Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων κατοίκων και συλλόγων του 4ου διαμερίσματος Αθήνας. To mail μας:nikosth2004@yahoo.gr
Το ιστολόγιο του περιοδικού "Μήνυμα για όλους", κατοίκων στα Σεπόλια.
(To ποτάμι στο φόντο ΔΕΝ είναι ο Κηφισσός! Δυστυχώς! Θα μπορούσε όμως να ξαναγίνει έτσι!)
Το ιστολόγιο του περιοδικού "Μήνυμα για όλους", κατοίκων στα Σεπόλια.
(To ποτάμι στο φόντο ΔΕΝ είναι ο Κηφισσός! Δυστυχώς! Θα μπορούσε όμως να ξαναγίνει έτσι!)
Σελίδες
22/9/09
Τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν βλάβες στην υγεία
Μια συνέντευξη στα σημερινά ΝΕΑ της Αδαμαντίας Φ. Φραγκόπουλου, ερευνήτριας στο Εργαστήριο Ηλεκτρομαγνητικής Βιολογίας του τομέα της Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Το κινητό βλάπτει σοβαρά την υγεία. Πιο εκτεθειμένα είναι, σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία έχει συγκεντρώσει τα αποτελέσματα των πιο αξιόπιστων διεθνών μελετών, τα παιδιά. «Δεν προτείνουμε την απαγόρευση της χρήσης των κινητών από τα παιδιά, αυτό θα μπορούσε άλλωστε να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία τους. Τονίζουμε όμως πάντα τη σωστή χρήση τους», επισημαίνει η κ. Αδαμαντία Φραγκοπούλου, μία εκ των 43 ερευνητών που συνυπέγραψαν την έρευνα.
Έχετε κινητό;
Ναι, από 18 χρονών. Πόσες ώρες μιλάτε;
Περίπου μισή ώρα ημερησίως. Πώς προστατεύετε τον εαυτό σας;
Με hands-free ή blue tooth και την ειδική θήκη προστασίας, που είναι ευρεσιτεχνία του εργαστηρίου μας. Επιπλέον έχω το κινητό τηλέφωνο σε απόσταση ασφαλείας- στο ένα με δύο μέτρα μακριά μου.
Σήμερα μπορεί να ζήσει κανείς χωρίς κινητό;
Η ασύρματη τεχνολογία έχει ενσωματωθεί στην καθημερινότητά μας. Είναι αδύνατο οποιοδήποτε κοινωνικά δραστήριο άτομο να ζήσει χωρίς κινητό τηλέφωνο. Προτείνουμε να μιλάει κανείς όσο θέλει, λαμβάνοντας πάντα τα σωστά μέτρα προστασίας.
Πολλές έρευνες με αντιφατικά όμως συμπεράσματα...
Σύμφωνα με την «αρχή της προφύλαξης», εφόσον υπάρχουν πολλές επιστημονικές έρευνες που δείχνουν ότι τα κινητά προκαλούν βλάβες στην υγεία, καλό θα είναι ο κόσμος να βρίσκεται σε εγρήγορση.
Η έρευνα στην οποία συμμετείχατε σε τι διαφέρει;
Έχει συγκεντρώσει συνοπτικά τις πιο αξιόπιστες μελέτες διεθνώς, που αποδεικνύουν την επικινδυνότητα της ακτινοβολίας των κινητών.
Ανησυχούν οι επιστήμονες για τις επιπτώσεις του κινητού στα παιδιά. Τι δείχνουν τα στοιχεία;
Ότι παιδιά που μιλούν στο κινητό τηλέφωνο δίπλα στο αυτί τους ή γεννήθηκαν από μητέρες που μιλούσαν στο κινητό κατά τη διάρκεια της κύησης ανέπτυξαν επιθετικότητα και διαταραχές στη συμπεριφορά. Επιπλέον, χρήση κινητού τηλεφώνου περισσότερο από μία δεκαετία αυξάνει τις πιθανότητες για ανάπτυξη εγκεφαλικού όγκου.
Το κινητό όμως είναι το αγαπημένο τους γκάτζετ...
Σίγουρα, γι΄ αυτό ποτέ δεν προτείναμε την απαγόρευση της χρήσης των κινητών από παιδιά. Ωστόσο τονίζουμε τη σωστή χρήση.
