Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων κατοίκων και συλλόγων του 4ου διαμερίσματος Αθήνας.
To mail μας:nikosth2004@yahoo.gr
Το ιστολόγιο του περιοδικού "Μήνυμα για όλους", κατοίκων στα Σεπόλια.
(To ποτάμι στο φόντο ΔΕΝ είναι ο Κηφισσός! Δυστυχώς! Θα μπορούσε όμως να ξαναγίνει έτσι!)

2/7/08

ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ

Η εξουσία συνεχίζει να επιδείχνει το αποκρουστικό της πρόσωπο, το πρόσωπο της αλαζονείας, το πρόσωπο της υποταγής στα σχέδια των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, της οικολογικής υποβάθμισης των λαϊκών δυτικών συνοικιών και όχι μόνο. Η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) της 10-6-2008 των υπουργών Γ. Σουφλιά,  Μ. Λιάπη,  Κ.Χατζηδάκη  και του υφυπουργού Κ.Κιλτίδη, μια απόφαση καρμπόν των προηγούμενων ΚΥΑ, που βρίσκονται σε αντίθεση με τη θέληση των κατοίκων που με τους αγώνες τους κατάφεραν να ανακόψουν τη πορεία των έργων , που έχουν απορριφθεί από την ολομέλεια του συμβουλίου της επικρατείας, το νομαρχιακό συμβούλιο της Αθήνας, το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, δείχνει περίτρανα ότι δεν τους αγγίζει τίποτα, δεν τους ενδιαφέρει ο λαός, δεν υπολογίζουν τις ανάγκες των κατοίκων για μια καλύτερη ζωή, αλλά μόνο το κέρδος των  συμφερόντων τα οποία εξυπηρετούν. Όταν μάλιστα μέσα σε αυτά τα άνομα συμφέροντα περιλαμβάνεται και η SIEMENS, όπως στη δική μας περίπτωση, τότε όλοι οι δρόμοι πρέπει να ανοίξουν διάπλατα και τάχιστα. Αδιάψευστος μάρτυρας των παραπάνω απόψεων είναι η πρακτική του κράτους κατά περίπτωση. Απόφαση 3520/2006 του συμβουλίου της επικρατείας: διάσκεψη και απόφαση 17-3-2006, δημοσίευση απόφασης 29-11-2006, στο διάστημα αυτό χτίστηκε το 90% των έργων στην περιοχή μας. Αίτηση ακύρωσης των πολιτών του 4ου διαμερίσματος από 12-7-2007 για κατεδάφιση των παραπάνω έργων.
Τρεις αναβολές μέχρι σήμερα με υπαιτιότητα του κράτους, το οποίο
δεν βρίσκει χρόνο για κατάθεση των απόψεων του στο συμβούλιο της επικρατείας, ενώ το ίδιο διάστημα καταθέτει νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο νομαρχιακό συμβούλιο της Αθήνας, όπου εισπράττει μία μεγαλοπρεπή απόρριψη και επανέρχεται με μια παρόμοια μελέτη με την ΚΥΑ της 10-6-2008.
Εδώ δια θαύματος αλλάζουν οι κρατικές ταχύτητες, λες και θέλουν να καταρρίψουν κάποιο παγκόσμιο ρεκόρ. Η δημοσίευση της ΚΥΑ γίνεται την επόμενη μέρα 11-6-2008. Η οδός σιδηροδρόμων κλείνεται παράνομα στις 12-6-2008 και ξεκινούν έργα, τα οποία σταματούν πρόσκαιρα οι κάτοικοι στις 14-6-2008 και στις 18-6-2008. Στις 19-6-2008 διατυπώνεται και γραπτό αίτημα προσκόμισης στοιχείων νομιμότητας των εκτελούμενων έργων και στις 20-6-2008 εμφανίζεται η απόφαση 9009 του διευθυντή της τροχαίας Αττικής,
να δώσει τέλος σε μια 8ήμερη παρανομία.

Από την επόμενη μέρα της έκδοσης της ΚΥΑ οι κάτοικοι άρχισαν να αντιδρούν, με συγκεντρώσεις, με ελέγχους στα έργα, σταματώντας τα επιτόπου, με παραστάσεις σε διαμερισματικό, δημοτικό και νομαρχιακό συμβούλιο. Εντυπωσιακή  ήταν η αρχική στάση του δήμαρχου της Αθήνας που ζήτησε χρόνο να πάρει και να μελετήσει τη "νέα" μελέτη! Μια μελέτη που οι κάτοικοι την είχαν ήδη στα χέρια τους! Και έπειτα όταν μιλάμε για επίγεια κατασκευή του έργου, τι χρειάζεται να μελετήσουμε δηλαδή;
Η επιτροπή πολιτών αποφάσισε πέρα απο τις καθημερινές ενέργειες να πραγματοποιηθεί μεγάλη συγκέντρωση στις 16 Ιουλίου.
Τα γεγονότα όμως μας πρόλαβαν! Στις 2 Ιουλίου η εταιρία που ανέλαβε τα έργα άρχισε να κόβει δέντρα κατά μήκος της οδού Κων/πόλεως, έκοψαν γύρω στα 30 δέντρα, ξεκινώντας στις 5 το πρωί. Μόλις κατάλαβαν οι κάτοικοι τι συμβαίνει αμέσως αντέδρασαν και τους σταμάτησαν, την ίδια μέρα το απόγευμα προχώρησαν σε έκτακτη συγκέντρωση. Ως το βράδυ μαζεύτηκαν πολλοί κάτοικοι, όπου διατράνωσαν την απόφασή τους να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης, μάζεψαν τους κορμούς των δέντρων και τους "εναπόθεσαν" στην είσοδο του ΟΣΕ.
Παράλληλα ο κύριος δήμαρχος αναγκάστηκε να πάρει θέση για πρώτη φορά, φυσικά και με τη συνοδεία των ΜΜΕ, και να δηλώσει ότι η κοπή δέντρων είναι παράνομη και πως θα υποβάλει μήνυση. 
Το θετικό στην υπόθεση και για τον αγώνα των κατοίκων είναι ότι σε αυτή τη φάση οι αντιδράσεις γίνονται απο κοινού και απο τους δύο φορείς, το σύλλογο "Αναγέννηση" και την "Επιτροπή Πολιτών".



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...