Ένα ιστολόγιο προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων κατοίκων και συλλόγων του 4ου διαμερίσματος Αθήνας.
To mail μας:nikosth2004@yahoo.gr
Το ιστολόγιο του περιοδικού "Μήνυμα για όλους", κατοίκων στα Σεπόλια.
(To ποτάμι στο φόντο ΔΕΝ είναι ο Κηφισσός! Δυστυχώς! Θα μπορούσε όμως να ξαναγίνει έτσι!)

13/2/11

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Το κείμενο αυτό μοιράζεται στα Α. Πατήσια και την ευρύτερη περιοχή του 7ου Νοσοκομείου ΙΚΑ. Καταλήχθηκε μετά από σύσκεψη συλλογικοτήτων που πραγματοποιήθηκε τη περασμένη εβδομάδα στη περιοχή, με πρωτοβουλία του σωματείου του νοσοκομείου,  όπου συμφωνήθηκε ότι το κλείσιμο των νοσοκομείων αφορά και τους κατοίκους των περιοχών όπου αυτά βρίσκονται.Το πρώτο μοίρασμα έγινε χθες Σάββατο στο σταθμό των Α. Πατησίων και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν όχι μόνο θετική αλλά κάποιοι δήλωσαν τη διάθεσή τους να συμμετάσχουν στις κινήσεις της πρωτοβουλίας από 'δω και πέρα.

Ψηφίζεται το Σχέδιο Νόμου "Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις". Το σχέδιο αυτό αποτελεί ουσιαστικά μια πρώτη γεύση εφαρμογής ενός είδους Καλλικράτη στο χώρο της υγείας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Οι κλάδοι υγείας των ασφαλιστικών ταμείων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΟΠΑΔ, του ΟΑΕΕ, του ΟΓΑ και οι μονάδες υγείας τους (κατά βάση νοσοκομεία και πολυιατρεία του ΙΚΑ, αλλά και τα κέντρα υγείας με  τα περιφερειακά-αγροτικά τους  ιατρεία στην ύπαιθρο  και τα δημοτικά ιατρεία) ενοποιούνται  σε ένα νέο οργανισμό με την ονομασία Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας στον οποίο μπορούν να εντάσσονται  και άλλοι Ασφαλιστικοί Οργανισμοί παροχής υγείας που λειτουργούν ως νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου. Στη βάση αυτή:
Τα νοσοκομεία του ΙΚΑ εντάσσονται πλέον στο ΕΣΥ όπου μεταφέρεται το σύνολο του προσωπικού τους.Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων  στο ΙΚΑ είναι σημαντικές. Από αλλαγές προς το χειρότερο στα ωράρια μέχρι μεγάλες μειώσεις μισθών. Για τους ασφαλισμένους αυτό που θα γίνει είναι ουσιαστικά η κατάργηση της δωρεάν υγείας, με την καθιέρωση αντίτιμου, και η χειροτέρευση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Όσον αφορά την περιοχή μας έχει αποφασιστεί η συγχώνευση του 7ου Θεραπευτηρίου ΙΚΑ με το Αγία Όλγα της Ν. Ιωνίας. Αν δε κρίνουμε από τις προθέσεις της κυβέρνησης για κλείσιμο των μικρών νοσοκομείων και την απαξίωση γενικότερα του συγκεκριμένου Θεραπευτηρίου αυτό που δρομολογείται είναι το οριστικό του κλείσιμο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ, μαζί με το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων και το ΓΝΑ «Η Παμμακάριστος» (τα οποία επίσης σε δεύτερη φάση θα συγχωνευθούν), καλύπτουν τους δήμους Γαλατσίου, Χαλκηδόνας, Μεταμόρφωσης, Ν. Φιλαδέλφειας, Αγ. Αναργύρων και βεβαίως το δήμο Αθηναίων και κυρίως τις περιοχές Πατήσια και Κυψέλη, δηλαδή μια ζώνη πολλών εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων που ελέω κυβερνητικού και τροϊκανού «νοικοκυρέματος» θα βρεθούν με λιγότερες νοσοκομειακές κλίνες και πολύ πιθανά με καθόλου! Οι ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στο χώρο της υγείας αποτυπώνονται σε δωρεάν δημόσια υγεία, προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και αναβάθμιση υλικοτεχνικής υποδομής. Αντίθετα, η τρόικα και η κυβέρνηση εξαπολύουν πρωτοφανή επίθεση στα λαϊκά στρώματα και διαλύουν τα τελευταία ίχνη κοινωνικού κράτους. Σε αυτά τα πλαίσια απαξιώνουν τη δημόσια υγεία με προφανή στόχο την ιδιωτικοποίηση της και την εκχώρηση της στα μεγάλα συμφέροντα.

Επειδή δεν «τα φάγαμε μαζί», όπως και δεν θα νοσηλευτούμε μαζί στις ίδιες ιδιωτικές κλινικές, απαιτούμε:

-ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ
-ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
-ΝΑ ΜΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ 7Ο ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ
-ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 7ΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑ
 
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ
 
ΑΝ.Α.Σ.Α (Αναγέννηση Ανθρωπίνων Σχέσεων & Αξιών)
 
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...