Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων κατοίκων και συλλόγων του 4ου διαμερίσματος Αθήνας.
To mail μας:nikosth2004@yahoo.gr
Το ιστολόγιο του περιοδικού "Μήνυμα για όλους", κατοίκων στα Σεπόλια.
(To ποτάμι στο φόντο ΔΕΝ είναι ο Κηφισσός! Δυστυχώς! Θα μπορούσε όμως να ξαναγίνει έτσι!)

8/7/08

Διαδύκτιο και ...προσωπικά δεδομένα!

Αναδημοσίευση από την Ελευθεροτυπία (με την ελπίδα να μη με πάνε μέσα για ...κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων!)


GOOGLE ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ 100 ΕΚΑΤ. ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΜΕ


«Φακελώνουν» όλο το YouTube


Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ


Προσωπικά δεδομένα περισσότερων των 100 εκατομμυρίων επισκεπτών του ιστότοπου YouTube θα υποχρεωθεί να παραδώσει σε μέγαλο αμερικανικό όμιλο μέσων μαζικής ενημέρωσης ο γίγαντας των δικτυακών μηχανών αναζήτησης Google, προκειμένου να στοιχειοθετηθεί αγωγή του ομίλου κατά της Google, για παραβιάσεις δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.












Η απόφαση δικαστή της Νέας Υόρκης πλήττει βαρύτατα όμως το ιδιωτικό απόρρητο, όπως ήδη άρχισαν να διαμαρτύρονται οργανώσεις προστασίας των πολιτικών ελευθεριών, ενώ ο όμιλος Viacom μπορεί τελικά να εξασφαλίσει πρόσβαση σε δεδομένα εκατομμυρίων ανθρώπων από ολόκληρο τον κόσμο, κάτι που δεν κατάφερε να κάνει η αμερικανική κυβέρνηση αν και το επιδίωξε.

Στα στοιχεία που θα παραδοθούν περιλαμβάνονται ηλεκτρονικές διευθύνσεις, λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και η ιστορία καθενός από τα βίντεο που αναπαρήχθησαν στον ιστότοπο YouTube, από το 2005 που ξεκίνησε η λειτουργία του, ώστε οι ειδικοί της Viacom να καταλήξουν σε συμπεράσματα για τις συνήθειες εκατομμυρίων ανθρώπων από ολόκληρο τον κόσμο.

Η απόφαση αυτή είναι ουσιαστικά η τελευταία εξέλιξη σε μια μακρά δικαστική διαμάχη μεταξύ των εταιρειών Google και Viacom (που είναι ιδιοκτήτρια μεταξύ άλλων των MTV και Nickelodeon).










Ο όμιλος Viacom κατηγορεί την Google ότι μέσω του YouTube ενθαρρύνει τις παραβιάσεις δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας όσον αφορά την αναπαραγωγή βίντεο. Ο δικαστής Λούις Στάντον, έκρινε ότι για την ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων αγωγή της η Viacom είναι ανάγκη να έχει στη διάθεσή της αναλυτικά δεδομένα για τους επισκέπτες του YouTube, ώστε να μπορέσει να στοιχειοθετήσει την υπόθεση.

Κι ενώ ουσιαστικά η συγκέντρωση πληροφοριών για το ποιος παρακολούθησε τα βίντεο με τα απειλούμενα πάντα ή τα γελαστά μωρά μπορεί να είναι φαινομενικά ανώδυνη, οργανώσεις και πρωτοβουλίες πολιτών θεωρούν ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα «κακό προηγούμενο» σε βάρος του ιδιωτικού απορρήτου ανθρώπων που κάνουν χρήση του Διαδικτύου, ενώ μπορεί πλέον εταιρείες να χρησιμοποιούν τις αγωγές ως μέσο για την εξασφάλιση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.










Το 2006, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ζητήσει από την Google να αποκαλύψει πληροφορίες για εκατομμύρια χρήστες του στο πλαίσιο έρευνας για παράνομες δραστηριότητες στο Δίκτυο, αλλά η εταιρεία αμφισβήτησε και τελικά πέτυχε να μη δώσει το δικαίωμα πρόσβασης σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα πολιτών. (Πηγή: The Guardian, Financial Times)





ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/07/2008
Για την αντιγραφή, Δημήτρης Ν.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...