Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων κατοίκων και συλλόγων του 4ου διαμερίσματος Αθήνας.
To mail μας:nikosth2004@yahoo.gr
Το ιστολόγιο του περιοδικού "Μήνυμα για όλους", κατοίκων στα Σεπόλια.
(To ποτάμι στο φόντο ΔΕΝ είναι ο Κηφισσός! Δυστυχώς! Θα μπορούσε όμως να ξαναγίνει έτσι!)

10/10/09

Οριστικό τέλος για "Mall" στον Βοτανικό με απόφαση του ΣτΕ



Οριστική ταφόπλακα στα σχέδια του μεγαλοεργολάβου Μπάμπη Βωβού να χτίσει το φαραωνικών διαστάσεων εμπορικό κέντρο δίπλα στο υπό ανέγερση γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό έβαλε χθες η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης.

Η απόφαση στην πραγματικότητα υιοθετεί κατά γράμμα την εισήγηση του Συμβούλου Σ. Μαρκάτη και δικαιώνει πλήρως τους 130 πολίτες που είχαν προσφύγει κατά της οικοδομικής άδειας και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι κατασκευής και λειτουργίας του Mall.

Η μείωση του ισοζυγίου πρασίνου και κοινοχρήστων χώρων σε σχέση με το προϋφιστάμενο νομικό καθεστώς του προεδρικού διατάγματος Λαλιώτη (1995) είναι ο βασικός λόγος ακυρότητας, που προβάλλεται στην απόφαση, ενώ επισημαίνεται η παραβίαση του άρθρου 24 του Συντάγματος που απαγορεύει την επιδείνωση των οικιστικών και περιβαλλοντικών όρων διαβίωσης στις περιοχές που πολεοδομούνται.

Πιο συγκεκριμένα, στην απόφαση όσον αφορά το εμπορικό κέντρο και το "πολυλειτουργικό δημοτικό κτίριο" (Δημαρχιακό Μέγαρο) οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η ανέγερσή τους είναι αντισυνταγματική. Και αυτό γιατί η ανέγερση τους δεν συνδέεται με το νέο γήπεδο, αλλά επιχειρήθηκε "είτε επ΄ ευκαιρία της μεταφοράς στην εν λόγω περιοχή των αθλητικών δραστηριοτήτων, είτε προς ελαχιστοποίηση της οικονομικής επιβάρυνσης του Δήμου Αθηναίων από τη μεταφορά αυτή". Ακόμα, υπογραμμίζεται στη δικαστική απόφαση ότι οι επί πλέον αυτές χρήσεις (Δημαρχιακό Μέγαρο και εμπορικό κέντρο) συνεπαγόμενες μείωση των κοινοχρήστων χώρων σε βαθμό μεγαλύτερο του αναγκαίου για τη μεταφορά των αθλητικών εγκυστώσεων, καθιστούν τις διατάξεις του άρθρου 12 του Ν. 3481/2006 αντίθετες στο άρθρο 24 του Συντάγματος».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ολομέλεια του ΣτΕ, παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε την επείγουσα ανάγκη μεταφοράς του γηπέδου, η οποία απέκλειε τη συνήθη διαδικασία χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, διαπίστωσε την ίδια στιγμή έλλειψη στοιχείων "από τα οποία να συνάγονται λόγοι τέτοιας επείγουσας ανάγκης και να δικαιολογούν την εξαιρετική περίπτωση θεσπίσεως με τυπικό νόμο ατομικών ρυθμίσεων χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού" όπως είχε επισημάνει και ο κ. Μαρκάτης.

Σύμφωνα με την απόφαση τέλος, η ανέγερση του γηπέδου, των εμπορικών καταστημάτων που εξυπηρετούν τις ανάγκες του νέου γηπέδου και του χώρου στάθμευσης των αυτοκινήτων στον κοινόχρηστό χώρο πρασίνου του Βοτανικού δεν αντίκειται στο άρθρο 24 του Συντάγματος, παρά το γεγονός της μείωσης των κοινοχρήστων χώρων πρασίνου. Κι αυτό "ενόψει του τελικού οφέλους που προκύπτει για την πόλη των Αθηνών από την απόδοση σε κοινή χρήση πρασίνου 16 στρεμμάτων στη συνοικία Κουντουριώτικα" (Λ. Αλεξάνδρας) λόγω της διπλής ανάπλασης.

  • ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ Από τη σημερινή ΑΥΓΗ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...