Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων κατοίκων και συλλόγων του 4ου διαμερίσματος Αθήνας.
To mail μας:nikosth2004@yahoo.gr
Το ιστολόγιο του περιοδικού "Μήνυμα για όλους", κατοίκων στα Σεπόλια.
(To ποτάμι στο φόντο ΔΕΝ είναι ο Κηφισσός! Δυστυχώς! Θα μπορούσε όμως να ξαναγίνει έτσι!)

15/9/08

Με βαθιά το χέρι στην τσέπη οι εργαζόμενοι

Ακόμα και... χαρτί τουαλέτας καλούνται να πληρώσουν με την έναρξη των μαθημάτων


Ο λογαριασμός που πληρώνουν οι γονείς για τη «δωρεάν» Παιδεία αποτυπώνεται γλαφυρά στη λίστα με την οποία εφοδιάζονται τα νήπια και οι μαθητές των πρώτων τάξεων του δημοτικού με το πρώτο χτύπημα του κουδουνιού. Ετσι, ενώ το «ζωνάρι» σφίγγει όλο και περισσότεροι για τη μεγάλη μάζα των εργαζομένων, οι γονείς καλούνται να πληρώσουν κάθε Σεπτέμβρη από τις τσάντες, τα αναλώσιμα, τα βιβλία, τα φροντιστήρια, μέχρι το... χαρτί τουαλέτας και το χαρτί εκτυπωτή στο σχολείο.


Συνήθως, η λίστα αυτή προβλέπει για τα παιδιά των μικρών τάξεων μαρκαδόρους (2,50 - 5,20 ευρώ ανάλογα με την ποσότητα), κηρομπογιές (1 ευρώ περίπου), φάκελο με λάστιχο (0,70), αν τα παιδιά είναι μικρότερα πλαστελίνες (περίπου 3 ευρώ), δακτυλομπογιές (2,40 ευρώ) κ.ο.κ. Δε λείπουν μάλιστα οι φορές που η λίστα αυτή ξεφεύγει από τα αναλώσιμα και επεκτείνεται στα ...χαρτιά τουαλέτας, χαρτί κουζίνας και χαρτί εκτυπωτή καθώς η υποχρηματοδότηση της Παιδείας έχει σαν αποτέλεσμα οι γονείς να καλούνται να πληρώσουν για ο,τιδήποτε μπορούν να φανταστούν, προκειμένου να λειτουργήσει το σχολείο. Οι δε «αρμοδιότητες» του γονιού στο σχολείο της «ανταγωνιστικότητας» δεν περιορίζονται στα όσα πληρώνει. Για παράδειγμα, στα πολυδιαφημισμένα ολοήμερα σχολεία, γονείς καλούνται να αναλάβουν να πλένουν οι ίδιοι τα sleeping bag, στα οποία ξαπλώνουν τα παιδιά τους κατά τις ώρες ανάπαυσης!


Η σχολική τσάντα κοστολογείται από 20 μέχρι 60 ευρώ (υπάρχουν και τσάντες των 300 ευρώ) σε μία μέση τιμή ανάλογα βέβαια με το τι θα απεικονίζει, η δε κασετίνα κοστολογείται περίπου 5 με 10 ευρώ. Στα τετράδια και τα ντοσιέ οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με το πόσα φύλλα, πόσα θέματα αλλά και το εξώφυλλό τους (από μονόχρωμα μέχρι τις φωτογραφίες δημοφιλών λαϊκών αοιδών). Περίπου 4 ευρώ κοστίζουν τα τετράδια δύο θεμάτων, πάνω από 5 τα τετράδια πέντε θεμάτων κ.ο.κ.


Τα έξοδα δεν τελειώνουν μέσα στο σχολείο, αλλά επεκτείνονται και έξω από αυτό, με τους γονείς και πάλι να πληρώνουν τις δραστηριότητες που θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα του σχολείου. Προχωρώντας προς το γυμνάσιο μπορεί να τελειώνουν οι ανάγκες σε ...νερομπογιές, ωστόσο είναι η περίοδος που το παιδί όσο ακόμα προλαβαίνει πριν αρχίσει ο γολγοθάς των εξετάσεων καλείται να εξοπλιστεί σε ξένες γλώσσες, μουσική, αθλητικές δραστηριότητες κλπ. Ετσι, περίπου 70 ευρώ κοστίζει το «πακέτο» των βιβλίων των αγγλικών για τα παιδιά που ξεκινούν τώρα φροντιστήριο στα αγγλικά για να μην ξεχνάμε τα τετράδια, ντοσιέ κλπ. ενώ περίπου 200 ευρώ θα πληρώσει ο γονιός για τις ανάγκες των βιβλίων του φροντιστηρίου για δύο μεγαλύτερα παιδιά. Βέβαια, αυτά είναι ψίχουλα σε σχέση με τα όσα θα δαπανήσει για δίδακτρα στο φροντιστήριο των αγγλικών αλλά και στα φροντιστήρια για τα μαθήματα του σχολείου που ξεκινούν - αν όχι από το δημοτικό - στο γυμνάσιο.


Από την εφημερίδα ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 14/9/2008



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...