Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων κατοίκων και συλλόγων του 4ου διαμερίσματος Αθήνας.
To mail μας:nikosth2004@yahoo.gr
Το ιστολόγιο του περιοδικού "Μήνυμα για όλους", κατοίκων στα Σεπόλια.
(To ποτάμι στο φόντο ΔΕΝ είναι ο Κηφισσός! Δυστυχώς! Θα μπορούσε όμως να ξαναγίνει έτσι!)

22/9/08

Ενα χελιδόνι δε φέρνει την άνοιξη, αλλά...

Με λένε Μένω τους τελευταίους 3 μήνες σε μία από τις νέες πολυκατοικίες στη πλατεία, στο βουστάσιο. Ημουν όμως χρόνια στα Σεπόλια, αλλά λίγο πιο πάνω. Τώρα μπήκα με την οικογένεια μου στο δικό μας σπίτι και ξαφνικά αισθάνομαι ότι μπορώ να προσπαθήσω να κάνω κάτι. Εχω κατηγορηθεί πολλές φορές από το στενό μου οικογενειακό περιβάλλον , γιατί εκνευρίζομαι με πράγματα που γίνονται γύρω μου, ενώ δε μπορώ να κάνω κάτι γι'αυτά. Νομίζω η ατάκα θα σας είναι γνωστή. "εσύ θα σώσεις το κόσμο;" Ξέρω ότι ένα χελιδόνι δε φέρνει την άνοιξη, αλλά αν έχουμε ένα χελιδόνι όλοι μέσα μας και το πνίξουμε χωρίς να το αφήσουμε πρώτα να κελαηδήσει τότε σίγουρα δε θα φύγει ποτέ ο χειμώνας. Προτιμώ λοιπόν να σκέφτομαι με τη λογική του αν σηκώσω τα χέρια ψηλά προσπαθώντας να πιάσω τα αστέρια, το βέβαιο είναι ότι δε θα βρεθώ με μία χούφτα χώμα. Αλλωστε τι νόημα έχει να γκρινιάζουμε για τη κακή μας τύχη, αν δε κάνουμε κάτι για να τη διορθώσουμε. Μπορεί να μη καταφέρουμε πολλά, αλλά θα ξέρουμε ότι έχουμε προσπαθήσει. Αυτά για μένα.

Σχολές Γονέων
Παρέλειψα να σας δώσω περισσότερα στοιχεία για τις σχολές γονέων στο προηγούμενο mail μου. Το όνομα της υπεύθυνης της περιοχής μας για το πρόγραμμα είναι Γιούργη Μαρία και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 6974855363 Μου είπε ότι η Ευρωπαική Ενωση τους πιέζει να ολοκληρώσουν αυτό το κύκλο σεμιναρίων μέχρι τελος του Οκτώβρη και λόγω αυτού, ακόμα κι αν είχε σε αυτή τη φάση αρκετές συμμετοχές δε θα προλαβαίναμε να λάβουμε μέρος γιατί το πρόγραμμα ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα και θα είναι και ταχύρυθμο (2 φορές την εβδομαδα). Σε κανονικές συνθήκες ολοκληρώνεται πρώτα το 40ωρο και ακολουθεί του 20ωρο. Δεν είναι απαραίτητο να πάρει μέρος κάποιος και στα δύο σεμινάρια και είναι μια φορά την εβδομάδα.

Ειλικρινά απορώ πως γίνεται να φτάνει ένα τέτοιο πρόγραμμα στα χρονικά όρια της λήξης του και αντί να το κυνηγάμε να μας κυνηγάει.

