Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων κατοίκων και συλλόγων του 4ου διαμερίσματος Αθήνας.
To mail μας:nikosth2004@yahoo.gr
Το ιστολόγιο του περιοδικού "Μήνυμα για όλους", κατοίκων στα Σεπόλια.
(To ποτάμι στο φόντο ΔΕΝ είναι ο Κηφισσός! Δυστυχώς! Θα μπορούσε όμως να ξαναγίνει έτσι!)

13/12/08

Κινητοποιήσεις αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο!

Πολύ σύντομα η είδηση της δολοφονίας του νεαρού Αλέξανδρου έκανε τον γύρο του κόσμου και προκάλεσε οργή και αγανάκτηση. Από τη Σλοβακία μέχρι τον Καναδά και από την Τουρκία μέχρι τη Χιλή δεκάδες συγκεντρώσεις και πορείες αλληλεγγύης οργανώθηκαν από Έλληνες του εξωτερικού αλλά και ντόπιους αγωνιστές. Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και καταδίκης της δολοφονίας πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της Ευρώπης. Στο Βερολίνο την Κυριακή 7/12 το απόγευμα νέοι, κυρίως φοιτητές, διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης και τη Δευτέρα το μεσημέρι ύστερα από νέα διαδήλωση πραγματοποίησαν κατάληψη του ελληνικού γενικού προξενείου. Αντίστοιχες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και καταδίκης του της δολοφονίας του Αλέξη πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες γερμανικές πόλεις τις επόμενες ημέρες όπως στο Αμβούργο, στη Φρανκφούρτη, στην Κολωνία, στη Δρέσδη κ.α.


Στη Βρετανία αντίστοιχες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο, στο Εδιμβούργο και στη Γλασκόβη. Στο Λονδίνο τη Δευτέρα 8/12 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο της ελληνικής πρεσβείας. Αστυνομικές δυνάμεις και η αντιτρομοκρατική απέκλεισαν τη γύρω περιοχή εμποδίζοντας άλλους διαδηλωτές να πλησιάσουν. Αργότερα και ύστερα από αίτημα της ελληνικής πρεσβείας επενέβησαν και συνέλαβαν τέσσερις διαδηλωτές.


Πολύμορφες κινητοποιήσεις αναφέρθηκαν επίσης στη Μόσχα, στη Σόφια, στο Δουβλίνο, στο Παρίσι. Επίσης σε Κύπρο, Ισπανία, Κροατία, Ιταλία, Βέλγιο, Σλοβακία, Ελβετία, Δανία, Σουηδία, Τουρκία, ΗΠΑ, Μεξικό και αλλού.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Μοντ, την Τετάρτη 10/12 και την Πέμπτη 11/12 στη Βαρκελώνη,  σχεδόν 400 νέοι, πολλοί από τους οποίους ελληνικής καταγωγής, διαδήλωσαν από τις 9 το βράδυ με πανό για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον θάνατο του νεαρού Έλληνα, με ορισμένους να πυρπολούν κτίρια και να επιτίθενται σε τράπεζες. Από τις συγκρούσεις με την αστυνομία, δύο διαδηλωτές, εκ των οποίων μία νεαρή Ελληνίδα, συνελήφθησαν και δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά. 




Μεγαλύτερη ένταση στη Μαδρίτη, όπου περίπου 200 νέοι επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα,  σπάζοντας βιτρίνες και φωνάζοντας «Η αστυνομία δολοφονεί». Πολλοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Επενέβησαν τα ΜΑΤ, συλλαμβάνοντας πέντε διαδηλωτές, πριν καταδιώξουν τους άλλους στους γύρω δρόμους και συλλάβουν άλλους τέσσερις, ενώ κάδοι απορριμμάτων κάηκαν και μια τράπεζα διαλύθηκε από πέτρες στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με πηγή της αστυνομίας.




Παρόμοια περιστατικά συνέβησαν στην Ιταλία, σε διαδηλώσεις στη Ρώμη και στην Μπολόνια.




Στη Σόφια της Βουλγαρίας, επίσης, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στην πρεσβεία της Ελλάδας σε ένδειξη διαμαρτυρίας.




Δύο οχήματα πυρπολήθηκαν τη νύχτα μπροστά από το ελληνικό προξενείο στο Μπορντό, η πόρτα του οποίου υπέστη ζημιές, ενώ στην πόρτα γειτονικού γκαράζ βρέθηκαν γραμμένα τα συνθήματα «Αλληλεγγύη στις φωτιές στην Ελλάδα» και «Έρχεται εξέγερση».



Αλληλεγγύη στη Νεολαία μας


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...