Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων κατοίκων και συλλόγων του 4ου διαμερίσματος Αθήνας.
To mail μας:nikosth2004@yahoo.gr
Το ιστολόγιο του περιοδικού "Μήνυμα για όλους", κατοίκων στα Σεπόλια.
(To ποτάμι στο φόντο ΔΕΝ είναι ο Κηφισσός! Δυστυχώς! Θα μπορούσε όμως να ξαναγίνει έτσι!)

24/8/08

Μακριά τα παιδιά από τα κινητά

Αυστηρή προειδοποίηση από διευθυντή Αντικαρκινικού Κέντρου των ΗΠΑ για δημιουργία νεοπλασιών


Ο διευθυντής ενός αναγνωρισμένου, διεθνώς, Αντικαρκινικού Ερευνητικού Κέντρου εξέδωσε προσφάτως σαφή προειδοποίηση προς τους εργαζομένους και τα στελέχη: Περιορίστε τη χρήση κινητών τηλεφώνων ως μέτρο προφύλαξης κατά του καρκίνου. Η παραπάνω οδηγία από τον Ronald B. Herberman, διευθυντή του Αντικαρκινικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, «αντικρούει» κάποιες μελέτες από τις οποίες δεν συνάγεται σχέση μεταξύ νεοπλασιών και χρήσης κινητού τηλεφώνου, ενώ έρχεται σε αντίθεση και με τη δημόσια καθησυχαστική τοποθέτηση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (Food and Drug Administration, FDA).


O Herberman εστιάζει τους φόβους του σε στοιχεία που δεν έχουν δημοσιευθεί, τονίζοντας ότι επειδή χρειάζεται ακόμα χρόνος για να αποφανθούν με σιγουριά οι επιστήμονες, πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα, ιδιαιτέρως για τα παιδιά που κάνουν χρήση κινητού τηλεφώνου.


Ισως είναι αργά


«Στην πραγματικότητα, στην καρδιά της ανησυχίας μου είναι ότι δεν πρέπει να περιμένουμε για την έκδοση μιας οριστικής μελέτης, γιατί τότε ίσως είναι αργά», είπε ο ίδιος.


Η συμβουλή του Herberman, με τη βαρύτητα που προσδίδει το αξίωμά του, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει προβληματισμό μεταξύ των χρηστών κινητών τηλεφώνων και βεβαίως των γονέων.


Σε σχετικό μνημόνιο που κοινοποίησε σε περίπου 3.000 στελέχη και εργαζομένους του Αντικαρκινικού Κέντρου επισημαίνει ότι τα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα μόνο κατ’ εξαίρεση.


Ασύρματη επικοινωνία


Αλλά και οι ενήλικες πρέπει να κρατούν το τηλέφωνο μακριά από το κεφάλι, χρησιμοποιώντας το εξάρτημα ασύρματης επικοινωνίας με τη συσκευή (bluetooth), λέει. Προειδοποιεί, μάλιστα, να μην χρησιμοποιούνται κινητά τηλέφωνα σε δημόσιους χώρους, όπως σε λεωφορεία, επειδή έτσι εκτίθενται και άλλα άτομα στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία...


Το βασικό ζήτημα που απασχολεί τους επιστήμονες είναι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.


Μια μεγάλη πανεπιστημιακή μελέτη του 2008 εξέτασε εννέα έρευνες που αφορούσαν χιλιάδες ασθενείς με νεοπλασίες του εγκεφάλου, η οποία καταλήγει: «Δεν διαπιστώσαμε συνολικά αυξημένο κίνδυνο για νεοπλασίες στον εγκέφαλο μεταξύ χρηστών κινητών τηλεφώνων. Ετσι, ο κίνδυνος εκδήλωσης νεοπλασιών, ύστερα από μακροχρόνια χρήση κινητού τηλεφώνου, μένει να επιβεβαιωθεί ή όχι σε μελλοντικές μελέτες».


Ανάλογες μελέτες, πέρυσι, στη Γαλλία και στη Νορβηγία κατέληξαν στα ίδια συμπεράσματα.


Από την άλλη, ο Herberman αναφέρει έναν συνεχώς αυξανόμενο όγκο επιστημονικής βιβλιογραφίας που συνδέει μακροχρόνια χρήση κινητών τηλεφώνων με αρνητικές επιδράσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου.


Ρώσικη ρουλέτα


Ιθύνων νους πίσω από το προαναφερθέν μνημόνιο είναι η Devra Lee Davis, διευθύντρια του Πανεπιστημιακού Κέντρου για την Περιβαλλοντική Ογκολογία. «Το ερώτημα είναι κατά πόσον επιθυμείτε να παίξετε ρώσικη ρουλέτα με την υγεία σας», είπε η ίδια με το επιχείρημα «δεν γνωρίζω κατά πόσον τα κινητά τηλέφωνα είναι επικίνδυνα, αλλά δεν ξέρω κατά πόσον αυτά είναι ασφαλή».


Ο Herberman και η Davis υπενθυμίζουν ένα μεγάλο εν εξελίξει ερευνητικό πρόγραμμα, γνωστό ως Interphone, με τη συμμετοχή επιστημόνων από 13 χώρες – κυρίως στην Ευρώπη.


«Εάν ένα άτομο αισθάνεται ότι πρέπει να λάβει προφυλάξεις από τα κινητά τηλέφωνα, τότε να το κάνει χωρίς άλλες εξηγήσεις», συμπληρώνει ο Dan Catena, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, «έστω και εάν δεν υπάρχουν απολύτως τεκμηριωμένα αποδεικτικά στοιχεία που συνδέουν τα κινητά τηλέφωνα με τον καρκίνο, ανεξαρτήτως αν αυτά είναι νεοπλασίες στον εγκέφαλο ή άλλες μορφές του».


The Associated Press-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 24/08/2008



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...