Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων κατοίκων και συλλόγων του 4ου διαμερίσματος Αθήνας.
To mail μας:nikosth2004@yahoo.gr
Το ιστολόγιο του περιοδικού "Μήνυμα για όλους", κατοίκων στα Σεπόλια.
(To ποτάμι στο φόντο ΔΕΝ είναι ο Κηφισσός! Δυστυχώς! Θα μπορούσε όμως να ξαναγίνει έτσι!)

30/12/07

Να φύγουν οι κάμερες από τις πλατείες


Με αφορμή τις καταγγελίες εργαζομένων σ' αυτό το κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας έχουμε μια σημαντική απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που αξίζει να εκμεταλευτούμε θετικά.

Νέο πλήγμα για τις κάμερες που προσβάλλουν την ιδιωτική ζωή των πολιτών αποτελούν σειρά αποφάσεων της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ), με τις οποίες διατάσσεται η άμεση απομάκρυνσή τους από συγκεκριμένους χώρους ξενοδοχείων και από πλατεία, που αποτελεί χώρο αναψυχής των κατοίκων.


Στις αποφάσεις της ΑΠΠΔ διαπιστώνονται πολλές παρανομίες στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, γιατί οι κάμερες παρακολουθούν και εξωτερικούς χώρους όπου περνούν ανυποψίαστοι πολίτες έξω από τα ξενοδοχεία, αλλά και εσωτερικούς χώρους (διαδρόμους, πισίνες, γυμναστήρια, κ.λπ.), με τρόπο που προσβάλλουν την ιδιωτικότητα των πελατών, αφού π.χ. ελέγχεται ποια πρόσωπα εισέρχονται στο δωμάτιό τους, ενώ ταυτόχρονα θίγονται και οι εργαζόμενοι στον ίδιο χώρο. Παράλληλα, σε αρκετές περιπτώσεις, διαπιστώθηκε ότι οι κάμερες λειτουργούν χωρίς να υπάρχει κανένας κανονισμός για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, ενώ εντελώς ανεπαρκής είναι και η προειδοποίηση των πελατών και των εργαζομένων για την παρακολούθηση των χώρων.


Ενδεικτικό της επιπολαιότητας και προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις το υλικό βιντεοσκόπησης έχει τοποθετηθεί στο τηλεφωνικό κέντρο και παρακολουθείται από τηλεφωνήτριες (!) και όχι από εξειδικευμένους υπαλλήλους σε θέματα ασφαλείας. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η χρήση του υλικού αυτού μπορεί να μην αφορά σε τελική ανάλυση την ασφάλεια (ή μόνο αυτήν), αλλά και την παρακολούθηση της απόδοσης, της προσέλευσης κ.λπ. των εργαζομένων, που συνήθως είναι και οι καταγγέλλοντες, αφού αισθάνονται ότι βρίσκονται υπό συνεχή ψυχολογική πίεση παρακολουθούμενοι.


Τι συμβαίνει στο Athenaeum Intercontinental Athens
Υστερα από καταγγελία των εργαζομένων στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental Athens (Αθήναιον Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις ΑΕ), η ΑΠΠΔ υπό τον πρόεδρό της Δ. Γουργουράκη (τελεί υπό παραίτηση λόγω των παράνομων παρακολουθήσεων διαδηλωτών με κυβερνητική εντολή) διέταξε να απομακρυνθούν ή και να αλλάξουν θέση πολλές κάμερες που κατέγραφαν εικόνες από εξωτερικούς χώρους περιμετρικά του ξενοδοχείου, από διαδρόμους και εισόδους δωματίων (ακόμα και από την προεδρική σουίτα), την πισίνα, το γυμναστήριο. Κατά την ΑΠΠΔ ο τρόπος τοποθέτησης των καμερών και η παρακολούθηση έθιγαν την ιδιωτικότητα πελατών και εργαζομένων, χωρίς να τηρούνται όπως πρέπει οι προδιαγραφές προστασίας των προσωπικών δεδομένων, αφού υπήρχε ελλιπής ενημέρωση των ενδιαφερομένων, δεν εξασφαλίζονταν επαρκώς τα δικαιώματά τους για πρόσβαση στα στοιχεία αυτά και για προβολή αντιρρήσεων, ενώ η αποθήκευσή τους γινόταν για έναν ολόκληρο μήνα, χωρίς σχετική άδεια, τη στιγμή που δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τις 3 μέρες.


Η πρώτη παράβαση αφορούσε το γεγονός ότι πολλές εξωτερικές κάμερες είχαν εικόνα από χώρους εκτός ξενοδοχείου, από πρόσωπα και οχήματα στους περιφερειακούς δρόμους (Λ. Συγγρού, Λαγουμτζή, κ.λπ.) και πεζοδρόμια, ενώ μία κάμερα ήταν περιστρεφόμενη με δυνατότητα εστίασης - zoom, επιτρέποντας έτσι την καταγραφή χαρακτηριστικών προσώπου, πινακίδων κυκλοφορίας, ακόμα και προσώπων εντός κινουμένων οχημάτων.


Κρίνοντας αβάσιμους τους ισχυρισμούς των υπευθύνων του ξενοδοχείου για τη νομιμότητα του συστήματος, η ΑΠΠΔ έκρινε ότι η δυνατότητα λήψης από εξωτερική κάμερα εικόνας πέρα από τον χώρο εισόδου και το πάρκινγκ του ξενοδοχείου παραβιάζει τις οδηγίες που έχει δώσει η Αρχή από το 2000.


Γι' αυτό και διατάχθηκε η αλλαγή θέσης και επανατοποθέτησή τους, ώστε να μην υπάρχει εικόνα από τους διερχόμενους πολίτες και τα οχήματα. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι δύο από τις οθόνες παρακολούθησης βρίσκονταν στο τηλεφωνικό κέντρο και παρακολουθούνταν από τηλεφωνήτριες αντί του υπευθύνου ασφαλείας.


Κρίνοντας ότι θίγεται η ιδιωτικότητα πελατών, εργαζομένων και τρίτων προσώπων, η ΑΠΠΔ δέχτηκε ότι δεν δικαιολογείται η εγκατάσταση πολλών καμερών στους διαδρόμους και στους ανελκυστήρες, γιατί η λήψη εικόνων από εισόδους δωματίων παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας. Αντίστοιχη αφαίρεση καμερών διατάχθηκε από διαδρόμους και άλλων ξενοδοχείων, αλλά και από πλατεία σε βόρειο προάστιο, γιατί η τοποθέτησή τους με σκοπό να αποφευχθούν βανδαλισμοί σε μικρής αξίας περιουσιακά στοιχεία (παγκάκια, βρύσες, πέργκολα) προσβάλλει αδικαιολόγητα και περιορίζει ανεπίτρεπτα τα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των πολιτών.


Το παραπάνω κείμενο είναι από χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος»



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...