Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων κατοίκων και συλλόγων του 4ου διαμερίσματος Αθήνας.
To mail μας:nikosth2004@yahoo.gr
Το ιστολόγιο του περιοδικού "Μήνυμα για όλους", κατοίκων στα Σεπόλια.
(To ποτάμι στο φόντο ΔΕΝ είναι ο Κηφισσός! Δυστυχώς! Θα μπορούσε όμως να ξαναγίνει έτσι!)

20/10/08

Δυναμικό κίνημα κατοίκων στου Γκύζη έριξε 5 κεραίες

Πέντε κεραίες κάτω με το καλημέρα σας...


Μια ξεχωριστή Κυριακή για του Γκύζη ήταν η χτεσινή, μιας και για πρώτη φορά έκανε την εμφάνισή του ένα μαζικό και δυναμικό κίνημα κατοίκων. Βέβαια, για να μην αδικήσω κανέναν, ήδη κάποιο κάτοικοι έχουν κινητοποιηθεί εδώ και καιρό για την εγκατάλειψη από το Δήμο Αθηναίων του πάρκου της Ευελπίδων.


Χτες Κυριακή, λοιπόν, έγινε η δεύτερη συνέλευση κατοίκων του Γκύζη για το θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, που έχουν πνίξει τη γειτονιά, λόγω του ότι βρίσκεται και σε ύψωμα. Η συνέλευση ήταν μαζικότατη με σχεδόν 300 άτομα όλων των ηλικιών, από παιδιά μέχρι παππούδες, και με εξαιρετικά μαχητικό πνεύμα. Στις 12 το μεσημέρι ήδη παιδιά της επιτροπής μοίραζαν κείμενα στον κόσμο που ερχόταν στις μπασκέτες, ενώ αισθητή έκαναν την παρουσία τους και φίλοι και φίλες των κινημάτων πόλης, από άλλες γειτονιές που έχουν δώσει αγώνες κατά των κεραιών, όπως το Παγκράτι και ο Ν. Κόσμος, τα Εξάρχεια και τα Πετράλωνα. Κάποιοι πολίτες είχε έρθει και από Κυψέλη, γιατί ανησυχούν για την ανεξέλεγκτη παρουσία κεραιών στην πυκνοδομημένη γειτονιά τους και ήθελαν να δουν τι θα κάνουν οι Γκυζιώτες.


Με την ευκαιρία της συνέλευση στις μπασκέτες, μάθαμε και το παράδοξο ότι ενώ όλη η περιοχή ανήκει στο 7ο διαμέρισμα του δήμου Αθηναίων, το παρκάκι ανήκει στο 6ο, γιατί επειδή στο έκτο δεν υπάρχουν καθόλου ελεύθεροι, πράσινοι χώροι, ο δήμος προσπαθεί πλασματικά να παρουσιάσει ότι δήθεν υπάρχει πράσινο. Απάτη δηλαδή.

Στη συνέλευση, εκτός από τον κόσμο της γειτονιάς, ήταν και δύο δημοτικοί σύμβουλοι, ο ένας του Σκανδαλίδη που μίλησε και μία από την Ανοιχτή Πόλη, ενώ ήταν και δύο διαμερισματικοί σύμβουλοι της Ανοιχτής Πόλης, από το 7ο και το 2ο διαμέρισμα, καθώς και άτομα από την Παναττική πρωτοβουλία κατά των κεραιών και της ακτινοβολίας.


Δεν μπαίνω στα διάφορα επιστημονικά που ακούστηκαν, απλώς αναφέρω ότι δόθηκε έμφαση στο γεγονός ότι
η Ελλάδα έχει επιτρεπόμενο όριο τα 33volt/meter τη στιγμή που η Ιταλία έχει το 6, η Ελβετία το 4, το Βέλγιο το 0,6 και στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας έχουν το 0,2! Ακόμα και η Βουλγαρία ή η Αίγυπτος έχουν μικρότερα όρια από την Ελλάδα.


Πολύ περισσότερο που η συνέλευση είχε σαν πρώτο θέμα μια πολυκατοικία που βρισκόταν 100 μέτρα πιο πάνω και στην ταράτσα της οποίας υπάρχουν 4(!) κεραίες, γεγονός που κάνει το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, πολλαπλάσιο του επιτρεπόμενου και άρα πιο επικίνδυνο. Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτή η πολυκατοικία είναι παράνομη μιας και είχε σηκώσει 2 ορόφους πάνω από το επιτρεπόμενο και την είχε σταματήσει η πολεοδομία. Μιλάμε δηλαδή για παράνομες κεραίες πάνω σε μια παράνομη πολυκατοικία! Από αυτό αντιλαμβανόμαστε και την "ποιότητα" των ανθρώπων που βάζουν κεραίες στις ταράτσες τους για να κονομάνε εις βάρος της υγείας των γειτόνων τους.

