Στον... «αέρα» βρίσκονται τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αναμένουν την υπογραφή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, για την παράταση στις εγκρίσεις των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Απόκριση μέχρι και τις 31/3/2009 που έληξε και η πρόσφατη παράταση που είχαν δώσει οι αρμόδιοι υπουργοί Μεταφορών και ΠΕΧΩΔΕ τον Μάρτιο του 2008 δεν υπήρξε και αν το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει προβλέψει ημερομηνία στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) για αναδρομική ισχύ της σχετικής απόφασης, τότε, σχεδόν το σύνολο των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας θα είναι και τυπικά παράνομο.
Ειδικότερα, οι άνθρωποι της κινητής τηλεφωνίας βρίσκονται σε «αναμμένα κάρβουνα», καθώς, από το 2006 και μετά που ισχύει ο τελευταίος νόμος περί Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (3431/2006) κάθε Μάρτιο, ανανεώνεται η παράταση έγκρισης των ΜΠΕ στους σταθμούς βάσης της κινητής. Η περσινή απόφαση υπογράφηκε από τους υπουργούς Κ. Χατζηδάκη και Γ. Σουφλιά, στις 6/3/2008.
Σύμφωνα με τον ν. 3431/2006, κάθε κεραία κινητής τηλεφωνίας πρέπει να συνοδεύεται στην άδειά της από ΜΠΕ. Τις μελέτες αυτές ο νόμος ορίζει ότι τις εγκρίνουν οι γενικές γραμματείες των περιφερειών, οι οποίες ωστόσο ήταν τελείως ανέτοιμες για ένα τέτοιο έργο. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 6.000 αιτήσεις αδειοδότησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα, τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του νόμου έχουν εγκριθεί μόλις οι 500. Σαν συνέπεια, επί τρία χρόνια οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι ουσιαστικά παράνομες και διατηρούνται τυπικά νόμιμες μέσω των διαδοχικών παρατάσεων που παρέχουν οι εκάστοτε αρμόδιοι υπουργοί.
Και, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς κινητής τηλεφωνίας, με τον ρυθμό που εγκρίνονται οι ΜΠΕ είναι σίγουρο ότι θ’ απαιτηθούν κι άλλες -ίσως πολυετείς- παρατάσεις αντίστοιχες με αυτές που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία νομιμοποίησης της λειτουργίας των κεραιών.
Οι άνθρωποι της αγοράς εκφράζουν ευθέως τον φόβο ότι αν ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ -ο υπουργός Μεταφορών & Επικοινωνιών κ. Ε. Στυλιανίδης έχει υπογράψει τη σχετική απόφαση- δεν έχει προβλέψει την αναδρομική ισχύ της απόφασής του, τότε οι κεραίες θα γίνουν «βορά» στους ακτιβιστές που καραδοκούν για οποιοδήποτε τυπικό «κώλυμα» προκειμένου να κατεβάσουν τις κεραίες. «Μέχρι πριν, απαιτούνταν η υπόθεση να φτάσει τουλάχιστον στο ακροατήριο ενός δικαστηρίου, ενώ τώρα θα αρκούν τα ασφαλιστικά μέτρα για να κατέβουν οι κεραίες», παρατηρούσε στέλεχος της αγοράς.
Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για το ίδιο θέμα είχαν αποστείλει και επιστολή στον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή πριν από ένα χρόνο, επισημαίνοντάς του το πρόβλημα. «Η συνεχής καθυστέρηση στην έκδοση των ΜΠΕ θέτει σε κίνδυνο όσους σταθμούς βάσης δεν έχουν ακόμη αδειοδοτηθεί, με σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες συχνά συνεπάγονται ακόμη και δικαστικές επιπτώσεις, ποινικές και αστικές για τις εταιρείες κινητών τηλεπικοινωνιών και τους εκπροσώπους τους», ανέφεραν οι εκπρόσωποι της κινητής προς τον πρωθυπουργό.
Οι εταιρείες ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να επιληφθεί του θέματος, «ώστε ν’ αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση μιας ήδη βεβαρημένης κατάστασης».
Τέλος, εκτιμούσαν ότι το κόστος έγκρισης των περιβαλλοντικών μελετών ανερχόταν σε 35 εκατ. ευρώ.
- Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 2/4/2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου