Πραγματοποιήθηκέ στο Πολυτεχνείο, το Σάββατο 10 Νοέμβρη 2007, η συνέλευση της Παναττικής Πρωτοβουλίας για τις Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας.
Η Παναττική Πρωτοβουλία δημιουργήθηκε από συσπείρωση όλων των τοπικών κινήσεων για το θέμα της επικινδυνότητας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και καλεί όποιες άλλες κινήσεις έχουν δημιουργηθεί και κάθε ενδιαφερόμενο με σκοπό την ενημέρωση και τον συντονισμό της δράσης μας.
Στη συνέλευση συμμετείχαν περισσότερα από 60 άτομα, από πολλές περιοχές του λεκανοπέδιου και ενεργές επιτροπές πολιτών.
Ενδεικτικά μίλησαν φίλοι και φίλες από:
Νέο κόσμο, Κηφισιά, Ελληνικό, Πετράλώνα, Θησείο, Κουκάκι, Σεπόλια, Κηφισιά, Δάφνη, Αγ. Αρτέμιο, Γαλάτσι, Κυψέλη, Πατήσια, Εξάρχεια, Καλλιθέα, Μετς, Ηλιούπολη, Μελίσσια, Πειραιά, Χολαργό, Χαλάνδρι και κάποιες ακόμα περιοχές.
Η συνέλευση άνοιξε με αναφορά στο κείμενο ψήφισμα που είχε εκδώσει η επιτροπή μας σε προηγούμενη συνέλευση, με στόχο να υπογραφεί από δήμους και φορείς στην κατεύθυνση πίεσης για να αλλάξει ο νόμος που αφορά τις κεραίες.
Το έχουν ήδη υπογράψει, ο δήμος Πειραιά (ομόφωνα!), ο δήμος Αθήνας, με μικρές αλλαγές, ο δήμος Αργυρούπολης, και κάποιοι ακόμα. Από τους βουλευτές της προηγούμενης βουλής, το είχαν προσυπογράψει, όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πλην Λεβέντη, και οι Αλευράς, Πάγκαλος από το ΠΑΣΟΚ. Οι άλλοι δεν απάντησαν ποτέ.
Ζητήθηκε να προωθήσουμε το ψήφισμα σε όσους δήμους μπορούμε.
Από την Κηφισιά αναφέρθηκε ότι λειτουργούν εκεί 52 νόμιμες και 70 παράνομες κεραίες, πρότεινε να δίνουμε έμφαση στην πολεοδομική παράβαση και κατά δεύτερο στους περιβαλλοντικούς όρους, γιατί έτσι είναι πιο πιθανό και άμεσο να φύγει μια κεραία. ¨Όπως για παράδειγμα στην Κηφισιά όπου η πολεοδομία είναι σύμμαχος. Εκεί ο Δήμος αποφάσισε να επανασχεδιάσει το δίκτυο με στόχο λιγότερες και πιο ασφαλείς κεραίες.
Από τα Εξάρχεια κάποιος είπε ότι πολλά άτομα κάνανε ασφαλιστικά μέτρα και ο δικαστής κόλλησε τη διαδικασία ζητώντας το γνήσιο της υπογραφής «είναι όλοι στο κόλπο» συμπλήρωσε. Η εκδίκαση είναι στις 23 Νοεμβρίου στις 9 το πρωί και κάλεσε όσους και όσες μπορούνε να είναι στα δικαστήρια , σύντομα θα γραφτούν και αναλυτικότερες πληροφορίες.
Μετά από Αγ. Αρτέμιο μίλησαν για την πρόσφατη, πριν μια εβδομάδα μαζική συγκέντρωση κατοίκων και την αποσύνδεση της παράνομης κεραίας. Μέσα σε δυο ώρες εμφανίστηκαν οι τεχνικοί της Vodafon για να την επιδιορθώσουν αλλά οι κάτοικοι τους έδιωξαν κακήν κακός. Υπάρχει ακόμα μεγάλη ένταση στη γειτονιά και ο ιδιοκτήτης της κεραίας έχει ξεκινήσει πόλεμο λασπολογίας μέσω διαδικτύου εξαπατώντας τον κόσμο λέγοντας ότι του κατέστρεψαν κεραία ασύρματου internet. Σημειωτέον παίρνει 18.000 ευρώ το χρόνο.
Επόμενος ομιλητής ανέφερε ότι η ένταση του προβλήματος έχει προκύψει λόγο της προσπάθειας των εταιρειών να προσφέρουν υπηρεσίες 3ης γενιάς (video, internet). Αυτό που έχει σημασία συμπλήρωσε είναι να ξεφύγουμε από το επιμέρους και να καταφέρουμε να κάνουμε τον αγώνα μας κεντρικό για το σύνολο του προβλήματος των κεραιών.
Από την Καλλιθέα είπαν ότι δεν ευοδώθηκαν οι προσπάθειες για κοινό ψήφισμα και ότι ο Δήμαρχος δηλώνει αναρμόδιος για το θέμα των κεραιών ακόμα και αν είναι παράνομες. Ο ομιλητής ζήτησε να συγκεκριμενοποιηθούν τα βήματα που πρέπει να κάνει κανείς νομικά και πρακτικά ενάντια σε μια κεραία.
