Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων κατοίκων και συλλόγων του 4ου διαμερίσματος Αθήνας.
To mail μας:nikosth2004@yahoo.gr
Το ιστολόγιο του περιοδικού "Μήνυμα για όλους", κατοίκων στα Σεπόλια.
(To ποτάμι στο φόντο ΔΕΝ είναι ο Κηφισσός! Δυστυχώς! Θα μπορούσε όμως να ξαναγίνει έτσι!)

13/10/08

Σκάνερ που μας «γδύνουν» στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια

Η Κομισιόν αποφασίζει αν θα προτείνει την εγκατάστασή τους.

Ασφάλεια ή παραβίαση της ιδιωτικότητας; Η Κομισιόν αποφασίζει σήμερα αν θα προτείνει στις 27 χώρες- μέλη της Ε.Ε.
να εγκαταστήσουν στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια σαρωτές που φωτογραφίζουν γυμνό το ανθρώπινο σώμα. Ένα ενδεχόμενο «ναι» αναμένεται να προκαλέσει την ίδια έντονη διαμάχη που προκλήθηκε για το ζήτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εδώ και μερικούς μήνες όποιος επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες περνάει «χωρίς ρούχα» από τον έλεγχο. Το σύστημα εγκαινιάστηκε στα αμερικανικά αεροδρόμια με τη μεγαλύτερη κίνηση, όπως της Νέας Υόρκης, της Ουάσιγκτον, του Λος Άντζελες και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε ακόμη δέκα αεροδρόμια μεταξύ των οποίων της Ουάσιγκτον, του Μαϊάμι και τους Λας Βέγκας. Το σύστημα ελέγχου «Whole Βody Ιmaging» («Πλήρης Εικόνα του Σώματος») επιτρέπει στις αρχές των αεροδρομίων να εντοπίζουν ύποπτα αντικείμενα από πλαστικό ή πηλό μέσω ενός σαρωτή που εμφανίζει γυμνό το ανθρώπινο σώμα σε μια οθόνη. Από τον έλεγχο δεν εξαιρείται κανένας: άνδρες, γυναίκες, παιδιά, επιχειρηματίες, νοικοκυρές, στρατιωτικοί και ιερείς κάθονται ακίνητοι για περίπου τριάντα δευτερόλεπτα στο ειδικό μηχάνημα, σκανάρονται και συνεχίζουν το ταξίδι τους. Θεωρητικά απαιτείται η συγκατάθεση του επιβάτη για τον έλεγχο. Σε περίπτωση, όμως, που αρνηθεί, υποχρεώνεται σε έναν εξονυχιστικό και αυστηρότατο σωματικό έλεγχο.

Οι πρώτες αντιδράσεις
Στην Ευρώπη, σαρωτές σώματος αυτού του τύπου υπάρχουν σήμερα μόνο στη Βρετανία και την Ολλανδία. Αν, όμως, η Κομισιόν ψηφίσει θετικά σήμερα και η πρόταση υιο θετηθεί από το Συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών, σε μερικούς μήνες οι επισκέπτες των ευρωπαϊκών αεροδρομίων θα υποχρεώνονται σε έναν ανάλογο σωματικό έλεγχο με τους επισκέπτες των Ηνωμένων Πολιτειών. Η «Corriere della Sera» κατέγραψε τις πρώτες αντιδράσεις: «Περίπου θέλουν να υιοθετήσουν την υποχρεωτική πορνογραφία στα αεροδρόμια, αναγκάζοντας τους επιβάτες να εμφανίζονται εντελώς γυμνοί και να φαίνονται τα γεννητικά τους όργανα», δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα ο ευρωβουλευτής του Ριζοσπαστικού Κόμματος Μάρκο Καπάτο, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο. «Είναι σαφές ότι παραβιάζεται η ιδιωτικότητα, ένα θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου», πρόσθεσε. Ενστάσεις διατυπώνονται επίσης και για τις πιθανές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην υγεία η χρήση των ακτίνων Χ με τις οποίες σαρώνεται το ανθρώπινο σώμα.

«Ο εφιάλτης γίνεται πραγματικότητα»
Η ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ του μέτρου στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Αμερικανικής Ένωσης Ατομικών Ελευθεριών (ΑCLU). «Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα πολύ κακό προηγούμενο. Το επόμενο βήμα είναι η εγκατάσταση τέτοιων μηχανημάτων στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, τα γήπεδα- ακόμη και τους εργασιακούς χώρους. Ο εφιάλτης του Μεγάλου Αδελφού γίνεται πραγματικότητα», τόνισε ο Μπάρι Στάινχαρντ, εκπρόσωπος της οργάνωσης. Η αμερικανική Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών είχε ασφαλώς διαφορετική άποψη: «Αυτή είναι η τάση του μέλλοντος», αντέτεινε ο υπεύθυνος των υπηρεσιών ασφαλείας Τζέιμς Σκίαρ. Για τον εκπρόσωπο της αμερικανικής υπηρεσίας, «την εποχή της τρομοκρατίας δεν υπάρχει άλλη επιλογή, ο έλεγχος πρέπει να γίνεται σε βάθος». Μεταφέροντας, τέλος, την αμερικανική εμπειρία, σημείωνε ότι η συντριπτική πλειονότητα των επισκεπτών στα αμερικανικά αεροδρόμια δεν διατύπωσε καμιά ένσταση.

Δίνουν πράσινο φως για Μεγάλο Αδελφό
ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ για τη δημιουργία μιας τεράστιας βάσης δεδομένων στην οποία θα καταγράφονται η δραστηριότητα στο Διαδίκτυο, η ηλεκτρονική αλληλογραφία και οι τηλεφωνικές κλήσεις όσων κατοικούν στη Βρετανία προτίθεται να ανάψει η βρετανική κυβέρνηση. Το μεγαλύτερο «σύστημα επιτήρησης» που έχει δημιουργηθεί ποτέ στη Βρετανία αναμένεται να ξεπεράσει σε κόστος τα 12 δισ. στερλίνες (περίπου 15,4 δισ. ευρώ) και στόχος του είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του κοινού εγκλήματος, όπως ανέφεραν κρατικοί αξιωματούχοι. Η πρόθεση της κυβέρνησης προκάλεσε την αντίδραση οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίες επισημαίνουν τον κίνδυνο δημιουργίας ενός χωρίς προηγούμενο Μεγάλου Αδελφού.
Από τα ΝΕΑ της 6/10/2008
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...