Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων κατοίκων και συλλόγων του 4ου διαμερίσματος Αθήνας.
To mail μας:nikosth2004@yahoo.gr
Το ιστολόγιο του περιοδικού "Μήνυμα για όλους", κατοίκων στα Σεπόλια.
(To ποτάμι στο φόντο ΔΕΝ είναι ο Κηφισσός! Δυστυχώς! Θα μπορούσε όμως να ξαναγίνει έτσι!)

9/1/10

Συμπάρασταση στους εργαζόμενους της ΕLITE


Μέλη της συντακτικής ομάδας του "Μηνύματος" βρέθηκαν χθες στο εργοστάσιο της ELITE, όπου οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κατάληψη.

Απλήρωτοι από το Νοέμβρη και με το φόβο του «λουκέτου» βρίσκονται οι 250 εργαζόμενοι της γνωστής υποδηματοποιίας που εδρεύει στον Κολωνό. Την Πέμπτη 10 Δεκέμβρη η εργοδοσία ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική θέση, ότι οι τράπεζες δεν την χρηματοδοτούν και ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, αφήνοντας κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό.

Μετά από γενική συνέλευση οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας και κατάληψη του εργοστασίου προκειμένου να το περιφρουρήσουν από ενδεχόμενη αφαίρεση των μηχανημάτων, ενώ τη Δευτέρα 14 Δεκέμβρη πραγματοποίησαν πορεία από το εργοστάσιο και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας όπου ήταν προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση.

Στη συνάντηση ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης δεν έδωσε την παραμικρή απάντηση στο αίτημα των εργαζομένων για έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις άμεσες οικονομικές τους ανάγκες, ενώ η εργοδοσία ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε επιδότηση έξι εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης. Μιας επιχείρησης που αποτελεί μια από τις δύο μεγαλύτερες υποδηματοποιίες της χώρας, έχει τζίρο 30 εκατομμυρίων ευρώ και αύξηση παραγγελιών κατά 20% ενόψει της θερινής σεζόν και είχε διπλασιάσει τους τελευταίους μήνες τη παραγωγή εντείνοντας τη δουλειά των εργαζομένων.

Μετά από αναμονή κάποιων εβδομάδων, όπου υποτίθεται ότι θα γινόταν κάποιες κινήσεις για στήριξη της επιχείρησης από τις τράπεζες, ο εργοδότης ανακοίνωσε ότι κλείνει οριστικά και πως δεν έχει να πληρώσει στους εργαζόμενους αυτά που τους χρωστάει. Μεγάλο μέρος των εργαζόμενων είναι πολλά χρόνια στην επιχείρηση και αρκετοί θέλουν δύο με τρία χρόνια για να βγουν στη σύνταξη. Από χθες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη του εργοστάσιου και περιμένουν την επόμενη συνάντηση στο υπουργείο, στις 13 του Γενάρη, για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Από τις πρώτες μέρες που ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι, μέλη της συντακτικής μας ομάδας βρέθηκαν κοντά τους και εκδήλωσαν τη συμπαράστασή τους. Χθες μετά τις νέες εξελίξεις ξαναπήγαν και συζήτησαν μαζί τους. Μια εργαζόμενη είπε ότι δεν περίμεναν μια τέτοια εξέλιξη γιατί έβλεπαν τη παραγωγή να διπλασιάζεται και οι παραγγελίες να αυξάνουν, από την άλλη όμως η εργοδοσία απέλυσε εργαζόμενους που είχαν μικρό χρονικό διάστημα στη δουλειά και δικαιούταν μικρές αποζημιώσεις. Επίσης ένα άλλο ζήτημα που προέκυψε από τις κουβέντες των εργαζόμενων είναι οι ευρύτερες επιπτώσεις του κλεισίματος του εργοστασίου. Υπολογίζουν ότι και άλλες μικρότερες επιχειρήσεις που δούλευαν γύρω από το εργοστάσιο (προμηθευτές, μικρές βιοτεχνίες κ.λπ.) θα αναγκαστούν να κλείσουν λόγω των χρεών που τους αφήνει αλλά και γιατί τα προϊόντα τους προοριζόταν αποκλειστικά ή κυρίως για την ELITE. Μιλάνε για κοντά 2.500 εργαζόμενους στο σύνολο που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά.

Το συμπέρασμα που βγαίνει ακούγοντάς τους είναι ότι η εργοδοσία αποφάσισε να αλλάξει «αντικείμενο», να κλείσει δηλαδή τη παραγωγή και να ασχοληθεί με το εμπόριο, μιας και τα τελευταία δύο χρόνια ανοίχτηκαν καταστήματα με το όνομα της ΕLITE όπου εμπορεύονται προϊόντα (παπούτσια) εισαγωγής. Και όλα αυτά εν μέσω της κρίσης την οποία επικαλείται για το κλείσιμο του εργοστασίου.

Αυτό που ζητούν οι εργαζόμενοι σε αυτή τη φάση είναι η διασφάλιση της δουλειάς τους πρωτ' απ' όλα, να πάρουν τα δεδουλευμένα τους, τις αποζημιώσεις τους και να εξασφαλιστούν όσοι είναι κοντά στη σύνταξη.

Αμέσως μετά την επίσκεψη συζητήσαμε, στο «Μήνυμα», τις πρώτες ενέργειες αλληλεγγύης και ενημέρωσης στη γειτονιά. Υπήρξαν αρκετές σκέψεις, από την έκδοση αφίσας που θα κολληθεί στην ευρύτερη περιοχή του Κολωνού, την έκδοση κειμένου συμπαράστασης που επίσης θα μοιραστεί, ώς το κάλεσμα σε επιτροπές και φορείς που κινητοποιούνται στη περιοχή για τη δημιουργία Επιτροπής Συμπαράστασης, συζητήθηκε ακόμη και το ενδεχόμενο διενέργειας συζήτησης στη γειτονιά.

Η υποδοχή των εργαζόμενων στα μέλη μας ήταν θερμή, οι κουβέντες φιλικές και φάνηκε ξεκάθαρα το πόσο ανάγκη έχουν την αλληλεγγύη και συμπαράσταση.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...