Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων κατοίκων και συλλόγων του 4ου διαμερίσματος Αθήνας.
To mail μας:nikosth2004@yahoo.gr
Το ιστολόγιο του περιοδικού "Μήνυμα για όλους", κατοίκων στα Σεπόλια.
(To ποτάμι στο φόντο ΔΕΝ είναι ο Κηφισσός! Δυστυχώς! Θα μπορούσε όμως να ξαναγίνει έτσι!)

14/10/07

Εξελίξεις στο θέμα του Προαστιακού

 

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είχαμε σοβαρές εξελίξεις γύρω από το θέμα του προαστιακού. Εξελίξεις που απο τη μιά έδειξαν την αδιαλλαξία του κράτους, αλλά και του δήμου, απέναντι στους κατοίκους που διεκδικούν μια καλύτερη ζωή στις γειτονιές τους. Από την άλλη όμως φάνηκε ότι και οι κάτοικοι δεν πτοούνται όσο και να προσπαθούν να τους τρομοκρατήσουν.

Δυστυχώς οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν με άσχημο τρόπο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο με τρία σοβαρά και παρά λίγο θανατηφόρα ατυχήματα. Τα δύο ήταν με πεζούς στο Κεραμεικό και στους Αγ. Αναργύρους και το άλλο η σύγκρουση των δύο τρένων (ΟΣΕ και προαστιακού) στα Σεπόλια. Τα ατυχήματα αυτά αποδεικνύουν ακριβώς την αδιαφορία του κράτους για τους πολίτες του και την προχειρότητα με την οποία γίνονται τα "μεγάλα" έργα, χωρίς καμιά μέριμνα για την ασφάλεια των περαστικών, των χρηστών των τρένων καθώς και των εργαζομένων σε αυτά.

Διάφοροι κρατικοί παράγοντες και παπαγαλάκια των ΜΜΕ προσπάθησαν να ρίξουν την ευθύνη για τα ατυχήματα στους κατοίκους που δήθεν καθυστερούν το έργο με τις αντιδράσεις τους! Έχουν το θράσος να το αναφέρουν και στη ‘νέα' περιβαλλοντική μελέτη, που υποχρεώθηκαν να υποβάλουν μετά την επιμονή των κατοίκων και τη δικαίωσή τους απο το ΣτΕ. Λες και δεν είναι οι κάτοικοι αυτοί που προειδοποιούσαν τόσα χρόνια για αυτά και δεν κατάγγελναν ανάμεσα στα άλλα την ανυπαρξία ασφαλών διαβάσεων.

Μιλούν για νομιμότητα τη στιγμή που οι ίδιοι την καταστρατηγούν μη εφαρμώζοντας την απόφαση του ΣτΕ, προσπαθώντας να τη παρακάμψουν με νέα και με τις πλάτες του κρατικού μηχανισμού. Ένας κρατικός μηχανισμός που έστειλε τα ΜΑΤ να χτυπήσουν τους κατοίκους του Κεραμεικού γιατί διαμαρτύρονταν για το σοβαρό τραυματισμό της γειτόνισσάς τους και κάλυψε τους "αγανακτησμένους" τραμπούκους που με σίδερα χτύπησαν τους ίδιους κατοίκους την επόμενη μέρα, στέλνοντας κάποιους σοβαρά τραυματισμένους στα νοσοκομεία.

Η αστυνομία αντί να συλλάβει τους εντοπισμένους εγκληματίες ήθελε να συλλάβει τους τραυματίες, κάτι που δεν έγινε χάρη στην αντίδραση των κατοίκων.

Η δε νέα μελέτη έρχετε για άλλη μια φορά να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Χρησιμοποιεί τα ίδια επιχειρήματα, που καταρήφτηκαν από τους κατοίκους, το ΣτΕ και τη πραγματικότητα, για να δικαιολογήσει τη μη πλήρη υπογειοποίηση των γραμμών. Έχουμε ξαναγράψει γι'αυτά σε προηγούμενα φύλλα του "Μηνύματος" και δε χρειάζεται προς το παρών να αναφερθούμε πάλι.

Η ουσία είναι, έχοντας σαν πρώτη επιτυχία μας τα 1850 μέτρα υπογειοποίησης, να συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα.Την ποιότητα της ζωής μας, την ίδια τη ζωή μας, δεν θα την εξασφαλίσει το κράτος, ούτε των "εκσυγχρονιστών" ούτε των "μεταρρυθμιστών", μη ξεχνάμε άλλωστε και την Πελοποννησο. Μόνο με τη δική μας αυτοοργάνωση και τον αγώνα μας, όπως έχει αποδειχτεί πολλές φορές, θα πετύχουμε. Οι άλλοι το μόνο για το οποίο νοιάζονται είναι πως θα εξασφαλίσουν τα κέρδη των αφεντικών τους.

Έτσι οι διάφορες συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται γύρω απ'αυτό το ζήτημα στο 3ο και 4ο Διαμέρισμα της Αθήνας αποφασίζουν απο κοινού τις από εδώ και πέρα κινήσεις τους. Πέρα απο τις παραστάσεις σε νομαρχίες και αλλού μας καλούν να συμμετέχουμε ενεργά στις συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις που προγραμματίζονται. Η πρώτη από αυτές θα γίνει τη Δευτέρα 29/10 γύρω από τους σταθμούς με τη μορφή διαφόρων δραστηριοτήτων (μουσική, ζωγραφική κ.λπ.). Να είμαστε όλοι εκεί γιατί αύριο μπορεί να τραυματιστεί σοβαρά ένας δικός μας άνθρωπος, γιατί η έλλειψη ελεύθερων χώρων και το «πνίξιμο» της γειτονιάς μας μάς αφορά όλους και όχι μόνο όσους ζουν γύρω από τις γραμμές.



Νέζης Δημήτρης



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...