Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων κατοίκων και συλλόγων του 4ου διαμερίσματος Αθήνας.
To mail μας:nikosth2004@yahoo.gr
Το ιστολόγιο του περιοδικού "Μήνυμα για όλους", κατοίκων στα Σεπόλια.
(To ποτάμι στο φόντο ΔΕΝ είναι ο Κηφισσός! Δυστυχώς! Θα μπορούσε όμως να ξαναγίνει έτσι!)

14/4/08

Αντιδρούν οι κάτοικοι του Θριασίου στη δημιουργία νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής

 
Οι κάτοικοι του Θριασίου έχουν συγκέντρωση την Τετάρτη 16/4 το απόγευμα έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ.


Στο χώρο της Χαλυβουργικής
(όσοι ταξιδεύουν για Πελοπόνησο σίγουρα την έχουν δει) σχεδιάζεται να δημιουργηθεί νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής. Η επιβάρυνση της ήδη πολύπαθης περιοχής αλλά και οι επιπτώσεις για όλη την Αττική θα είναι σοβαρές. Ήδη οι κάτοικοι των γύρω περιοχών έχουν ξεσηκωθεί και αντιστέκονται, συγκρότησαν επιτροπή αγώναόπου συμμετέχουν οι πάντες από Νομαρχία ως τοπικοί φορείς. Η συγκέντρωσή τους είχε μεγάλη επιτυχία, μαζεύτηκαν γύρω
στις 3000 άνθρωποι.
"Την απόφασή τους να προσφύγουν από κοινού στο ΣτΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσαν 10 δήμοι και κοινότητες της Δυτικής Αττικής και ο νομάρχης κ. Αριστείδης Αρκουδάρης προκειμένου να ματαιώσουν την κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας στην Ελευσίνα από τη Χαλυβουργική και τη ΔΕΗ.
Οι δήμαρχοι και η Νομαρχία Δυτικής Αττικής αποφάσισαν να κινητοποιηθούν άμεσα κατά της νέας μονάδας, καθώς εκφράζουν ανοικτά το φόβο και τις ανησυχίες τους για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος του Θριασίου Πεδίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής σε περίπτωση που η συγκεκριμένη κατασκευή υλοποιηθεί. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής, ο κ. Αρκουδάρης περιέγραψε ότι η νέα μονάδα «θα διπλασιάσει τους ρύπους στο Θριάσιο Πεδίο, αυξάνοντας κατά περίπου 2.000 τόνους το διοξείδιο του αζώτου, τη στιγμή που σήμερα από όλες τις βιομηχανίες της περιοχής η παραγωγή φθάνει τις 3.000».
Ο νομάρχης υποστηρίζει ότι «κανέναν δεν απασχολεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής» και ότι «μοναδικός γνώμονας είναι το μεγάλο κέρδος για την επιχείρηση ή για τη ΔΕΗ».
Εντυπωσιακό ήταν το στοιχείο που ανέφερε ο δήμαρχος Ελευσίνας, κ. Γιώργος Αμπατζόγλου: «Σύμφωνα με υπολογισμούς του Δήμου, η νέα μονάδα θα παράγει 2,5 φορές περισσότερα καυσαέρια από ό,τι συνολικά παράγουν οι 27 καμινάδες των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου και Ελευσίνας»."
(Πέμπτη, 21 Φεβρουάριος 2008 - Ελεύθερος Τύπος)


