο εδώ και πολλά χρόνια έπαψε να παιδεύει αλλά μας ...παιδεύει;


Δημήτρης Νέζης


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...