Τι πωλούν τα κυλικεία

Κάτι άλλο που με απασχολεί είναι το θέμα των σχολικών κυλικείων. Ο δικός μου ο γιός είναι στο νηπιαγωγείο φέτος, οπότε δεν εχει ακόμα επαφή με το κυλικείο, αλλά όπως συνηθίζεται, μάλλον θα μεγαλώσει. :-)

Βρήκα λοιπόν σε σελίδα του Υπουργείου Παιδείας, τον κατάλογο επιτρεπόμενων ειδών και πραγματικά μου έκανε εντύπωση η πληρότητά του. Πόσα όμως από αυτά βρίσκονται στα κυλικεία των σχολείων; Το σημαντικό με τη λίστα αυτή είναι ότι έχει προβλέψει και τη νοοτροπία του Ελληνα "ότι δεν απαγορεύεται, επιτρέπεται". Ρητά αναφέρει ότι απαγορεύεται αυστηρά η διάθεση άλλων μη προβλεπόμενων από τη παρούσα προϊόντων. Η λίστα αυτή πραγματικά πιστεύω πως είναι για δημοσίευση γιατί από το site του υπουργείου, μάλλον περνά στα ψιλά γράμματα. Θα πρέπει να ενδιαφερθούμε όλοι όμως γιατί δε μπορούμε να περιμένουμε από το υπουργείο να επέμβει, χωρίς κανεις να αναφέρει την παράβαση. Το ΦΕΚ που ορίζει τα προϊόντα είναι 563/20-5-98 τ.Β'

Σας στέλνω τον κατάλογο :

 

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΩΝ ΕΙΔΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ
ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ

Τα προϊόντα που μπορεί να διατίθενται από τα σχολικά κυλικεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης ορίζονται από την αρ. Α2Ε/οικ. 1653 ΚΥΑ των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας και Πρόνοιας που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 563/20-5-98 τ. Β΄ και είναι τα εξής:
Α. Κατάλογος ειδών
1. Σάντουϊτς και τοστ με τυρί. Προαιρετική η προσθήκη φρέσκου βουτύρου και εποχιακών λαχανικών (π.χ. ντομάτα, μαρούλι).
2. Ψωμί και απλά αρτοσκευάσματα (φρυγανιές, αρτίδια, κουλούρια, φρατζολάκια, λαγάνες, παξιμάδια).
3. Σταφιδόψωμο σε ατομική συσκευασία.
4. Τυρόπιτα ή σπανακόπιτα.
5. Τυριά
6. Γάλα σε ατομική συσκευασία.
7. Γιαούρτι "παντός τύπου" (χωρίς συνθετικές - γλυκαντικές και χρωστικές ύλες) π.χ. με φρούτα, φρυγανιές, δημητριακά, ξηρούς καρπούς.
8. Φρούτα εποχής, πλυμένα και τυλιγμένα σε σελοφάν
9. Φυσικοί χυμοί φρούτων με περιεκτικότητα χυμού 100%.
10. Ξηροί καρποί (σε μικρή συσκευασία).
11. Τσάι και λοιπά αφεψήματα.
12. Καφές (μόνο για το προσωπικό).
Β. Τα προαναφερόμενα είδη, μπορούν να διατίθενται όλα ή και τμηματικά, κατά την κρίση των υπευθύνων οργάνων για την καλή λειτουργία των σχολικών κυλικείων.
Γ. Απαγορεύεται αυστηρά η διάθεση άλλων μη προβλεπομένων από την παρούσα προϊόντων.
Δ. Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει πέντε (5) μήνες από τη δημοσίευση της, κάθε δε προηγούμενη σχετική απόφάση καταργείται.
Σημείωση: Όσον αφορά:
α) τα "απλά αρτοσκευάσματα", ο κώδικας τροφίμων και ποτών του Γενικού Χημείου του Κράτους στο άρθρο 113 αναφέρει τα προϊόντα που μπορεί να αντικαταστήσουν τον άρτο, όπως οι φρυγανιές, τα αρτίδια, τα φραντζολάκια, τα κουλούρια, οι λαγάνες και τα παξιμάδια ενώ τσουρέκια, κρουασάν, bake rolles κ.λ.π. δεν επιτρέπεται να διατίθενται από τα σχολικά κυλικεία.
β) το "γάλα σε ατομική συσκευασία", σύμφωνα με τον κώδικα τροφίμων και ποτών του Γενικού Χημείου του Κράτους, άρθρο 80, νοείται αποκλειστικά και μόνο το γάλα το οποίο προέρχεται από αγελάδα, είναι νωπό, είναι πλήρες, δεν έχει υποστεί αφυδάτωση ή συμπύκνωση και δεν περιέχει άλλες ουσίες που έχουν προστεθεί από έξω.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...