Οι γονείς νιώθουν ασφάλεια όταν το παιδί έχει κινητό.
Πρέπει να μυήσουν τα παιδιά από μικρή ηλικία στη σωστή χρήση του. Δηλαδή όταν είναι απαραίτητο και ποτέ κοντά στο σώμα και ιδιαίτερα στον εγκέφαλο. Όχι το κινητό κάτω από το μαξιλάρι, ακόμα και όταν είναι σε αναμονή.
Τα SΜS θεωρούνται λύση προστασίας;
Οπωσδήποτε καλύτερη από να μιλούν τα παιδιά στο κινητό, αλλά όχι και τελείως αθώα. Επίσης να γνωρίζουν πως το κινητό εκπέμπει ακτινοβολία, για επιβεβαίωση, ακόμα και όταν λαμβάνει μήνυμα.
Σε ποια ηλικία συνιστάτε να παίρνουν τα παιδιά κινητό;
Σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη. Κατά προτίμηση μετά το 12ο έτος. Το θέμα είναι η σωστή αγωγή.
Η Γαλλία απαγορεύει τη χρήση κινητού στα σχολεία. Η χώρα μας;
Στο πρότυπο των άλλων χωρών, μέσω και του υπουργείου Παιδείας πρέπει να γίνει ενημέρωση πριν από την όποια απόφαση για απαγόρευση. Η απαγόρευση από μόνη της δεν έχει νόημα.
Έξαρση κακοηθειών τα επόμενα χρόνια;
Πραγματικά, αυτή είναι η πρόβλεψη εάν συνεχιστεί η αλόγιστη χρήση κινητών δίπλα στον εγκέφαλο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφύγουμε μια ενδεχόμενη «πανδημία».
Γιατί κινδυνεύουν περισσότερο τα παιδιά;
Επειδή ο εγκέφαλός τους αναπτύσσεται ακόμη και είναι πιο ευάλωτος στην ακτινοβολία. Εξάλλου είναι η ομάδα χρηστών με τη μακρότερη αναμενόμενη χρήση κινητού.
Κινδυνεύουν και οι ενήλικοι;
Οι ενήλικοι επηρεάζονται από την ακτινοβολία ανάλογα με την ευαισθησία τους σε αυτήν, την έντασή της, τη διάρκεια της ημερήσιας χρήσης και την απόσταση του κινητού από το σώμα.
Η ακτινοβολία προκαλεί βλάβες στον οργανισμό;
Οι βλάβες μπορεί να είναι από πολύ ήπιες (έλλειψη συγκέντρωσης, αϋπνίες, νευρικότητα), μέχρι πονοκέφαλοι, επιθετικότητα, διαταραχές μνήμης και συμπεριφοράς, εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, δερματοπάθειες, ολιγοσπερμία στους άνδρες, εγκεφαλικοί όγκοι...
Πόση ώρα καθημερινά είναι ασφαλές να μιλάμε στο κινητό;
Δεν υπάρχει όριο ασφαλείας, αφού οι άνθρωποι δεν είναι όλοι το ίδιο ανεκτικοί στην ακτινοβολία. Όσο λιγότερο μιλάμε στο κινητό τόσο το καλύτερο.
Όταν δεν μιλάμε, το κινητό παύει να μας βλάπτει;
Το κινητό εκπέμπει περιστασιακά για να επιβεβαιώσει τη θέση του, επικοινωνώντας με την αντίστοιχη κεραία βάσης. Καλό θα είναι ακόμα και σε αναμονή να βρίσκεται είτε σε ειδική θήκη ή μακριά από ζωτικά όργανα.
Οι εταιρείες λαμβάνουν υπ΄ όψιν τους τα συμπεράσματα ερευνών;
Τα συμπεράσματα που καταδεικνύουν κινδύνους πραγματοποιούνται σε χαμηλότερες εντάσεις ακτινοβολίας από τα όρια επιτρεπόμενης έκθεσης που έχουν προταθεί από διεθνείς οργανισμούς.
Είναι δυνατόν να κατασκευαστούν πιο ασφαλή κινητά;
Το κινητό από πλευράς εκπομπής ακτινοβολίας δεν μπορεί να αλλάξει ριζικά, αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι να κατασκευαστούν κινητά που να λειτουργούν μόνο με hands free ή blue tooth.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)