Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων κατοίκων και συλλόγων του 4ου διαμερίσματος Αθήνας.
To mail μας:nikosth2004@yahoo.gr
Το ιστολόγιο του περιοδικού "Μήνυμα για όλους", κατοίκων στα Σεπόλια.
(To ποτάμι στο φόντο ΔΕΝ είναι ο Κηφισσός! Δυστυχώς! Θα μπορούσε όμως να ξαναγίνει έτσι!)

8/1/10

19 χρόνια μετά ο Νίκος Τεμπονέρας ζει στους αγώνες του σήμερα


Το ’90-91 ήταν χρονιά μεγάλων αγώνων της νεολαίας απέναντι στο πολυνομοσχέδιο του τότε υπουργού Παιδείας Βασίλη Κοντογιαννόπουλου. Το σύνολο σχεδόν των σχολείων και των σχολών τελούσαν υπό κατάληψη ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Η αρχή του 1991 βρίσκει μαθητές και φοιτητές να παίρνουν από την πρώτη μέρα αποφάσεις για κατάληψη των σχολείων και των σχολών σε κάθε μέρος της χώρας. Η κυβέρνηση έρχεται σε αδιέξοδο και χρησιμοποιεί κάθε μέτρο καταστολής και τρομοκρατίας για να υπερασπίσει την πολιτική της. Προσπαθεί να σπάσει τις καταλήψεις στα σχολεία και να σταματήσει των αγώνα των μαθητών με κάθε μέσο.

«Κάναμε λάθη αλλά δεν υποχωρούμε»!!! Ο τίτλος αυτός δέσποζε στις 6 Ιανουαρίου 1991 πάνω από συνέντευξη του τότε υπουργού Παιδείας Βασίλη Κοντογιαννόπουλου στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Λίγες ώρες μετά, το βράδυ της Τρίτης 8/1, ο 38χρονος καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας έπεφτε νεκρός από χτυπήματα «αγανακτισμένων» (λόγω των καταλήψεων σχολείων) πολιτών που ήταν μάλιστα οργανωμένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
Μια υπενθύμιση όσων προηγήθηκαν και ακολούθησαν τη δολοφονία του Ν. Τεμπονέρα, 18 χρόνια πριν:

Δευτέρα 3/12/90: Ξεκινούν μαζικές καταλήψεις σε γυμνάσια και λύκεια ως απάντηση στις αποφάσεις που ήθελε να εφαρμόσει στην Παιδεία η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Πέμπτη 10/12/90: «Οργή 16άρηδων» γράφει η «Ε» ύστερα από μεγάλη πορεία μαθητών στην Αθήνα.

Τετάρτη 12/12/90: Ο Κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι οι μαθητές δεν υποκινούνται, αντίθετα με τα όσα δήλωνε ο Β. Κοντογιαννόπουλος, που δέχεται εσωκομματικά πυρά.

Πέμπτη 20/12/90: Οι μαθητές αποφασίζουν συνέχιση των καταλήψεων και στις γιορτές. Ο Κ. Μητσοτάκης θα κατηγορήσει αντιπολίτευση και ΟΛΜΕ.

Δευτέρα 7/1/91: Πολλά σχολεία δεν επαναλειτουργούν, καθηγητές δεν υπακούουν στην εντολή να παίρνουν απουσίες στον δρόμο, η κυβέρνηση απειλεί τους καταληψίες με απώλεια της χρονιάς.

Τρίτη 8/1/91: Η επιχείρηση «αγανακτισμένοι γονείς» εξελίσσεται σε επέμβαση σκληρών στοιχείων. Στην Πάτρα κινητοποιείται η ΟΝΝΕΔ με επικεφαλής τον τότε πρόεδρό της και δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Καλαμπόκα, και τα στελέχη της Σπίνο και Μαραγκό επιτίθενται στα σχολεία με στόχο να διώξουν τους καταληψίες, εκτελώντας κατά γράμμα τις εντολές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στις 9 του Γενάρη, μετά από ένα όργιο βίας κατά των μαθητών, που αποτέλεσμα είχε τον τραυματισμό πολλών από αυτούς, ανακαταλαμβάνουν το 3ο Γυμνάσιο-Λύκειο της πόλης. Καταφτάνει άμεσα έξω από το σχολείο πολύς κόσμος, ανάμεσά τους και ο καθηγητής και μέλος του Εργατικού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου (ΕΑΜ) Νίκος Τεμπονέρας, ο οποίος στην προσπάθεια να μπει στο προαύλιο του σχολείου δολοφονείται με λοστό από τον Καλαμπόκα.

Τετάρτη 9/1/91: Παραιτείται ο Β. Κοντογιαννόπουλος και αντικαθίσταται από τον Γ. Σουφλιά, που προοριζόταν για το τότε Υπ.Εθ.Ο. Συλαλλητήρια σε Αθήνα, Πάτρα και αλλού.

Πέμπτη 10/1/91: Κηδεύεται ο Ν. Τεμπονέρας. Στην Αθήνα, μετά το τέλος μεγάλης πανσπουδαστικής πορείας, ακολουθούν τα μεγαλύτερα επεισόδια (της έως τότε 20ετίας) με τα ΜΑΤ. Το κατάστημα Κ. Μαρούσης τυλίγεται στις φλόγες από τα χημικά που έριχνε η αστυνομία. Τέσσερις νεκροί απανθρακωμένοι και δεκάδες τραυματίες.

Εντολή Ρηγίλλης
Μία από τις πιο εντυπωσιακές αποκαλύψεις της εποχής ήταν ότι ο τότε αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ν.Δ. Θ. Μπεχράκης είχε στείλει οδηγίες στις νομαρχιακές επιτροπές ζητώντας από τους γονείς-οργανωμένα μέλη του κόμματος να περιφρουρήσουν το δικαίωμα των μαθητών που θέλουν να κάνουν μαθήματα, στην ανάγκη μπαίνοντας και οι ίδιοι μέσα στα σχολεία.

Τόσα χρόνια μετά ο Νίκος Τεμπονέρας δείχνει ακόμα το δρόμο στους αγώνες της νεολαίας. 19 χρόνια μετά, εμπνέει ακόμα το λαό και τη νεολαία που παλεύουν για τα δικαιώματά τους, που αντιστέκονται στα σχέδια του συστήματος και δεν τρομοκρατούνται από κανέναν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...