Ένας δικηγόρος είπε ότι κάθε κεραία είναι ξεχωριστή περίπτωση άρα δεν υπάρχει συνταγή, π.χ. στη Γλυφάδα η πολεοδομία ρίχνει κεραίες ενώ στην Αθήνα όχι. Τα ασφαλιστικά μέτρα βοηθάνε. Οι εταιρίες ζητάνε από το ΣτΕ την απόρριψη αποφάσεων της περιφέρειας για απομάκρυνση παράνομων κεραιών για πάνω από25 υποθέσεις. Υποστήριξε ότι θα πρέπει το συντονιστικό μας να αποκτήσει και συντονιστικό χαρακτήρα δηλαδή να γίνει σύλλογος.
Από το Σύλλογο Γονέων του 17ου σχολείου στο Μέτς ειπώθηκε για την κεραία που έχουν πρόσφατα ρίξει ότι η εταιρεία ζητάει και πάλι άδεια από την εταιρεία. Στη μέτρηση η κεραία είχε βγει πολύ πάνω από τα είδη υψηλά στην Ελλάδα όρια.
Άλλος δικηγόρος είπε συμφώνησε ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και παρουσίασε τρεις νομικές οδούς που μπορούν να ακολουθηθούν. Πρώτη, αγωγές με αίτημα για αποζημίωση από τις εταιρίες (υγεία και πτώση αξίας ακινήτου). Δεύτερη, να ζητηθεί από την Ε.Ε. να ασκήσει έλεγχο στην Ελλάδα. Τρίτη, μέσω Ε.Ε. και συνθηκών ανθρωπίνων δικαιωμάτων να πλήξουμε το κράτος και την πολεοδομία για την στάση τους.
Άλλος από Εξάρχεια ζήτησε να υπάρξει μέρα παναττικής δράσης κατά των κεραιών.
Από τα Πετράλωνα ειπώθηκε ότι η πρώτη κινητοποίηση έγινε το 94' και ότι εδώ και 14 χρόνια ο Δήμος δεν έχει ρίξει ούτε μια κεραία. «Τα πράγματα άλλαξαν όταν πήραμε το θέμα στα χέρια μας, έχουμε ρίξει 11 κεραίες.». Αν δεν υπάρχουν οι τοπικές κινήσεις δεν μπορεί να υπάρχει κεντρική έκφραση. Το παναττικό να κάνει το συντονισμό. Να γίνει σύλλογος αλλά να διατηρήσουμε το κινηματικό χαρακτήρα.
Πρότεινε την έκδοση εντύπου και οι τοπικές κινήσεις κατά των κεραιών να μετασχηματίζονται σε κινήσεις πολιτών για όλα τα τοπικά ζητήματα.
Κάποιος άλλος ανέφερε τη σύνοδο της ΚΕΔΚΕ την επόμενη εβδομάδα και το κατά πόσο μπορούμε να παρέμβουμε. Τότε ακούστηκε και το σλόγκαν «Ζήσε τη ζωή και όχι τη στιγμή».
Από τον Πειραιά ένας δημοτικός σύμβουλος πρότεινε να επιδιώξουμε διαπαραταξιακό συντονισμό στους Δήμους και να επιδιώξουμε την δημιουργία τοπικών κινημάτων. Βασικός μας στόχος να είναι η αλλαγή του νόμου του2006.
Από την Κυψέλη ειπώθηκε να κάνουμε καταγγελία μέσω ξένων οικολογικών οργανώσεων.
Μια κυρία από τον Χολαργό είπε ότι σχετική ημερίδα που διοργανώθηκε από το Δήμο δεν κατέληξε πουθενά. Πρότεινε η επιτροπή να βγάλει οδηγό διαδικασιών κατά των κεραιών και το Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης να βοηθήσει στη διάδοση της προσπάθειας και του ψηφίσματος, όπως επίσης να συμμετέχουμε στις 8 Δεκέμβρη στη συγκέντρωση για την κλιματική αλλαγή.
Από Φιλοπάππου, αναφέρθηκε ότι οι νομικές διαδικασίες είναι χρονοβόρες και η δημιουργία συλλόγου κρύβει παγίδες αφού δεν μπορεί να αναγνώριση την εξωθεσμική δράση. Συμφωνεί με το σύλλογο αρκεί να μην αποκοπεί από τα κινήματα και την άμεση δράση.
Ζητήθηκε όσοι έχουν ενημερώσεις από τοπικές κινήσεις να τις στέλνουν με e-mail στο site: http://www.antikeraia.gr/ ώστε να μοιραζόμαστε την ενημέρωση.
Κάποιος άλλος είπε ότι να συμπεριλάβουμε όλες τις βλαβερές ακτινοβολίες στις θεματικές μας. Εξέφρασε την οργή του για το βομβαρδισμό διαφημίσεων από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας που προτρέπουν να μιλάμε όλο περισσότερο στο κινητό χωρίς καμία αναφορά στους κινδύνους.
Από τα Σεπόλια, αναφέρθηκε ότι οι συναντήσεις του συντονιστικού μας έχουν δυναμική και οι τοπικές δράσεις τις ενισχύουν. Ο Δήμος της Αθήνας στη περίπτωση τους χρησιμοποίησε τη δικαιολογία ότι δεν έχουν τα κονδύλια για να ρίξουν τις παράνομες κεραίες και συνέχισε «οι εταιρίες είναι χορηγοί του Δήμου».
Ειπώθηκαν πολύ περισσότερα από αυτά που αναφέραμε, και από αρκετά περισσότερο κόσμο αλλά είναι δύσκολο να μεταφερθούν όλα, σε γενικές γραμμές η συνέλευση ήταν πετυχημένη με ενδιαφέρουσες ενημερώσεις από τις γειτονιές και πολύ όρεξη για συνέχεια.