Η επιτροπή αγώνα ανακοινώνει τα εξής:
Πιάνει τόπο ο πάνδημος ξεσηκωμός του Θριασίου
Η εν κρυπτώ και παραβύστω έγκριση από το Δ.Σ της ΔΕΗ του Μνημονίου συνεργασίας με την ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ και μάλιστα την επομένη ημέρα της μεγάλης κινητοποίησης των πολιτών του Θριασίου αποτελεί ευτελή κίνηση εντυπωσιασμού, επίδειξης πυγμής και προδίδει πανικό.
Το Μνημόνιο δεν έχει κανένα πρακτικό αντίκρισμα αφού, όπως ομολογείται από το ίδιο το κείμενό του, αποσκοπεί « στην διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας»...
Έκθετη και μόνη η Διοίκηση της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας έχει μεταβληθεί σε εκπρόσωπο της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ, η οποία σιωπά επιμελώς . Προσφέρθηκε να φέρει σε πέρας την τελματωμένη από το 2006 περιβαλλοντοκτόνα επένδυση της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ, βάζει σε περιπέτειες την αξιοπιστία της και εισπράττει την γενική κατακραυγή .
Ιδού οι 12 λόγοι για του οποίους το μνημόνιο θα καταλήξει απλό κουρελόχαρτο και η ρυπογόνα και παράνομη επένδυση τελεί ήδη υπό δικαστική εμπλοκή και δεν θα γίνει :
Οι 2 άδειες παραγωγής έχουν προσβληθεί ενώπιον του ΣτΕ και η δικάσιμος ύστερα από αναβολή έχει προσδιοριστεί για τις 20/5/2009 .
Η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων προσβλήθηκε στις 20/3/2008 με Αίτηση Ακυρώσεως ενώπιον του ΣτΕ.
Η Μελέτη Υγρών Αποβλήτων απορρίφθηκε πρόσφατα από την Νομαρχία Δυτικής Αττικής .
Δεν προηγήθηκε η επιβαλλόμενη από τον νόμο Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (άρθρο 2 του ν. 3010/2002) του σχεδίου.
Η σαθρή Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν καλύπτει την δεύτερη τροποποιητική άδεια παραγωγής : δεν εξετάζονται οι επιπτώσεις από την πρόσθετη ισχύ 56 ΜW !
Δεν έχει προηγηθεί η λήψη σχετικής γνώμης του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας πριν την έκδοση της Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων όπως απαιτεί το άρθρο 77 παρ. 1 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.
Δεν έχει οριστικοποιηθεί ούτε η χάραξη του Αγωγού Τροφοδοσίας με Φυσικό Αέριο αφού η περιοχή από την οποία σχεδιάζεται να διέλθει τελεί υπό πολεοδόμηση . Τέτοια μελέτη δεν έχει υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες και απαιτείται ξεχωριστή περιβαλλοντική αδειοδότηση . Το Δημοτικό Συμβούλιο της Ελευσίνας έχει από τώρα προειδοποιήσει ότι θα παρεμποδίσει με κάθε τρόπο την τροφοδοσία της μονάδας.
Το  Δημ. Συμβούλιο της Ελευσίνας στις 5/2/2008 ενέκρινε ομόφωνα την Μελέτη Πολεοδόμησης της ευρύτερης περιοχής της Χαλυβουργικής η οποία καθορίζει ως χώρο πρασίνου τον χώρο που προορίζεται για την εγκατάσταση του Θερμοηλεκτρικού Σταθμού.
Το ΥΠΑΝ απαντώντας σε πιεστικά ερωτήματα της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ παραδέχτηκε ότι δεν βρίσκεται σε ισχύ η άδεια παραγωγής ενέργειας ισχύος 2Χ50 MVA που είχε δοθεί από το 1974 στην Χαλυβουργική.
Τόσο για την άδεια αυτή όσο για την άδεια των 880 ΜW δεν έχει κατατεθεί στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η σχετική αίτηση από το επενδυτικό σχήμα ΔΕΗ - ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ για την χορήγηση άδειας. Έχει δηλωθεί κατηγορηματικά ότι οι αυτοδιοικητικοί φορείς του Θριασίου θα προσβάλλουν κάθε διοικητική πράξη νέας αδειοδότησης του Θερμοηλεκτρικού από το Υπουργείο Ανάπτυξης .
Σύμφωνα με το Εθνικό Κτηματολόγιο ιδιοκτήτης του γηπέδου (μπαζωμένη έκταση) δεν είναι η Χαλυβουργική αλλά το Ελληνικό Δημόσιο ! Είναι προφανές ότι ακόμα και όλες τις άδειες να εξασφαλίσει το σχήμα ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ - ΔΕΗ δεν είναι δυνατόν να εκδοθεί καμία οικοδομική άδεια για την υλοποίηση του Θερμοηλεκτρικού Σταθμού διότι δεν είναι σύμφωνα με το Κτηματολόγιο κύρια της έκτασης !
Το σχέδιο δεν έχει εξασφαλίσει την παραμικρότερη κοινωνική συναίνεση , πυροδοτεί πάνδημες αντιδράσεις και λαϊκό ξεσηκωμό. θα έχει την ίδια τύχη με τα σχέδια γιγάντωσης του Διυλιστήριου της ΠΕΤΡΟΛΑ και της εγκατάστασης χωματερής επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων στο καταπράσινο Μελετάνι της Μάνδρας.
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ πληροφορεί υπεύθυνα τους πολίτες του Θριασίου ότι είναι ανυπόστατες κι αποτελούν άθλια προπαγάνδα οι φήμες και διαδόσεις των τελευταίων ημερών ότι δήθεν τα έργα τόσο στην ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ όσο και στην ΠΕΤΡΟΛΑ έχουν ξεκινήσει...
Ο σκοπός είναι προφανής: να δημιουργηθεί ηττοπάθεια και αμφιβολία στους πολίτες ώστε να καμφθούν οι κινητοποιήσεις.
Κανένα σχέδιο δεν έχει ξεκινήσει ούτε μπορεί να ξεκινήσει! Ακόμα κι αν δοθούν οι άδειες κανένα έργο δεν μπορεί να ξεκινήσει!
Προσκαλούνται οι πολίτες του Θριασίου να συμμετάσχουν μαζικά και αγωνιστικά στην επόμενη κινητοποίηση που θα γίνει στο κέντρο των αποφάσεων, στο ΥΠΕΧΩΔΕ , την προσεχή Τετάρτη 16 Απριλίου το απόγευμα.
Για να απαιτήσουμε δυναμικά την απόσυρση των σχεδίων :
ΓΙΓΑΝΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΛΑ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ - ΔΕΗ
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΜΕΛΕΤΑΝΙ ΤΗΣ ΜΑΝΔΡΑΣ
H συντονιστική γραμματεία



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...