Στη συνέλευση έγινε και εκτενής αναφορά στον
Κακλαμάνη και γιατί κάποτε ως αντιπολίτευση το 2000 είχε δηλώσει σε δικαστήριο με την ιδιότητα του Ογκολόγου ότι οι κεραίες βλάπτουν, ενώ τώρα ως κυβέρνηση και παρ’ ότι καλέστηκε προσωπικά (οι κάτοικοι τον είχαν δει πριν λίγες μέρες στο πάρκο της Ευελπίδων που γίνονταν εργασίες, πάντα μπροστά στις κάμερες), φυσικά δεν εμφανίστηκε ούτε αυτός, ούτε κανένας άλλος από τη δημοτική αρχή. Η συζήτηση στην συνέλευση πάντως δεν κράτησε πολύ μιας και ο κόσμος δεν κρατιόταν. Σηκώθηκαν κάποια στιγμή όλοι και όλες και ανέβηκαν μπροστά στην πολυκατοικία της οδού Κυπριανού όπου ο «κύριος» Γούμενος τα κονομάει από τέσσερις κεραίες. Σύντομα η είσοδος της πολυκατοικίας έπεσε και ο κόσμος ανέβηκε πάνω όπου και περιποιήθηκε τις κεραίες. Ο υπόλοιπος κόσμος κάτω είχε στριμωχτεί στα σκαλιά για να εμποδίσει τους 3-4 αστυνομικούς να ανέβουν προς τα πάνω, αν και απ' ό,τι φάνηκε δεν ήταν και αυτοί πολύ διατεθειμένοι να κάνουν κάτι, παρ' ότι ό,τι γινόταν μπροστά στα μάτια τους ήταν παράνομο.

Έτσι, με μεγάλο ενθουσιασμό, χειροκροτήματα και συνθήματα έγινε η υποδοχή της είδησης ότι οι κεραίες δεν λειτουργούν πια. "Του Γούμενου η κεραία ήταν η αρχή, να πέσουν οι κεραίες σ' ολόκληρη τη γη". "Αυτοί τα κονομάνε και γύρω τους ψοφάνε", «ό,τι δεν βγαίνει, κατεβαίνει», «καρκίνος και κεραία πηγαίνουνε παρέα» και άλλα...
Στη συνέχεια
ο κόσμος έφυγε με πορεία για δεύτερη κεραία στην οδό Βαρβάκη 73 όπου την κεραία έχει ο "κύριος" Λάβδας. Φτάνοντας έξω από την πολυκατοικία κάποιοι έγραψαν με σπρέυ, ενώ άλλοι στριμώχτηκαν μπροστα στην είσοδο της διπλανής πολυκατοικίας, από όπου καμία 15αριά άτομα ανέβηκαν στην ταράτσα, πήδηξαν δίπλα και έκοψαν και αυτή την κεραία, που σημειωτέων βρίσκεται σε κτίριο πολύ χαμηλότερο από τα γύρω, με αποτέλεσμα η ακτινοβολία της να χτυπάει ευθεία τα γύρω σπίτια. Κάτοικοι από τις γύρω πολυκατοικίες είχαν βγει στα μπαλκόνια και φώναζαν κι αυτοί " να φύγει η κεραία" και ο κόσμος και κάτω και στην ταράτσα φώναζε επίσης συνθήματα όπως "τελεία και παύλα - έφυγε του Λάβδα". 



Η πορεία συνεχίστηκε με δυναμισμό στα στενά του Γκύζη, μέχρι την πλατεία, όπου έγινε έντονος διάλογος με ιδιοκτήτη πολυκατοικίας, που κάποιος νοικάρης του έχει βάλει μάλλον μια μικρή κεραία.

Η επόμενη συνάντηση είναι του Συντονιστικού την Τετάρτη 29 Οκτώβρη Στην πλατεία του Γκύζη, στις κούνιες, για να φτιαχτούν ομάδες εργασίας.

Το θέμα των κεραιών του Γκύζη θα μπεί και σήμερα, Δευτέρα 20 Οκτώβρη, στο
Δημοτικό συμβούλιο σε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση.
















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...